Her gengiver vi spørgsmål om den forventede udledning i Nekselø Bugt vedrørende forslaget om et fælles miljøprojekt for Holbæk og Odsherred Kommuner.
Har du spørgsmål vedrørende det fælles miljøprojekt for Holbæk og Odsherred, er du velkommen til at sende os en mail på vand@odsherred.dk inden søndag den 15. marts 2020, så vil vi besvare din mail og gengive spørgsmålene herunder.
I denne spørgsmålsrunde beder vi om at få spørgsmål, der relaterer til udledningen af det rensede spildevand i Nekselø Bugt, som der var en del spørgsmål om på borgermødet i Fårevejle 1. februar 2020.
Der vil senere blive nye muligheder for at stille yderligere spørgsmål.
Spørgsmål om udledning til Nekselø Bugt:
SPØRGSMÅL
Niels, Vindekilde: Mange tak for din fremsendte vejledning. Findes der oplysning om, hvorledes situationen ser ud i dag.
Hermed mener jeg:
Omfang af udledning til Nekselø Bugt i dag:
- Fra Svinninge, Gislinge, Fårevejle rensningsanlæg – eller anden?
- Afvanding fra lammefjorden via Dragskanalen udledt ved Sandobberne hhv. omfang udledt i Isefjorden?
Omfang af udledning:
- Fra Holbæk - som ønskes omdirigeret via Fårevejle Rensningsanlæg?
- I form af afvanding fra landbrugsområder – i givet fald denne del ligeledes vil omdirigeres til Nekselø Bugt?
Når jeg stiller disse spørgsmål, er det naturligvis for indledningsvist at få faktuelle data at forholde sig til og ikke blot skulle svare grundejere ud fra disses holdnings-relaterede spørgsmål.
SPØRGSMÅL
Anders: Hvilke planter har man tænkt sig skal gro i vådområdet? Jeg tænker her på, at det må jo nødvendigvis være planter, som optager kvælstof året rundt?
Ellers vil der jo ikke blive opsuget kvælstof om vinteren, og det er vel en betingelse for projektets succes?
Hvis der ikke er et kvælstofforbrug om vinteren, vil næringsstofferne jo bare fortsætte uforbrugt igennem vådområdet og ende i Nekselø bugt??
SPØRGSMÅL
Kurt, Nykøbing: Det er beroligende at høre, at kommunen aldrig vil foretage sig noget, der skader vandmiljøet. Alligevel forekommer det mig, at det netop er, hvad planerne vil resultere i. I Sejerøbugten skal vandmiljøet tværtimod forbedres iht. Natura 2000. Og ifølge min opfattelse skal naturens vilkår i det hele forbedres, til lands og til vands og i luften. Det gælder selvsagt også Isefjorden, hvor død natur skal genoplives. Her har Især Holbæk et stort ansvar. En læser foreslår at lægge en rørledning fra eksisterende rensningsanlæg langt ud i Kattegat. Men problemet er først og fremmest Holbæks. Hvis du kan overtale kommunen der til om omdanne Holbæk fjord til slambed med siv og pilerensning, var det måske værd at drøfte. I Odsherred har vi jo for 150 år siden allerede ødelagt flere fjordlandskaber og søer, så vi skal ikke fortsætte ad den vej.
Tværtimod har vi en opgave med at retablere sølandskaber og natur hvor det er muligt, fx på Lammefjorden eller i Trundholm mose. Har du ikke selv bidraget med pumpeværk i stedet for at gendanne Svinninge sø, som ellers kunne blive en gevinst for et røvsygt landskab? Det ville være dejligt med Mere natur i stedet for Mindre.
SPØRGSMÅL
Erik, Fårevejle: Vil gerne have miljømålingerne fra både Isefjord og Nekselø- og Sejerøbugten. Hvor meget udledes fra de andre kommuner til Isefjord og hvad er deres planer for at skåne Isefjord?
Hvor langt ud skal spildevandet udledes i Nekselø- og Sejerøbugten?
Hvor skal al rest slammet afleveres?
SPØRGSMÅL
Anders, Havnsø: Vi får jo åbenbart ikke et debatforum som der ellers blev lovet på borgermødet d. 1-2.....så jeg prøver her:
Hvor meget spildevand (m3) skal der pumpes fra Holbæk til Fårevejle, HVIS det nye rensninganlæg bliver vedtaget ?
75.000 personer producerer vel en hel del spildevand, det må være simpelt for jer at regne ud.
Så kommer naturligvis regnvand og industri oveni.... hvad regner i med ialt?
Hvor stort et rør har man tænkt sig der skal til (diameter) og hvor mange pumpestationer skal der til?
Hvor meget energi (KWH) vil dette koste, inden spildevandet er i Nekselø bugt?