Må der ligge både på stranden? Hvad gør jeg, hvis jeg finder en "herreløs" båd eller et surfbræt? Odsherred Kommune fjerner så vidt muligt ulovligt anbragte både, bådvrag og lignende fra kommunalt ejede strande og P-pladser.
Sæt mærke på din jolle eller båd
Hvis din båd bliver fundet tom på havet, er mærkning meget vigtig for redningsberedskabet. Mærk jollen med dit eget telefonnummer og telefonnummeret til en, som kender dig og din båd. Du kan få mærker fra Tryg Fonden.
Efterladte joller mv. fjernes på de kommunalt ejede strande og P-pladser
Kommunen vil fjerner både eller bådvrag, som ser ”herreløse” ud. Hvis ejer kan kontaktes direkte, spares besvær og penge for både kommunen og politiet.
Som bådejer er du naturligvis selv ansvarlig for din båd og også resterne af den, hvis f.eks. en storm har ødelagt den. Selv om du ikke fjerner den, vil kommunen ikke lade bådevrag eller både ligge på strandene i ubegrænset tid. Hvis kommunen kan finde ejeren, vil udgifterne til at rydde op blive forsøgt dækket.
Kommunen betragter din båd som hittegods, hvis den ligger på en kommunal strand eller P-plads, og du ikke har mærket den med navn, telefonnummer og et nummer til én som kender dig.
Det betyder, at umærkede både, bådtrailere mv. kan blive fjernet uden yderligere varsel. I første omgang hæfter kommunen et skilt på den efterladte genstand med besked på at få den fjernet indenfor en given frist.
Sådan må du have en båd på stranden
Ifølge naturbeskyttelsesloven må du have en båd liggende på stranden* i op til 24 timer.
Båden må ikke ligge så den er til gene for gående, have motor på, eller placeres nærmere end 50 m fra beboelsesbygninger. Dog bortset fra dine egne bygninger naturligvis.
Hvis du vil have din båd liggende i mere end 24 timer på stranden, skal du først have accept fra strandejeren.
Strandejeren er den person eller virksomhed, som ejer nærmeste matrikel ned til vandkanten. Stranden kan derfor både være privat, kommunal eller statslig, men uanset ejerskab har alle lov til at færdes og have sin båd på stranden, som beskrevet ovenfor.
* Stranden er arealet mellem laveste daglige vandstandslinje og op til den del af landvegetationen, der ikke er domineret af salttålende planter. Salttålende planter er bl.a. marehalm, hjælme og strand-mælde.
Vil du vide mere?
Se Naturstyrelsen side om bådeoplæg.
Kontakt Center for Natur, Miljø og Trafik, Naturteamet, 59 66 60 05, natur@odsherred.dk
Vi ved, at vi, i odsherred kommune (også) vil give de bedste muligheder til børnefamilier. Vi mangler endda børnefamilier her. Hvordan kan vi så skabe disse muligheder og hvordan skal vi gøre det endnu mere attraktivt, at bosætte sig her?
Vi har et forslag...
Lad os tilbyde at børnefamilier kan modtage tilskud til pasning af eget barn - ligesom hos vores nabokommuner.
Der er flere fordele ved dette. Første helt essentielle fordel er, at barnet får mulighed for at tilbringe mere tid sammen med mor eller far. Præcis som barnet, og mange forældre, har behov for og lyst til. Anden fordel er, at presset på vores dygtige pædagoger ude i daginstitutionerne vil blive lettet og der vil være flere hænder og bedre tid til de børn der er der. Tredje fordel er, at vi kan skabe endnu bedre betingelser for småbørnsfamilier her i vores skønne kommune.
Vi foreslår, at Odsherred Kommune skal give tilskud til pasning af eget barn i minimum et år fra barnet er 0-6 år.