Første større skridt i byfornyelsesprogrammet er en aktivering og forskønnelse af Brændergården med bl.a. ny belægning, og pladsen skal fremover kunne bruges til bl.a. markedsdage og optræden.
For at skabe mere liv og aktivitet omkring indfaldsvejen til gågaden Algade mod vest bliver Brændergården i Nykøbing nu forskønnet som første større del af byfornyelsesprogrammet.
Med ny belægning med belysning i, beplantning og mulighed for at benytte dele af området til udeservering, markedsdage og optræden får området et løft den næste halvanden måned.
Projektet har været i udbud. Udbuddet for anlægsarbejdet i Brændergården er afsluttet, og der er indgået kontrakt med entreprenør Søren Kristiansen A/S om udførelsen.
Nye varmerør
Odsherred Kommune og SBS, der er kommunens rådgiver, har været i dialog med Nykøbing Sj. Varmeværk, der har besluttet at ville benytte lejligheden til at lægge nye varmerør, mens der er gravet op. Anlæggelsen af Brændergården starter den 18. april 2017 og er berammet til at afslutte den 31. maj 2017 for at sikre, at anlæggelsen afsluttes inden sommer turistsæsonen.
Brændergården vil blive aflukket for uvedkommende i byggeperioden, men der vil være mulighed for brandadgang, varelevering og adgang til butikker mv.
Brændergården, der i dag primært er en parkeringsplads, ligger nord for Algades vestlige ende. Adgang med bil sker ensrettet fra Savværksvej og ensrettet udkørsel mod nord. Der er ligeledes fodgængeradgang gennem to porte fra Algade. Projektet er del af et samlet områdefornyelsesprojekt for det centrale Nykøbing Sj.
Parkeringspladsen bevares med få justeringer som P-plads, men skal i fremtiden anvendes til flere funktioner, herunder markedsdage, udeservering og optræden.
Samme belægning som i gågaden
Adgangen for fodgængere til Algade sker fra nord ad et smalt asfaltfortov og fortsætter i en passage med blandede belægninger og synlige affaldscontainere. Forbindelsen fra Savværksvej sker ligeledes på asfaltarealer.
Dele af disse asfalt- og blandede belægninger erstattes af en belægnings-sten, der svarer til den sten, der er anvendt i gågaden Algade. Belægningen og en afgrænsende kantsten lægges i samme niveau som den eksisterende asfalt således, at der fortsat er en samlet fleksibel flade uden niveauspring. Afvandingsprincippet fastholdes derved som i dag.
Indkørslen fra Savværksvej gøres smallere og mere grøn med et plantebed med træer.
I overgangen mellem parkeringspladsen og passagen anlægges en del af belægningen med et felt med ændret belægningsretning/farve. Her skal efterfølgende opstilles en søjle. Rundt om søjlen lægges trækrør ligesom der i en linje til porten/Algade lægges trækrør som forberedelse til at SEAS-NVE efterfølgende kan montere punktlys i belægningen.
Som afskærmning af affaldscontainere opstilles 8 plantekasser samt yderligere otte, der placeres langs en støttemur langs den nordlige ende af P-pladsen. Disse skal efterfølgende anvendes ved forskellige arrangementer.
10,8 mio. kr. over fire år
Byfornyelsesprogrammet for Nykøbing er fireårigt og med et budget på 10,8 mio. kr., heraf hovedparten, de 7,2 mio. kr. fra Byrådet, mens staten giver 3,6 mio. kr. Bykernen med gågaden Algade er omdrejningspunkt, derudover stationsområdet og boligkareerne omkring gågaden fra Strandstræde i øst, Holsts Have i syd, Savværksvej mod vest og Holtets Plads og Madvigs Plads mod nord.