Forslag til revision af Lokalplan 2025-01 for Annebjerggård sendes hermed i offentlig høring

Byrådet har den 28. januar godkendt forslaget til lokalplan 2025-01 for Annebjerggård, og dermed følger en 4 ugers høringsperiode. Lokalplanforslaget kan læses og kommenteres på den digitale platform DKplan: https://odsherred.dkplan.dk/plan/1#/lokalplanid/390

Type
Lokalplaner og kommuneplantillæg
Område
4500 Nykøbing Sj
Høringsfrist
26.02.2025
Offentliggjort
29.01.2025

Høringsperioden er fra 29.januar til den 26. februar. Der kan afgives et høringssvar ved at gå ind på linket ovenfor, og trykke på knappen "Indsend kommentar" i toppen af siden.

Høringssvar bliver forelagt politisk og kan medføre justeringer og ændringer i planen. Hvis der er spørgsmål til høringen, kan man skrive til undertegnede. 

Hvad er en lokalplan

En lokalplan er juridisk bindende for borgerne og regulerer, hvordan et område fremadrettet må anvendes og indrettes.
Læs mere på https://www.planinfo.dk/lokalplanlaegning/lokalplanret-og-pligt

Om denne lokalplan
Odsherred Kommune har for nylig solgt Annebjerggård til Anneberg Kulturpark. Lokalplanen for Annebjerggård bestemmer i dag, at området kun kan benyttes til offentlige formål. Anneberg Kulturpark er en privat virksomhed, og derfor er der behov for at ændre lokalplanens

Lokalplanen har til formål at muliggøre anvendelse af området til offentlige formål i form af publikums orienterede funktioner som udstilling, formidling, forskning, undervisning og vandrerhjem, med tilhørende primitiv lejrplads, boliger, værksteder og lager,"

Lokalplan 2025-01 er en revision af lokalplan 2F8-1 for Annebjerggård. I revisionen er der foretaget følgende ændringer. 

  • Formåls og anvendelses bestemmelserne er skrevet om så området fremadrettet kan benyttes til rekreative formål i stedet for Offentlige formål. Der ud over er der tilføjet "Restauration" og "events i eksisterende bebyggelse" til listen over anvendelsesmuligheder. 
  • Lokalplanens bestestemmelse for §6.2 - "mindre bygninger under 50 m2 såsom shelters og o.lign. til naturskolens brug, kan dog opføres i parken." Er tilrettet således at det ikke længere kun er til "Naturskolens brug" - eftersom området nu er privat ejet og dermed ikke udelukkende benyttes af naturskolen. 
  • Lokalplanens redegørelse er opdateret i forhold til kommuneplan (2021-2033)
  • Lokalplanens redegørelse er opdateret så den ikke længere beskriver museumsvestsjællands projekt, men de overordnede ønsker fra den nye ejer. 
  • Lokalplanen er tilrettet således at Amtet ikke længere er myndighed på visse områder. 
  • Lokalplanen er tilføjet bestemmelse om at den aflyser den tidligere lokalplan 2F8-1

Lokalplanen fastsætter fortsat bestemmelser for områdets bevaringsværdige bygninger, beplantning og anlæg. Desuden bestemmer lokalplanen desuden placering af parkering og formidling af trafik ind i området.

I øvrigt er lokalplanen indarbejdet i kommunens digitale lokalplanportal.

Miljøvurdering
Forslag til lokalplan har været screenet for konsekvenser for påvirkning på miljøet. Screeningsafgørelsen (bilag 2) og sendes i 14 dages partshøring hos relevante myndigheder i forbindelse med høring af lokalplanen. I den vedlagte miljøscreening beskrives konsekvenserne for miljøet for en række væsentlige miljøfaktorer. F.eks støder lokalplanen direkte op til et Natura-2000 område. Der er beskyttet natur i området, og det er er et kystnært område så potentialerne for oversvømmelse er også beskrevet kort. På baggrund af den meget lille ændring i plangrundlaget er der i afgørelsen vurderet at der ikke er behov for at udarbejde en miljørapport. 

Ved spørgsmål er du velkommen til at kontakte Afdeling for Plan- og Boligudvikling på: plan@odsherred.dk

Vejledning

Under den offentlige høring

I denne fase kan man ikke formelt klage, men man kan:

  1. Indsende bemærkninger eller indsigelser:
    1. Påpege konkrete problemer i lokalplanen, fx vedrørende:
      • Miljøpåvirkning.
      • Trafikale konsekvenser.
      • Manglende hensyn til kulturarv eller naboer.
      • Uklare eller urimelige bestemmelser.
    2. Foreslå ændringer eller forbedringer, der kan gøre planen mere hensigtsmæssig.
  2. Rejse spørgsmål om lovlighed:
    1. Hvis man mener, at lokalplanforslaget strider mod gældende lovgivning eller overordnede planer (som kommuneplanen), kan man gøre kommunen opmærksom på dette.
    2. Eksempler:
      • Planen overholder ikke Naturbeskyttelsesloven eller Planloven.
      • Miljøvurdering (VVM eller miljøscreening) mangler eller er utilstrækkelig.
    3. Udtrykke bekymring for proces eller gennemsigtighed:
      1. Hvis man oplever, at høringsproceduren ikke er blevet fulgt korrekt (f.eks. utilstrækkelig offentliggørelse), kan dette fremhæves.