Du har pligt til at anmelde dit byggeaffald, hvis du skal nedrive mere end 10 m2 af din ejendom, eller når byggeaffaldet udgør mere end 1 ton eller indeholder farlige stoffer.
Det er bygherres ansvar at anmelde byggeaffaldet fra nedrivning eller opførsel af bygninger (eller dele deraf). Dette gælder også, selv om du har en rådgiver, entreprenør eller håndværker til at styre og udføre byggearbejdet, eller vil køre affaldet på genbrugsstationen.
De fleste huse og sommerhuse i Odsherred er bygget før år 2000 og derfor kan der være en lang række farlige stoffer i affaldet, som du skal tage højde for, inden du renoverer eller river ned.
Se mere om hvilke farlige stoffer der kan være i dit byggeaffald: https://renover-sikkert.dk/
Anmeld byggeaffaldet
Du skal bruge anmeldelsesskemaet for dit nedrivnings- eller renoveringsarbejde, hvis:
- dit byggearbejde frembringer mere end et ton affald
- dit byggearbejde vedrører mere end 10 m2 af en bygningen eller anlæg
- dit bygge- og anlægsaffald indeholder farligt affald, fx bly i maling, PCB eller asbest - læs mere om farlige stoffer i byggeaffaldet nedenfor
Anmeldelseskravet gælder uanset om du er professionel eller privat bygherre - og det gælder også selv om du selv river ned og kører affaldet på genbrugsstationen! Er du i tvivl om, hvordan affaldet skal håndteres, kan du læse mere i vores forvaltningsgrundlag i den gule boks herover eller søge råd hos kommunen.
Byggeaffaldet skal anmeldes til kommunens affaldsteam via www.bygningsaffald.dk. Vi har 2 uger til at behandle din ansøgning.
Farlige stoffer i byggeaffaldet
Mange huse og sommerhuse i Odsherred indeholder problematiske stoffer. Det er primært huse fra perioden 1950-1977, men ikke kun. De kan være malet med tungmetalholdig maling, der kan være PCB i vinduer og fugemasser til fliser eller være asbest i tagpladerne.
Er du i tvivl om, hvad hvad dit byggeaffald indeholder, kan du få vejledning af affaldsteamet (se under Kontakt).
På nettet kan du finde en række firmaer, der laver miljøscreeninger på huse ift. nedrivninger.
Vær opmærksom på kravene til håndtering af asbest. Herunder at beskytte både mennesker og det omgivende miljø mod asbestfibrene. Asbesttage må ikke højtryksrenses, og asbestplader må ikke indgå i nyt byggeri, men skal afleveres forsvarligt (du får en anvisning, når du anmelder byggeaffaldet).
Hvor må affaldet køres hen?
Du kan selv køre byggeaffaldet til en af de fire genbrugsstationer. Det koster ikke noget for private.
Hvis din håndværker eller entreprenør kører affaldet på genbrugsstationen, skal de tilmeldes kommunens erhvervsordning.
Din håndværker kan også køre affaldet væk. Dette skal i ske af en godkendt affaldstransportør og til et godkendt modtagelsesanlæg. Se godkendte transportører og anlæg i Affaldsregisteret.
Kontakt
Affaldsteamet på affald@odsherred.dk eller bestil tid til at blive ringet op på www.odsherred.dk/bestiltid