Find sorteringsvejledninger og information om dine affaldsordninger. Find din tømmekalender, og giv os besked om manglende tømninger via selvbetjeningen.
Nye affaldsordninger 2023
Vi har startet udrulningen af nye beholdere til helårshusene. Sommerhusene får også nye beholdere i efteråret.
Information og undervisning
Affaldsteamet udgiver hvert år forskellig information om affald. Elever i Odsherred kan også blive "genbrugsvejleder for en dag".
Anmeld dit byggeaffald
Du har pligt til at anmelde dit byggeaffald, hvis du har mere end 1 ton eller 10 m2. Læs hvilke regler der gælder, og hvordan du anmelder byggeaffaldet.
Genbrugsstationer
Alle borgere i Odsherred Kommune kan benytte kommunens genbrugsstationer. Virksomheder kan benytte genbrugsstationerne mod betaling.
Nummerpladegenkendelse for erhverv
Betalingen for erhverv på genbrugsstationerne sker via automatisk nummerpladegenkendelse.
Udvidede åbningstider i Hønsinge
Hønsinge Genbrugsstation er åben til klokken 22 hver aften. Ydertiderne vil være ubemandede, og du skal derfor tilmelde dig og din bil, før du kan komme ind på pladsen.
Vilkår for brug af genbrugsstationen i de ubemandede tider
For at benytte Hønsinge Genbrugsstation uden for de bemandede åbningstider skal du acceptere følgende vilkår.
Beskæring
Har du grund ud til vej, fortov eller sti i Odsherred Kommune, skal du beskære dine planter, træer og hække, så alle trafikanter kan komme sikkert frem - og tilbage.
Regler for bål og afbrænding af affald
Du må ikke brænde nogen former for affald af. Heller ikke haveaffald med undtagelse af Skt. Hans aften. Hyggebål er tilladt på forsvarligt indrettede bålpladser.
Den Lille Grønne 2023
Den Lille Grønne er kommunens guide til affald, miljø og byggeri. Læs 2023-udgaven her.
Fra brændbart til brugbart
Hent Odsherred Kommunes affaldsplan 2023-2029.
Akutte miljøuheld
Ved udslip af olie og kemikalier, brud på gylletanke og lignende skal du straks anmelde ulykken til alarmcentralen på 112.
Olietanke
Hvis du ejer en olietank, har du pligt til at ajourføre oplysningerne i BBR. Det gælder uanset, om du vil etablere, sløjfe eller fjerne en olietank. Du skal også kende til miljøreglerne for olietanke.
Jord
Jord kan være forurenet, også uden at du kan se det. Derfor vil det oftest være nødvendigt at anmelde flytning af jord til kommunen.
Mindre dyrehold (hobby)
Du må gerne holde dyr både i byen og på landet. Hvor mange og hvilke dyr, du må holde, afhænger af, hvor du bor.
Hønsehold i byområder
Hobbyhold af fjerkræ i byzone og sommerhusområder mv. reguleres af fjerkræregulativet.
Røg, støj og lugtgener
Er du generet af røg, støj eller lugt fra dine omgivelser? Det er ikke alt, kommunen kan modtage klager over, men her kan du læse om dine muligheder for at klage.
Undgå at afrense asbesttage
Er der asbest i dit tag? Så husk at overholde Arbejdstilsynets regler og undlad højtryksspuling.
Midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter
Kommunen har vedtaget en forskrift for miljøhensyn ved bygge- og anlægsaktiviteter. Forskriften præciserer de hensyn, du skal tage til miljø og naboer, når du er i gang med et bygge- eller anlægsprojekt.
Genanvendelse af knust asfalt
I nogle tilfælde kan du uden tilladelse anvende opbrudt asfalt til bundsikring og befæstelse af veje, cykelstier, pladser og lignende.
Naturbeskyttelse
Odsherreds særlige og storslåede naturværdier er beskyttede af naturbeskyttelsesloven. Ved byggeri og andre projekter skal der tages hensyn til naturen.
Ud i naturen
Storslåede udsigter fra de markante højdedrag, oplevelser på stranden og i skoven, kulturhistoriske levn og masser af spændende arter. Der er et væld af muligheder for at opleve Odsherreds natur.
Byggeri og aktiviteter i landskabet
Her kan du læse mere om regler for forskellige projekter i landskabet.
Gør naturen bedre
Vil du være med til at gøre en indsats for at naturen i Odsherred bliver endnu bedre? Læs her om muligheder for at anlægge søer, bekæmpe invasive arter, anlægge skov og mere.
Arter til gene
Her kan du læse om de dyr, som du kan føle dig generet af ved dit hus. Hvis du har rotter på din ejendom, har du pligt til at melde det til kommunen, men kommunen bekæmper ikke andre dyr.
Odsherreds lille vilde
Få inspiration i folderen 'Odsherreds lille vilde' til hvordan du kan genskabe den oprindelige vilde natur på din sommerhusgrund
Ny samlet klimaplan - DK2020
Odsherred Kommune vedtog i oktober 2022 en ny samlet klimaplan, hvor vi har fokus på at klimaindsatsen skal være en driver for udvikling i Odsherred.
Varmeplan - fjernvarme og boligopvarmning
Find Odsherred Varmeplan 2022, se om din bolig ligger i et eksisterende eller kommende fjernvarmeområde og få information og vejledning om opvarmning af din bolig.
Energi
Vi arbejder for at sænke udledningen af drivhusgasser fra energi – både gennem omstilling til grøn energi og energioptimeringer. Her kan du læse mere om planlægningen og hvad du selv kan gøre.
Ekstremt vejr
Som udgangspunkt har du selv ansvaret for at sikre din ejendom. Se her hvad du selv kan gøre for at forebygge mod voldsommere regn og storme - og stigende vandspejl.
Klimatilpasning - hjælp der er vand
Du kan opleve udfordringer med vand af forskellige årsager. Her kan du finde information om, kommunens planer for klimatilpasning og hvad du kan og skal gøre i forskellige situationer.
Grønnehave Bæk - et synergiprojekt
Sydvest for Nykøbing Sj er synergiprojektet Grønnehave Bæk gennemført - det skulle både skabe naturmæssig og rekreative værdi samtidig med håndtering af større vandmængder.
Strømafbrydelser
Hvad sker der, hvis vi som følge af energisituationen får strømafbrydelse, og hvordan skal du forholde dig?
Udvalget for grøn omstilling og bæredygtig udvikling
§17, stk. 4 udvalget for grøn omstilling og bæredygtig udvikling er nedsat af byrådet til at drøfte, undersøge og afklare kommunens indsatsmuligheder indenfor grøn omstilling, bæredygtig udvikling og klima
Spildevand
Her kan du læse om spildevand. Både hvis du har din egen spildevandsløsning eller du er tilsluttet offentlig kloak.
Kyst
Har du som lodsejer problemer med kysterosion eller oversvømmelser? Læs om kystbeskyttelse og se hvilke muligheder du har for at løse dine udfordringer.
Bade- og bådebroer
Du skal søge Odsherred Kommune eller Kystdirektoratet om tilladelse til at anlægge en bade- eller bådebro. Bade- og bådebroer må ikke anlægges uden tilladelse.
Vandområdeplaner
En vandområdeplan beskriver den indsats, der skal til for at sikre et godt vandmiljø i et område.
Vandindvinding
Ønsker du at indvinde vand, skal du søge om tilladelse hos kommunen.
Badevand
Odsherred har 160 km kystlinje langs Sejerø Bugt, Kattegat og Isefjord.
Drikkevand
Oplever du forsyningssvigt, eller har du spørgsmål til afregning, skal du kontakte dit lokale vandværk.
Vandløb
Har du et vandløb på din grund eller ønsker du at foretage ændringer af vandløb?
Grøfter, kanaler og dræn er også vandløb.