Naturens overordnede tilstand er ikke god, og Danmark har derfor tilsluttet sig EU’s mål om at standse tilbagegangen af biodiversitet i 2020. Odsherred Kommune spiller en central rolle i forhold til arbejdet med at nå 2020-målet i kraft af vores ansvar for naturbeskyttelse, naturpleje og opgaven med at planlægge for det åbne land. Med naturkvalitetsplanen sikrer vi en målrettet, lokal naturindsats.
Naturkvalitetsplan 2018-2026
Byrådet vedtog den 19. december 2017 Odsherreds første naturkvalitetsplan for perioden 2018-2026. Planen skal være med til at bevare og styrke kvaliteten af den enestående natur vi har. I planen har vi udpeget 26 biologiske kerneområder, som indeholder langt de fleste naturværdier i kommunen. Til at forbinde kerneområderne er der udpeget en række spredningskorridorer, hvor igennem de vilde arter skal kunne sprede sig. Desuden er der udvalgt 260 sjældne svampe-, plante- og dyrearter, de såkaldte Særlige Kommunale Interessearter (SKI-arter), som vi har en særlig forpligtelse til at passe på.
Hvad er formålet med en naturkvalitetsplan?
Formålet med en naturkvalitetsplan er at sikre de mest værdifulde naturområder og standse tilbagegangen af den biologiske mangfoldighed. Dette kan kun gøres, hvis vi har kendskab til, hvor de biologiske værdier er henne. Naturkvalitet siger noget om, hvor godt dyr og planter har det i et område. Hvis der er en høj naturkvalitet i et område, kan der enten leve mange arter eller få men meget sjældne arter. Et område med lav naturkvalitet, vil derimod kun rumme få og almindelige arter. Planen indeholder en række mål for naturkvaliteten i Odsherred. Vi bruger disse mål bl.a. til at vælge, hvor vi skal bruge vores penge til naturpleje.
Kontakt
Center for Natur, Miljø og Trafik, Naturteamet, natur@odsherred.dk, 59 66 60 05.