I efteråret 2019 skiftede Odsherred kommune næsten 24.000 skraldespande i sommerhusene. Den nye skraldespand har to rum til rest- og madaffald. Her kan du få svar på de mest almindelige spørgsmål om ordningen.
Her kan du få svar på de typiske spørgsmål om den nye affaldsordning i sommerhusene.
Har du yderligere spørgsmål, kan du skrive til affaldsteamet på affald@odsherred.dk.
- Hvornår får jeg den nye skraldespand?
- Hvornår må jeg tage skraldespanden i brug?
- Hvor stor er den nye skraldespand?
- Hvordan skal jeg sortere mit affald?
- Hvordan får jeg et klistermærke med ”Småt Haveaffald”?
- Hvorfor skal vi have en ny affaldsordning?
- Hvor skal den nye skraldespand stå?
- Kan man blive fri for at være med i den nye affaldsordning?
- Jeg har ikke fået hentet min gamle skraldespand
- Kan jeg bruge den gamle skraldespand til haveaffald?
- Hvordan sorterer jeg indenfor?
- Får jeg en køkkenspand til madaffald?
- Skal jeg bruge særlige poser til madaffaldet?
- Hvorfor skal jeg sortere madaffald, når jeg selv komposterer?
- Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil sortere mere?
- Hvad sker der med affaldet?
- Hvad sker der med de gamle skraldespande?
- Jeg låner/lejer mit sommerhus ud
- Hvor store er skraldebilerne?
- Hvad skal jeg gøre ift. beskæring?
- Hvor tit får jeg tømt den nye spand?
- Hvem ejer skraldespandene?
- Hvordan undgår jeg fluer i min skraldespand?
- Hvem holder min skraldespand ren?
- Er der nye krav til vedligehold af private fællesveje?
- Hvorfor indsamler kommunen ikke plastik?
- Hvis du har flere skraldespande
1. Hvornår får jeg den nye skraldespand?
De nye skraldespande køres ud fra 1. oktober og cirka 10 uger frem. Vi kan ikke på forhånd sige, hvornår beholderne skiftes i dit område. Indtil du får den nye beholder, skal du bruge den gamle, som du plejer.
Sammen med skraldespanden får du en informationspakke omkring sortering.
2. Hvornår må jeg tage skraldespanden i brug?
Du skal tage den nye beholder i brug med det samme. Den gamle tager vi med, hvis den ikke har et klistermærke med haveaffald på låget.
3. Hvor stor er den nye skraldespand?
Den nye skraldespand er samme størrelse som den nuværende.
4. Hvordan skal jeg sortere mit affald?
Når du får den nye skraldespand, skal du sortere madaffaldet fra dit restaffald. Rummet til restaffald er kun til det brændbare husholdningsaffald, fx bleer, vatpinde, beskidte emballager og lignende.
Du må ikke komme haveaffald i rummet med madaffald. Det skyldes, at biogasanlægget ikke kan behandle haveaffaldet.
5. Hvordan får jeg et klistermærke med ”småt haveaffald”
Skraldemændene har uddelt et klistermærke til alle sommerhuse i uge 34/35. Klistermærket er lagt i postkassen – har du ikke en postkasse, må de sætte det i klemme under låget.
Har du ikke modtaget et, kan du afhente et på nærmeste genbrugsstation.
Sommerhuse med fælles affaldsspande får ikke klistermærker til haveaffald.
Hvis du har flere beholdere: Nogle sommerhuse har en eller flere ekstra skraldespande. Her er det kun den ene, der skiftes. Alle beholdere har en stregkode på siden. På denne fremgår adressen samt om det er en "240 l rest" eller "240 l ekstra rest".
De to til ekstra rest skiftes ikke. Derfor er det også vigtigt, at du sætter klistermærket med "småt haveaffald" på den rigtige beholder (240 l rest), hvis du ønsker at beholde den.
6. Hvorfor skal vi have en ny affaldsordning?
Ifølge ressourcestrategien ”Danmark uden affald” fra 2013 skal Danmark inden 2022 udnytte ressourcerne i halvdelen af husholdningsaffaldet. Odsherred Kommune ligger i øjeblikket på ca. 43 % genanvendelse, og indsamlingen af madaffald i sommerhusene vil bringe os op over de 50 %.
Undersøgelser har vist, at der er madaffald nok i sommerhusene – også om vinteren – til, at det kan svare sig, at samle det ind og udnytte energien og næringsstofferne i det.
7. Hvor skal den nye skraldespand stå?
Den nye skraldespand skal stå lige som den gamle: maksimalt 5 meter fra skel, hvis adgangsvejen har fast underlag. Ellers skal den stå ved skel og med håndtaget ud mod vejen.
8. Kan jeg blive fri for at være med i den nye affaldsordning?
Nej, den nye ordning er obligatorisk. Alle mennesker har madaffald. Det er både madspild (altså mad, der er blevet for gammel) eller rester fra tilberedningen, fx kartoffelskræller, kaffegrums, skræller fra citrusfrugter og vandmelon, æbleskrog eller en rest sovs. Det hele skal sorteres. Sammen med de andres bliver det til en del.
Du må ikke fjerne skillerummet eller bruge rummet beregnet til madaffald til restaffald. Affaldet skal sorteres.
9. Jeg har ikke fået hentet min gamle skraldespand
Den gamle skraldespand bliver taget med, når vi kommer med den nye. Hvis du stadig har den gamle skraldespand stående, efter at du har modtaget den nye, har du to muligheder:
- Du kan beholde skraldespanden til småt haveaffald. Det kræver, at din beholder er tydeligt mærket med det klistermærke, du modtog i august (ellers har vi et mindre oplag på genbrugsstationerne)
- Du kan aflevere skraldespanden på nærmeste genbrugsstation.
10. Kan jeg bruge den gamle skraldespand til haveaffald?
Ja. Men kun til småt haveaffald som blade, ukrudt, mos, stauder og lignende. Grene skal bundtes og stilles ved siden af, akkurat som i den nuværende ordning.
Hvis du vælger at beholder den gamle skraldespand, overtager du den fuldstændig. Det vil sige, at Odsherred Kommune ikke længere servicerer den, hvis fx låget eller hjulene går i stykker.
Spanden til haveaffald tømmes med storskraldsordningen. Sæt spanden frem til skel, før tømning.
Du kan ikke bruge den gamle beholder som en ekstra restaffald, da den er afmeldt i vores system.
11. Hvordan sorterer jeg indenfor?
Det bestemmer du helt selv. Bare madaffaldet kommer for sig selv. Husk også at bruge poser til både rest- og madaffaldet, og bind knude på dem, inden du smider dem ud i skraldespanden.
Den mest simple løsning er en pose i en skål på køkkenbordet, men du kan også have en beholder på køkkenlågen, stående på gulvet eller købe en fra dit køkkenfirma, der passer i dine skuffer.
12. Får jeg en køkkenspand til madaffald?
Nej. Den grønne køkkenspand, som mange andre kommuner uddeler er designet til poser af bioplast, fordi der skal være luft omkring posen, så den ikke nedbrydes.
Vi stiller ikke krav om poser af bioplast, og derfor deler vi heller ikke køkkenspande ud. I stedet kan du vælge den løsning, der passer dig bedst.
13. Skal jeg bruge særlige poser til madaffaldet?
Nej. Du skal bare bruge en helt almindelig affaldspose (ikke indkøbspose). Der er ikke krav om at posen skal være biologisk nedbrydelig, for alle poser fjernes som en del af forbehandlingen.
Blandt fagfolk er der stor uenighed om, hvilke posetyper der er de bedste til madaffald (almindelig oliebaseret plast, bionedbrydelige poser eller komposterbare poser). Bl.a. er der uenighed om, hvor vidt bioposerne rent faktisk nedbrydes i naturen ved almindelig jord- og lufttemperaturer, og om de også efterlader utilsigtede restprodukter i form af mikroplast.
14. Hvorfor skal jeg sortere madaffald, når jeg selv komposterer?
Der er mange madvarer, som ikke er egnet til hjemmekompost. Det er fx brød, pålæg og middagsrester med kød, der kan give lugtgener og evt. tiltrække rotter, men også fx citrusskaller, som er svært nedbrydelige i kompost.
Så selv om du komposterer det grønne affald i haven, skal du fortsat sortere kød, brød, kage og pålæg i som madaffald.
15. Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil sortere mere?
Du kan aflevere glas og papir i de kuber, der er opstillet ved mange supermarkeder og andre centrale steder i kommunen. Plastik, pap og farligt affald kan afleveres på en af de fire genbrugsstationer i kommunen.
Sammen med infopakken, der kommer med den nye skraldespand, får du også et sæt klistermærker, så du kan lave dit eget sorteringssystem i sommerhuset. På den måde bliver det tydeligt for alle husets brugere, hvordan affaldet skal sorteres.
16. Hvad sker der med affaldet?
Restaffaldet køres til forbrænding hos affaldsselskabet Argo i Roskilde. Her bliver varmen brugt til strøm og fjernvarme. Restprodukterne fra forbrændingen er vanddamp, slagge, der bruges til vejfyld, samt flyveaske og gips, der deponeres som farligt affald.
Madaffaldet kører til Biovækst i Audebo ved Holbæk. Her fjernes poserne og madaffaldet bliver komposteret i lukkede kamre, og den dannede biogas bruges til strøm. Restproduktet er en næringsrig kompost, som anvendes i landbruget. Ud af 100 kg madaffald bliver der 40 kg kompost til landbruget. Læs mere om teknologien i anlægget på www.biovaekst.dk
17. Hvad sker der med de gamle skraldespande?
De gamle skraldespande kan du beholde til småt haveaffald. Det kræver kun, at du sætter et klistermærke på, som er husstandsomdelt i august 2019. Det kan også fås på genbrugsstationerne fra september.
Skraldespande uden klistermærker tager vi med. Så kværnes skraldespanden og plasten indgår i produktion af nye skraldespande. Joca, der leverer de nye skraldespande, har lavet to film om processen: https://www.youtube.com/watch?v=GlyclGPaF4U og https://youtu.be/W75qti3Ug80
18. Jeg låner/lejer mit sommerhus ud
Udlejningsbureauerne i Odsherred sætter de nye sorteringsvejledninger ind i de mapper, der ligger i sommerhusene i løbet af oktober måned 2019.
Hvis du låner/lejer sommerhuset ud privat, kan du printe sorteringsvejledninger på dansk, engelsk og tysk, som du kan hænge op i dit sommerhus.
Desuden kan det være en hjælp, hvis du bruger de klistermærker, der kommer med informationspakken, på de beholdere du bruger inde i huset, så det er tydeligt, hvor der sorteres hvad.
19. Hvor store er skraldebilerne?
De gamle skraldebiler kunne indeholde 9 tons affald. De er desværre ikke store nok til, at være opdelt i to kamre, da de ikke kan omlaste det opdelte affald.
De nye skraldebiler med to rum kan indeholde 13 tons affald, hvilket er ca. 40 % mindre end de skraldebiler vi bruger ved helårshusene.
20. Hvad skal jeg gøre ift. beskæring?
Du skal gøre som altid: Beskære HELT ind til skel. Når du gør det, kan både skraldebiler, slamsugere og redningskøretøjer komme frem og tilbage uden risiko for andre trafikanter.
Læs mere om beskæring her: www.odsherred.dk/beskaering
21. Hvor tit får jeg tømt den nye spand?
Den nye skraldespand tømmes fortsat hver uge i juni, juli og august, og hver anden uge resten af året. Det gælder også, hvis du bor i sommerhuset hele året.
Fra 2020 gælder den samme tømmefrekvens også for helårsboliger i kommunen.
22. Hvem ejer skraldespandene?
Det gør kommunen. Derfor må du ikke fjerne skillerummet eller på anden måde ødelægge skraldespanden. Kommunen kommer også med nye låg og skillerum, hvis de går i stykker.
Hvis skraldespanden udsættes for hærværk eller uagtsomhed som fx varm aske/grillkul, så skal man selv betale for en ny skraldespand.
Hvis du beholder den gamle skraldespand til haveaffald, er det din ejendom, og kommunen servicerer ikke længere spanden.
23. Hvordan undgår jeg fluer i min skraldespand?
Fluer kan være et problem om sommeren, eller hvis madaffaldet ikke bæres ud ofte nok. Derfor er der her et par fif til, hvordan du sikrer, at fluerne ikke kan komme til affaldet.
Inde i køkkenet kan du fx lukke posen med en poseklemme, så længe, du stadig fylder i den. Når posen er max 2/3 fyldt, kan du lukke dine poser med en ballonknude, og smide den ud i den udendørs skraldespand.
En ballonknude er, når posens øverste del uden affald snurres sammen og bindes som en ballon - fremfor at binde to snipper sammen, da dette efterlader en åbning, der er stor nok til at fluerne kan komme ind i posen. Nogen bruger samme fif til hundelorteposer.
Du skal også selv holde din skraldespand ren. Den kan spules med rent vand. Er der kommet maddiker i skraldespanden, kan den overhældes med kogende vand.
24. Hvem holder min skraldespand ren?
Du skal selv holde din skraldespand ren, og den rengøres bedst med rent vand. Den kan godt tåle kogende vand i moderate mængder svarende til at skylle siderne.
25. Er der nye krav til vedligehold af private fællesveje?
En privat fællesvej er en vej, der benyttes af flere ejendomme og er åben for offentlig trafik. Det er de grundejere, der har grunde op til en privat fællesvej eller de vejberettigede, som er ansvarlige for vejens vedligeholdelse.
Der stilles de samme krav til vejens beskaffenhed som hidtil:
Vejene skal stadig være af en sådan kvalitet at skraldebiler, slamsugere og redningskøretøjer kan køre på dem, uden at være til fare for andre trafikanter. Derfor skal sommerhusejerne stadig sørge for beskæring af buske og træer ud til vejen så skraldebilerne og redningskøretøjerne kan komme frem.
Der er ikke krav om asfalt på vejene.
Læs mere om dine forpligtelser her: /borger/trafik-og-veje/vedligeholdelse/som-grundejer-skal-du-huske.
26. Hvorfor indsamler kommunen ikke plastik?
Mange fastboende og sommerhusejere efterspørger sortering af plastik, da der er meget fokus på plastik i medierne.
I Odsherred er det politisk besluttet, at satse på indsamlingen af madaffald i sommerhusene. Det er en del af den nuværende affaldsplan, og noget vi har gjort i helårshusene i cirka 20 år.
Plastik fra husholdningerne fylder meget - men består også af en meget stor del luft. Det er fortsat et problem at afsætte, da det er en meget blandet fraktion, der skal sorteres, før det kan blive til nye produkter. En del af plasten er også svær at afsætte, fordi industrien endnu ikke er omstillet til en mere cirkulær økonomi.
I Affaldsteamet forventer vi, at plastik bliver et indsatsområde i den kommende affaldsplan. Indtil da henviser vi plastik til genbrugsstationen. Bemærk at vi kun modtager visse plastikemner. Få mere information på genbrugsstationen.
Du kan også med god samvittighed komme plastik i skraldespanden med restaffald. Det brænder fint på forbrændingsanlægget (der går ca. 2 liter olie til 1 kg plast), og erstatter dermed andre fossile energikilder og importeret affald i energiproduktionen.
Plastik du smider i restaffald ender ikke i naturen!
27. Hvis du har flere skraldespande
Nogle sommerhuse har en eller flere ekstra skraldespande. Her er det kun den ene, der skiftes. Alle beholdere har en stregkode på siden. På denne fremgår adressen samt om det er en "240 l rest" eller "240 l ekstra rest".
De to til ekstra dagrenovation skiftes ikke. Derfor er det også vigtigt, at du sætter klistermærket med "småt haveaffald" på den rigtige beholder (240 l rest), hvis du ønsker at beholde den.