Der er mange rådyr i Odsherred Kommune - også i sommerhusområderne, som mange steder har fået et udtalt skovpræg. Her kan du læse mere om emnet og hvad du kan gøre, for at begrænse eventuelle gener.
Odsherred Kommune modtager jævnligt forespørgsler, som handler om at mindske rådyrbestanden i sommerhusområder. Men kommunen har kun mulighed for at skyde rådyr på de arealer, som kommunen selv ejer. Det siger reglerne i jagtloven, som du kan læse mere om her.
Hvorfor så mange rådyr?
Rådyret, som er Danmarks mindste hjorteart, findes overalt i landet. Og over hele landet har man siden starten af 1990’erne oplevet en markant stigning i bestanden af råvildt – således også i Odsherred. Stigningen er dog standset i det seneste årti bl.a. på baggrund af en ikke identificeret sygdom (”rådyrsygen”), som også er konstateret i Vestsjælland. Den samlede danske forårsbestand estimeres at være 300.000-400.000 individer.
Der er flere årsager til, at vi gennem de seneste ca. 25 år har set en stigning i råvildtbestanden. En af de mest markante ændringer er den stigende anvendelse af vintergrønne marker i landbruget. Disse udgør en attraktiv føderessource i den periode af året, hvor det tidligere har været vanskeligt for dyrene at finde tilstrækkeligt føde af god kvalitet. Andre årsager er det efterhånden mere gunstige klima med milde vintre samt en mangel på naturlige fjender.
Hvad kan du selv gøre?
Hvis du gerne vil gøre din sommerhushave mindre egnet for rådyr, så undlad at sætte haveplanter som fx roser og andre stauder. Rådyr spiser især de yderste skud af træer, buske og urter. Men typiske haveplanter som roser og tulipaner er også meget yndede foderemner, ligesom de er vilde med æbler og pærer.
Yderligere kan du med fordel tynde ud i træerne på grunden, så vildtet ikke har noget at skjule sig i.
At opsætte hegn omkring sommerhushaven er i mange tilfælde en dårlige idé. Dels kan det være et æstetisk problem, dels kan det være med til at hindre adgangen for andre sommerhusgæster til eksempelvis strand. Mange steder kan det ligefrem være i strid med lokalplanen eller servitutter at hegne.
Ønsker du at foretage naturpleje på din fritidsgrund, som kan gavne andre dyr og planter, så kan du med fordel læse folderen ”naturpleje på din fritidsgrund”.
Kontakt
Center for Miljø og Teknik, Naturteamet, natur@odsherred.dk eller bestil tid til at blive ringet op på www.odsherred.dk/bestiltid