Ældre tilflyttere mellem 75 og 84 år er en gevinst for både foreningslivet, erhvervslivet og kommunerne, viser rapport fra Ældre Sagen om ”Seniorbosætning i yderområder”.
Ældre tilflyttere er en positiv gevinst for kommuner i yderområderne. Ældre mellem 75 og 84 år medvirker med positivt nettobidrag til kommunens økonomi, for mellem hver femte og niende tilflyttere i aldersklassen skabes en fuldtidsstilling i lokalområdet, og så er de ældre ressourcestærke med stor købekraft og en god pension og overskud til at deltage i frivilligt arbejde i det lokale foreningsliv.
Det er konklusionen i analysen ”Seniorbosætning i yderområder”, som DAMVAD Analytics har udarbejdet for Ældre Sagen og Arbejdsgruppen Udvikling Vækst. Analysen undersøger bosætningsstrategierne, ressourcestærke seniorers flyttemønstre og de økonomiske konsekvenser heraf i otte kommuner: Odsherred, Nordfyn, Varde, Ærø, Bornholms Regionskommune, Guldborgsund, Lemvig og Struer.
Skaber jobs
Analyserne viser, at ældre tilflyttere har en betydelig påvirkning af den lokale økonomi, herunder både kommunernes regnskaber og erhvervslivet. Nettobidraget er generelt positivt frem til 75-års-alderen, hvorefter det falder betydeligt. Personer med høje indkomster har generelt et væsentligt højere bidrag til kommunernes budgetter og har også i 75-84-års-alderen et positivt nettobidrag. Det gælder omvendt for alle 85+-årige, at nettobidraget er negativt.
Foruden effekterne på kommunekassen er der også en gavnlig effekt for det lokale erhvervsliv. Ifølge beregningerne vil fem-ni tilflytteres lokale privatforbrug medføre, at der skabes én fuldtidsstilling i lokalområdet. Dette vil medføre yderligere et positivt bidrag til kommunekassen og kan samtidig være med til at tiltrække yngre tilflyttere for at besætte de nye job. Informanterne fra handelslivet bekræfter de positive aspekter ved en øget bosætning af seniorer.
Foreningslivet betragter ligeledes seniorerne som en værdifuld ressource. Det er i høj grad seniorerne, som bidrager til det lokale foreningsliv. De er ofte tovholdere på frivilligprojekter, da de besidder de fornødne erfaringer og ressourcer.
Understøtter lokalt engagement
- Analysen bekræfter, hvad vi egentlig godt vidste i forvejen, nemlig at vi har mange ressourcestærke borgere både i vore lokalsamfund og i helårsbolig i sommerhusområderne. Det er aktive efterlønnere eller pensionister, som positivt vælger at flytte til Odsherred som seniorer for at nyde deres otium, men vel at mærke ved at lade sig integrere i lokalsamfundet og i høj grad bidrage gennem foreningslivet og øvrigt frivilligt arbejde. Dermed er de ældre tilflyttere absolut et positivt indslag, et frisk pust og samtidig et boost af vor kommune, som vi sætter stor pris på, siger borgmester Thomas Adelskov.
Brug for flere frivillige
Chefen for Sundhed og Omsorg, Anne Dorte Greve Madsen, fortæller, at ældreområdet har et fantastisk godt samarbejde med frivillige ældre og er interesseret i at udbygge det frivillige arbejde.
- Det er vores indtryk, at det frivillige arbejde inden for det sociale område giver rigtig god mening og er til fælles gavn for både de ressourcestærke ældre, som bidrager og de svagere ældre, som modtager frivilliges hjælp og besøg, og vi har altid brug for flere frivillige hænder, siger centerchef Anne Dorte Greve Madsen.
Understøtter aktivt medborgerskab
Borgmester Thomas Adelskov peger på, at kommunen i disse år netop har sat endnu mere ind på at understøtte det lokale engagement, det aktive medborgerskab og den frivillige indsats gennem blandt andet inddragelse at borgerne i landsbymakeover og byforskønnelse, Lokaldemokratiudvalgets igangværende undersøgelse af, hvordan kommunen fremmer aktive borgere samt gennem Sommerhusrådets særlige udviklingspulje for projekter i sommerhusområderne. Desuden har kommunen netop haft en undersøgelse af, hvordan den kan tilknytte landliggerne endnu mere i udvikling af kommunen, ligesom en bosætningsstrategi er undervejs.
Stort lokalt forbrug
- Vi vil gerne tiltrække ressourcestærke unge og familier, men vi har bestemt heller ikke noget imod, at ressourcestærke ældre flytter til Odsherred, siger borgmesteren og peger på, at kommunen også arbejder på bedre bredbånds- og dataforbindelser over alt i kommunen samt en bedre og mere sammenhængende infrastruktur og kollektivt transport, så det bliver nemmere at komme rundt, også uden egen bil.
Personer på 60-69 år har i gennemsnit et privatforbrug pr. år på omtrent 190.000 kr. I pensionsalderen falder forbruget. Personer på 70 år eller der over forbruger årligt ca. 156.000 kr., viser analysen, heraf bliver henholdsvis mellem 50.000-75.000 kr. og mellem 40.000 og 60.000 kroner lagt i det lokale erhvervslivs kasse.
- Som Danmarks største sommerhuskommune er det helt forståeligt og naturligt, at mange ældre foretrækker at flytte helårligt i sommerhuset ved overgang til efterløn eller pension, mens andre måske flytter hertil, fordi børnene eller anden familie i forvejen bor her. Vi vil også gerne tiltrække børnefamilierne for at tilvejebringe en variation i befolkningen, så vi også i fremtiden har brug for både dagpleje og skoler, siger borgmesteren.