Korevlerne er en del af et internationalt naturbeskyttelsesområde, som har til formål, at bevare naturtyper, vilde dyr og planter. For at forbedre og bevare naturen på Korevlerne, har Odsherred Kommune sat gallowaykvæg til at afgræsse området.
Korevlerne
Korevlerne er en lagune midt imellem to sandrevler. Det er et område, der i lang tid lå under vand, indtil det voksede frem i begyndelsen af 1900-tallet efter en voldsom storm. Området er derfor omtrent 100 år gammelt og rummer vilde dyr, sjældne planter og en natur, som både består af sandklitter, kystlaguner, klitheder samt strandeng og -sump.
Overvågning
Odsherred Kommune har iværksat en botanisk overvågning. Desuden foregår der efter aftale med Dansk Ornitologisk Forening (DOF) en overvågning af fuglelivet. På DOF's hjemmeside kan resultaterne findes.
Som det fremgår af notat om den botaniske udvikling, er området efter græsningen blev indført inde i en overvejende positiv udvikling. Den ornitologiske overvågning viser fremgang for sanglærke og større forekomst af svømmeænder, men ikke øget forekomst af ynglende engfugle.
Naturpleje
Naturværdierne var under pres og blev, før naturplejens start, fortsat ringere og ringere, primært på grund af invasive arter som rynket rose og bjergfyr, der spredte sig i området. Da kommunen skal sikre naturen, og fordi kystlaguner er en særlig sjælden naturtype i Europæisk natur, blev naturprojektet igangsat i 2010. Der blev udsat gallowaykvæg til at afgræsse området for på denne måde at forbedre og bevare naturens plante- og dyreliv ude på Korevlerne.
Korevlerne er en del af et internationalt naturbeskyttelsesområde, kaldet Natura 2000. Naturplejeprojektet blev finansieret delvist gennem EU LIFE projektet, hvis formål er at bevare naturtyper, vilde dyr og planter af betydning for EU.
Med kvægets afgræsning holdes høje urter, tagrør mv. nede, så de små og lyskrævende arter trives. På denne måde er gallowaykvæget med til at genskabe og bevare den oprindelige og værdifulde natur på Korevlerne.
Gallowaykvæget
Kvæget har et karakteristisk udseende i form af det lange, krøllede hår, som isolerer dem mod det danske klima både sommer og vinter. Det er en kvægtype, som egner sig godt til landskabspleje og behøver ikke meget andet foder end det, der findes i naturen. Det betyder også, at kvæget spiser alt fra græs til urter, og det sætter sig på kødet og giver en fantastisk smag.
Færdsel på Korevlerne
Gallowaykvæget er en rolig kvægtype, som besøgende på Korevlerne sagtens kan gå forbi, uden at de bliver aggressive. Dog skal man holde afstand, hvis koen har en kalv - især hvis man har en hund med. Hunden vil blive opfattet som en trussel, og koen vil derfor forsvare sin kalv. Tilsvarende skal man ikke gå imellem en tyr og en ko i løbetid, hvilket kan høres på deres brøl. Man skal heller ikke jage, opsøge eller fodre kvæget, da det vil besværliggøre dyreholderens kontakt med kvæget.
Kontakt
Center for Natur, Miljø og Trafik, Naturteamet, 59 66 60 05, natur@odsherred.dk