Unge mennesker med gammelt plastik som skal genanvendes på stationsområdet
29.04.2025

Børn og unge gør nyt stationsområde bæredygtigt

Odsherred Kommune har indgået partnerskab med børn og unge og lokalt erhvervsliv for at udvikle stationsområdet. Det sker som led i byfornyelsen i Asnæs.

Stationsområdet markerer for mange - særligt unge – ankomsten til Asnæs, og derfor har udviklingen af området været højt prioriteret i den byfornyelsesproces, Odsherred Kommune igangsatte for 3 år tilbage.  

”Vi har ønsket at forbedre stationsområdet, da det kan være med til at skabe en positiv fortælling om byen og genkendelighed og stolthed. Både for områdets brugere, og for dem der har været med i processen”, fortæller projektleder Ida Martin fra Odsherred Kommune. 

”Asnæs har stærke fællesskaber, institutioner og erhverv, og den fælles identitet skal afspejles i byrummet ved stationen. Derfor har vi fra starten ønsket også at inddrage børn og unge, der bor i byen eller går på Campus Odsherred i udviklingen af området”, fortsætter hun. 

Genbrug og genanvendelse gør området bæredygtigt 

Bæredygtighed handler om ansvarlighed over for ressourcerne, så der også er råstoffer, mad og rent vand til de kommende generationer, og FNs Verdensmål har fokus på bl.a. bæredygtige lokalsamfund og på ansvarligt forbrug og produktion. 

I Asnæs bliver de visioner omsat til konkret handling. Bl.a. laves de nye belægninger omkring stationen delvist af genbrugsfliser, bl.a. fliser der er blevet til overs fra etableringen af GenGROstationen.

Femte årgang på Asnæs skole har sammen med forfatterskolen og børnekulturprojektet Kumult! arbejdet med poetiske tekster om ’byen’ og ’rejsen’, og deres tekster indarbejdes bl.a. i belægningen.

Bænke laves af materialer fra lokalområdet 

Det nye stationsområde skal selvfølgelig også have siddepladser, og her har elever på ungdomsuddannelserne været involveret. 

Tømrerlinjen har genskabt nye fællesmøbler til stationsområdet af de genkendelige og lokale kabeltromler fra NKT. De første prototyper på tromlemøbler er allerede udviklet på EUC. 

Klimarådet på Campus Odsherred har arbejdet med metoder til at genanvende lokal affaldsplast til nye sæder i en serie bænke, der kan stå enkeltvis eller kombineres flere sammen.  

Som en del af det initiativ iværksatte klimarådet i foråret en fælles indsamlingskampagne på campus, hvor unge indsamlede både blød og hård plast i samarbejde med Naturplejerkorpset. 

Planen var, at den indsamlede hårde plast skulle genanvendes som plastikpinde til bænkesæder, men den del af projektet løb så ind i nogle problemer. For plast er ikke bare plast. 

”Den opgave gav os en del hovedbrud”, fortæller Ida Martin.  

”Jeg havde tænkt, det var nemt at skaffe affaldsplastik til formålet. Men vi fandt jo ud af, at plasten skal være samme type, da forskellige plastiktyper ikke bare kan smeltes sammen. Og vi kunne jo heller ikke komme en ødelagt affaldsbeholder ned i vores lille maskine, der skal støbe plastikpindene – så hvordan skulle vi få kværnet plasten?” 

Genanvendelse af plastik

1 / 0

Lokale erhverskontakter

Med brug af forskellige lokale kontakter, kom projektet i kontakt med savvirksomheden Ditlev Burke i Asnæs. De kasserer forskellige fejlproducerede håndtag – ovenikøbet i flotte farver. Håndtagene skulle dog først adskilles i de to forskellige typer plast, men det har elever fra Asnæs Skole hjulpet med som en del af Håndværk og Design. 

”Det viste sig også, at virksomheden APM i Egebjerg havde en mobil kværn, der kan klare plastik. Den har vi fået lov til at låne. Og med den mobile smeltemaskine i Sverige kan hele produktionen af bænkene nu foregå i lokalområdet”, fortæller Ida Martin. 

Du kommer også til at kunne give en hånd med støberiet, når maskinen kommer med på bl.a. Folkemødet i juni og Ungefolkemødet til september. 

Lokal støtte

Projektet er støttet med 100.000 kroner fra Dragsholm Sparekasse og SparInvest. Landskabsarkitekterne Kragh & Berglund er rådgivere på projektet.