
Frikvarter med samvær og mellemmåltid giver mere trivsel
Klokken er lidt over 9 denne onsdag formiddag, og det dufter rart af nybagte grovboller, som er sat frem i kurven i Madkassen, som er navnet på den gamle skolemadsordning på Fårevejle Skole.
I skåle står leverpostej og cherrytomater, bananer og æbler skåret i mundrette bidder samt lækre portionsglas med grød og æble- og blommekompot med kanel samt yoghurt med crunch. Da klokken nærmer sig 9.20 og formiddagspausen på 30 minutter indfinder sig, står de første af i alt cirka 70 elever fra 6. til 9. klasserne tæt på rad og række og venter på at få deres formiddagsmåltid, som de tager med sig og sidder og indtager med kammeraterne ved de runde borde med rød- og hvidternede duge. Der er te og vand og der er også beholdere med havregryn og cornflakes, hvis man er mere sulten.
Siden skoleårets start i august har fem af Odsherreds kommuneskoler, Asnæs, Fårevejle, Højby, Vig og Herrestrup, været deltager i det nye partnerskab om skolemad til eleverne i samarbejde med Fødevarebanken og Steno Diabetes Center Sjælland. Sidstnævnte har skænket hver skole 20.000 kr. til indkøb af køleskabe eller som i Fårevejle indkøb af duge, service, glas og bestik for at gøre caféen og spiseområdet ved aulaen lige ved indgangen til skolen mere indbydende. Indtil videre er partnerskabet kommet for at blive, og det er forskelligt hvordan skolerne organiserer det.
Fulde huse hver dag
- I starten tænkte jeg, at kommer der måske bare 10 elever, er det også godt nok, men der har været fuldt hus hver eneste dag, siger Maria Søborg, som er den ene af de to frivillige forældre, der står for madordningen på skolen. Den anden er Christina Fast. De har begge børn på skolen og sidder begge i Afdelingsrådet, hvor ideen, der var drøftet og anbefalet i Skolebestyrelsen for Asnæs, Hørve og Fårevejle Skoler, blev fulgt op.
- Nu hvor jeg har oplevet, hvilken forskel og udvikling, det her initiativ har gjort for børnene, er det simpelthen anstrengelserne værd. Vi har aftalt, at vi kommer to dage om ugen, tirsdag og onsdag, og så er der to andre frivillige borgere fra byen, som har de andre dage. Vi har set, at hvor nogle af de mere stille og sårbare elever før sad tilbage i klasserne, er de nu også kommet ned for at få en bolle, siger Maria Søborg, mens Christina Fast, der har selskab i køkkenet af datteren Caroline, der går i 5. klasse, nikker. Og har fået et rigtigt godt forhold til børnene
- Jeg er da sikker på, at det må kunne måles på trivselskontoen, at vi har fået denne madordning, siger Maria Søborg.
- Vi vil rigtig gerne have flere sundere produkter med mindre sukker og masser af fuldkorn, fordi vi vægter at fremstille et sundt mellemmåltid til børnene, siger Christina Fast, som denne morgen har æltet dejen til grovbollerne hjemmefra klokken ti minutter i syv og været på skolen fra ved ottetiden. Når frikvarteret er overstået kl. 9.50, rydder de af og sætter på plads, og klokken halv elleve er dagens frivillige dont overstået.
Skolen har afsat et mindre beløb til supplerende indkøb af fx mel eller andre varer, som mangler i udvalget fra Fødevarebanken.
Silas fra 7. klasse er en af de elever, som er rigtig glad for madordningen.
- Der er en god stemning, så det er fint at komme ud af klasserne i frikvarteret, siger han.
Også 6. klasserne er omfattet af ordningen, og en gruppe af drengene fra klassen har taget plads ved et af de hyggelige borde for at spise en portion yoghurt og en bolle med rabarbersyltetøj.
- Vi håber, det bliver ved. Før sad vi bare inde i klassen, nu går vi herud og snakker og føler også, det er et længere frikvarter, siger Lukas Baranuskas.
I aulaen har en gruppe elever fra 9. klasse sat sig med deres lærervikar Rune Esbensen for at drikke varm te sammen, og de sætter også stor pris på det nye tilbud.
Med både mindre madspild gennem leverancerne fra Fødevarebanken og øget trivsel ser skolemadsprojektet ud til at være et rigtig godt initiativ.
En del af sundhedspolitikken
Det er Sundhedsafdelingen i Odsherred Kommune, som har formidlet partnerskabet om skolemad i samarbejde med Fødevarebanken, der arbejder for at undgå madspild, og Steno Diabetes Sjælland. Partnerskabet er en udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed og handleplanen for 2022-2023, som bl.a. har involvering af borgere og civilsamfund som et af principperne og mental sundhed og trivsel for alle som et af indsatsområderne.
Skolerne skal hver finansiere 12.000 kr. årligt til levering af skolemaden fra Fødevare Banken, som kommer med maden en gang om ugen. Steno Diabetes Center Sjælland yder et engangsbeløb på 20.000 kr. til hver af de deltagende skoler til indkøb af køleskabe og andet praktisk.
Afdelingsleder på Fårevejle Skole Christian Ranch Ellegaard siger om madtilbudsordningen:
- Vi ved, at der er mange elever, der ikke spiser morgenmad og derfor kan have svært ved at koncentrere sig og mangler energi. Her er effekten af morgenmadscafeen selvfølgelig svær at måle på, men jeg er ikke i tvivl om, at det giver eleverne bedre forudsætninger for at modtage læring, når de har fået noget at spise.
- Vi har på skolen blandt andet fokus på gode fællesskaber. Vi har derfor set morgenmadscaféen som en god mulighed for at skabe et miljø, hvor de unge mennesker kan samles og dyrke fællesskabet. Det er meget tydeligt, hvor stor effekt morgenmadscafeen har her. Jeg vil mene, at en af nøglerne til at vores morgenmadscafe er en succes er, at vi fra starten har haft fokus på, at vi skulle skabe et miljø, der er imødekommende og indbyder til fællesskab. Vi er på udkig efter nogle flere frivillige for tiden til at hjælpe i caféen, så man er velkommen til at kontakte skolen, hvis man vil være med til at gøre noget godt for de unge mennesker, siger afdelingsleder Christian Ranch Ellegaard.