Offentlig høring af kommuneplantillæg nr. 8 for bevaringsværdige bygninger

Byrådet har besluttet at sende forslag til kommuneplantillæg nr. 8 for bevaringsværdige bygninger i en 8 ugers offentlig høring

Type
Lokalplaner og kommuneplantillæg
Område
4581 Rørvig
Høringsfrist
01.01.2025
Offentliggjort
05.11.2024

Under punkt 142 i referatet fra Byrådsmødet tirsdag den 8. oktober 2024 kan man læse både den politiske indstilling og se kommuneplantillægget.

I forbindelse med at Odsherred Kommune har vedtaget en arkitekturpolitik, er der sat gang i registreringen af bevaringsværdige bygninger, for at sikre at vi passer på Odsherreds kulturarv.

Der foreligger nu en række bygninger som kommunens forvaltninger anser for at være bevaringsværdige og som derfor vil blive registreret og vurderet i forhold til deres bevaringsværdi.

Med registreringen af den arkitektoniske kulturarv ønsker vi at undgå nedrivning af huse med bevaringsværdier, samt at bevare bygningsmassen ved at være opmærksomme på at passe godt på vores kulturarv.

Vi tilstræber at registrere alt som har bevaringsværdi, men vi håber på jeres forståelse for at det vil tage tid at registrere alle bygninger.

SAVE-Metode

Registrering af bevaringsværdige bygninger sker efter SAVE-metoden (Survey of Architectural Values in the Environment) og er alene en registrering af bygningens ydre. Registrering sker ved at der gives karakterer mellem 1-9 på delområderne:

  • Arkitektonisk værdi
  • Kulturhistorisk værdi
  • Miljømæssig værdi (forstået som byrummets miljø)
  • Originalitet
  • Tilstand

Derfor kan en bygning godt være bevaringsværdig, selvom den ikke er en enestående arkitektonisk perle, som den fremstår i dag. Men måske har den haft stor kulturhistorisk betydning og måske har den stor betydning for det samlede bymiljø.

Selve registreringen foregår udefra ved at vurdere og beskrive de udvendige synlige elementer af bygningen.

Det er kommunerne der registrerer bevaringsværdige bygninger. Dette gøres efter SAVE-metoden, hvor bevaringsværdi fra 1-4 kategoriserer bygningen som bevaringsværdig.

Bevaringsværdi 1 er ikke det sammen som fredning, men en bygning af meget høj værdi.

Det er kun det Særlige Bygningssyn i Slots- og Kulturstyrelsen som kan frede bygninger.

Både fredede og bevaringsværdige bygninger registreres i den fælles nationale database FBB (fredede og bevaringsværdige bygninger)

Formål

Når en bygning er registreret med en bevaringsværdig i kategori 1-4, er det et udtryk til ejeren om bygningens kvalitet og at der er noget særligt ved bygningen. Derfor bør den vedligeholdes og renoveres i respekt for bygningens originalitet og arkitektoniske udtryk. Udpegningen af bevaringsværdig bygning skaber også opmærksomhed i forvaltningen om, at vi skal passe på bygningen og undgå nedrivning.

Odsherred Kommune er ikke interesseret i at være smagsdommer, men ønsker at sikre, at der passes på kulturarven, fordi den er en vigtig del af Odsherreds identitet og bliver prioriteret af mange borgere i kommunen.

Odsherred Kommune ønsker ikke at bremse modernisering af boliger. For eksempel er det vigtigt at have nok lys i sin bolig og at energioptimere den. Det skal blot ske i respekt for den arkitektoniske helhed og samlede stedsidentitet. Det der udføres på en enkelt bygning, kan have stor indflydelse på hele området og kulturmiljøet omkring bygningen.

Her er SAVE-registreringen et godt redskab at have med, hvis der skal foretages bygningsændringer, fordi den beskriver hvad der er bygningens vigtigste kvaliteter.

Lovgivning

En bevaringsværdig bygning i kategori 1-4 må ikke nedrives, før kommunalbestyrelsen har taget stilling til, om der kan gives en nedrivningstilladelse. Nedrivningsanmeldelsen skal offentlig bekendtgøres og kommunalbestyrelsen skal meddele ejeren, om den efter planlovens §14 vil nedlægge forbud mod nedrivningen (§18 bygningsfredningsloven).

Tilskud

Statens landsbyfornyelsespulje, er en pulje som kan benyttes til bevaringsværdige bygninger i byer med under 4000 indbyggere. Statens landsbyfornyelsespulje kræver kommunal medfinansiering, og derfor afsætter Odsherred Kommune penge til dette i kommunens budgetter. Så følg med her på  hjemmesiden, og se hvornår vi åbner for nye ansøgninger.

Kontakt

Har du spørgsmål, kan du altid skrive til arkitektur@odsherred.dk