08.05.2025

Odsherred Kommune indstillet til Verdensmålspris

GenGROstationen i Fårevejle er indstillet til Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris for arbejdet med at inspirere til mindre affald og mere natur i haverne.

Odsherred Kommune er nomineret til Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris. Helt konkret er det GenGROstationen i Fårevejle, der er indstillet til prisen.

Affaldsforebyggelse og genbrug er gennemgående temaer i de tre nominerede projekter, som viser sektorens stærke fokus på at holde ressourcerne i kredsløb længst muligt, inden de bliver til affald. På GenGROstationen er der dog også fokus på vildere natur i haverne.

Alsidig inspiration til alle

GenGROstationen er en have som skal inspirere borgerne til at skabe mindre haveaffald og bruge brugte ting på nye måder.

GenGROstationens 25 ”poster” er meget alsidige, og der er fokus på både genbrug, genanvendelse og affaldsminimering – samtidig med at der er fokus på skabe flere levesteder for vilde blomster og dyr, som er hjemmehørende i Odsherred.

”Det er ikke meningen at alle skal løbe hjem og lave det hele i deres egen have. Men hvis alle laver lidt, så skaber vi sammen mindre affald og mere vild natur i haverne”, fortæller Freya Grossmann fra Affaldsteamet i Odsherred Kommune.

Haveaffald kan bruges til mange ting i haven. Det kan komposteres og blive til jord. Det kan bruges til kvasbunker og -hegn, der aldrig skal males. Hegnet kan laves både med og uden stolper, og kan blive ekstra spændende med en tunnel igennem hegnet lavet af en stump kloakrør.

Haveaffald kan også flises og blive levested for næsehornsbiller, det kan bruges til et snogbo eller laves til en flot brændestabel – der kan fungere som insekthotel om vinteren.

Kvashegn og kompasrose på gengrostationen
1 / 0

GenGROstationen lever op til fem verdensmål

I udviklingen af GenGROstationen har projektgruppen arbejdet meget målrettet med FNs Verdensmål.

Helt centralt står de tre verdensmål 11, 12 og 13 om Bæredygtige byer og lokalsamfund, Ansvarligt forbrug og produktion og Klimaindsats.

”Kommunens genbrugsstationer er helt centrale elementer i bæredygtige lokalsamfund. Her kan man aflevere mere end 40 typer affald, som vi hele tiden forsøger at genbruge og genanvende bedst muligt”, fortæller Freya Grossmann. ”Men Danmark ligger meget højt på rangstigen over lande, som forbruger mange ressourcer på kloden, og mange er usikre på, om sortering nytter noget. Derfor vil vi med GenGROstationen vise konkrete eksempler på direkte genbrug og genanvendelse – og inspirere til, at man tænker i direkte genbrug på nye måder i stedet for at købe nyt – som også en dag bliver til affald”, fortæller Freya Grossmann.

Derfor er der også belægninger af genbrugsmaterialer, en gammel tekande er blevet et bo til humlebierne, og en smuk håndvask kan blive til et fuglebad – som samtidig tilbyder vand til pindsvin, fugle og insekter. Gabionerne er lavet af gamle minkbure – fyldt med brugte materialer – og fire afsnit af Matador på VHS er blevet en fuglekasse.

Selv træer og buske er fundet brugt gennem køb og salg sider eller donationer.

GenGROstationen arbejder også med verdensmål 4 (Kvalitetsuddannelse) ved at invitere lokale skoler til at flytte undervisningen ud på genbrugsstationen og lære om både affald og natur og måske fange en salamander i søen.

De fleste børn fanger dog salamandere og planter træer i 100 Kronerskoven sammen med deres familier.
Men sommeren igennem kan voksne også komme på rundvisninger, plantebytte og ledage på GenGROstationen. Se datoer i kommunens eventkalender.

Du kan også altid kigge forbi i genbrugsstationens åbningstid.

Cirkulærs verdensmålspris uddeles i Kolding den 3. juni.