Har jeg et problem?
Kan du sige ja til flere af nedenstående spørgsmål, er det på tide at overveje om du skal gå dit opioidforbrug efter i sømmene.
1. Finder du tit på en undskyldning for at tage stoffer?
2. Har du nogensinde lovet dig selv ikke at tage stoffer i en periode, men ikke kunnet holde det?
3. Har nogen sagt, at du tager for meget stof?
4. Har du forsøgt at skjule for familie eller venner, at du tager stoffer for at undgå ballade?
5. Har du svigtet aftaler med dine børn, fordi du var påvirket?
6. Har du haft sygedage på grund af eftervirkningerne af opioider?
7. Skal der mere stof til, for at du får den virkning, du er ude efter?
8. Oplever du, at dit humør har ændret sig?
9. Har du dage hvor verden ser kulsort ud?
Fakta om opioider
Den euforiske virkning, som opioider fremkalder, er karakteriseret ved en stærk oplevelse af velvære, tilfredshed, ligegyldighed og angstdæmpning. Det er frem for alt denne psykiske tilstand, opioidmisbrugere efterstræber, og derfor indtager de stoffet igen og igen.
Med tiden skifter euforien karakter og bliver mindre intens, samtidig med at der udvikles tolerans. Dette fører til et stigende forbrug af rusmidlet.
På dette stadium indtager misbrugeren stoffet af flere forskellige grunde. Dels for at opretholde en tilstand af velvære, dels for at undgå det psykiske ubehag ved at møde virkeligheden og endelig for at modvirke de fysiske abstinenser.
Narkomaner har en betydelig overdødelighed. Mange går til pga. overdosering, især hvis de blander heroin og benzodiazepiner. Andre dør af smitsomme sygdomme, hvoraf HIV/AIDS og hepatitis (leverbetændelse) er de hyppigste. Endelig optræder der mange selvmord i gruppen af stiknarkomaner.
Kilde: www.sundhedsstyrelsen.dk, citat fra overlæge Henrik Rindoms bog: ’Rusmidlernes biologi’
Kontakt os
Vi er parat til at støtte dig med substitutionsmedicin – hvis du har behov for det - og selvfølgelig også med socialfaglig behandling.