Social- og Forebyggelsesudvalget nedsætter en arbejdsgruppe, som skal arbejde med at formulere en demensstrategi.
Strategien skal blandt andet tage afsæt i Sundheds- og Ældreministeriets publikationen ’Et trygt og værdigt liv med demens – National demenshandlingsplan 2025’.
- Jeg er et af de medlemmer af Social- og Forebyggelsesudvalget, som har fået den ære at være med i det her. Jeg glæder mig meget til arbejdet, og man kan virkelig gøre en forskel for at give livskvalitet til de demente. Man kan også gøre en forskel med hensyn til at udsætte den mere moderate og den svære demens, fx ved at bruge naturen, sagde Per Kragh (A).
Hanne Pigonska, Arne Mikkelsen, Per Kragh og Leif Egholm er med i arbejdsgruppen fra Byrådet samt en demenskonsulent.
Ingen bemærkninger til regnskaber
Udlændinge og Integrationsministeriet har noteret, at revisor ikke har bemærkninger til regnskaberne på Udlændinge- og Integrationsministeriets område i Odsherred Kommune. Det blevet slået fast, da Byrådet blev orienteret om den årlige decisionskrivelse på Udlændinge- og Integrationsministeriets sagsområder. En decisionsskrivelse er en beretning, der handler om revision af kommunens regnskaber på områder med statsrefusion og tilskud under Udlændige- og Integrationsministeriets område.
Økonomisk politik for de næste fire år
Byrådet besluttede den økonomiske politik, som skal gælde for Odsherred Kommune fra 2018 til 2021. Formålet med politikken er at sikre, at Odsherred Kommune fortsat har balance i økonomien. De overordnede mål og pejlemærker i den økonomiske politik handler blandt andet om, at kommunens kassebeholdning skal være 100 mio. kr, at kommunen lægger budget med et overskud på driften på 60 mio. kr., hvor af de 40 mio. kr. går til anlæg og resten til at afdrage på lån.
Samtidig skal kommunen hvert år udarbejde forslag til, hvordan man kan have et råderum på 15 mio. kr. til politiske prioriteringer.
- Jeg har en bøn til Byrådet, at vi er forsigtige, når vi sparer. At det ikke går ud over service, at det ikke går ud over de arbejdsgange og processer, som er vigtige for velfærden i kommunen, og at det ikke medfører personalereduktion i den borgerrelaterede service. Men ellers er vi klar til at bakke op om den økonomiske politik, sagde Clark Pratt (Ø).
- Venstre har også bakket op om den økonomiske politik. De 15 millioner flugter godt de seneste års økonomiske politik, og hvis vi ikke forstår at effektivisere og finde råderum for mindst 15 millioner kroner, så har vi heller ikke noget at udvikle den her kommune for, sagde Helge Fredslund (V).
Opkræver gebyr ved udlægsforretninger
Byrådet vedtog, at vi fremover opkræver et gebyr på 450 kr. i sager, hvor ejendomsejere ikke betaler ejendomsskat til tiden, og hvor der skal foretages udlæg i ejendommen.
Det kommer efter, at Folketinget i 2017 besluttede, at kommunerne kan opkræve samme gebyrer som SKAT.
Ny sondring mellem udvalg og arbejdsgrupper
Byrådet stemte for et forslag om at have en sondring mellem en arbejdsgruppe og en § 17, stk. 4 udvalg. Arbejdergrupper er dermed noget, som ikke er tværgående på tværs af fagudvalg, mens § 17, stk. 4-udvalg har et tværgående indhold.
Man ændrede desuden praksis i § 17, stk. 4-udvalg i forhold til honorering af formanden fra 5 % til 2 %. I samme udvalg yder man ikke vederlag til øvrige medlemmer, som også er byrådsmedlemmer. Andre medlemmer vil få diæter og befordringsgodtgørelse. Venstre stemte imod, at man yder honorar til § 17 stk. 4-udvalg, mens Radikale Venstre, SF, Odsherredlisten, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialdemokratiet stemte for.
Man fortsætter med samme praksis i forhold til arbejdsgrupper, hvor der ikke er honorering.
- Det er først og fremmest rart, at Økonomiudvalget har lavet denne her sondring, fordi det gælder om at komme i gang med de arbejdsgrupper, som har været en del af diskussionen. Vi synes forslaget om honorering er fornuftigt og afbalanceret, sagde Arne Mikkelsen (F).
Sondringen betyder blandt andet, at Lokaldemokratiudvalgets medlemmer får honorering.
– Vi er fra de Radikale Venstre også glade for, at vi har fået defineret, hvad et § 17 stk. 4-udvalg er. Vi synes, der bliver lavet et rigtig godt stykke arbejde i Lokaldemokratiudvalget. Der bliver udviklet, vi får Odsherred sat på landkortet og Odsherred ligger rigtig højt i inddragelse, sagde Thomas Nicolaisen (R)
- Vi er ikke for at rutte med borgernes penge. Derfor er vi ikke indstillet på at yde honorering § 17, stk. 4-udvalgs formandspost. Det er den principielle formandshonorering, som vi er imod, sagde Helge Fredslund (V).
20 boliger på vej til Rørvigvej i Nykøbing
Byrådet godkendte Skema A om at yde kommunal garanti til et alment byggeprojekt med 20 familieboliger i Nykøbing Sj. Det er boligselskabet BS af 1942, som har sendt forslaget til kommunen, og boligselskabet ønsker, at kommunen stiller kommunal garanti til projektet og indskyder kommunal grundkapital.
Det koster 30 mio. kr. at anskaffe familieboligerne, som både er 2,3 og 4 værelses boliger. BS af 1942 skal optage lån for de 26.4 mio.kr.
Renovering af boliger i Egebjerg
Boligselskabet VAB afdeling 15 i Egebjerg har ansøgt kommunen om kommunal kapitaltilførsel med 100.000 kr. til at renovere de 15 lejemål. Byrådet godkendte ansøgningen.
Høring sat i gang om feriehuse ved Nordstrand Camping
Odsherred Camping Aps har anmodet om, at kommunen udarbejder et kommuneplantillæg og en ny lokalplan for det område, som i dag rummer Odsherred Camping. Ejerne har en ambition om at etablere 50-60 feriehuse på det store areal for dermed at understøtte helårsturismen.
Byrådet godkendte at sætte en høring i gang, men med en hvis skepsis for selve projektet:
- Jeg er imod forslaget om feriehuse, fordi de 50, som kaldes feriehuse, i virkeligheden er sommerhuse på mindre grundstørrelser. Oplægget lægger op til et areal på 680 m2 med et hus, som kan sælges. Man kan komme med mange argumenter for, at campingpladser er nedadgående, men jeg tænker på dem, som har camping, og dem der bruger campingpladser, at de måske ikke har råd til at købe et sommerhus. Og campingpladsen er fyldt op om sommeren, så helt galt stpr det ikke til, sagde Vagn Ytte Larsen (A).
- Vi er skeptiske både for helhedsplanen, der siger 40.000 m2 og til 50-60 sommerhuse. Det bliver mere et lille parcelhuskvarter, end det bliver et sommerhusområde. Så vi går ind for at sende det her i høring, men med en opfodring til, at man måske halverer antallet af feriehuse, sagde Leif Egholm (L).
Ny tidsplan for spildevandsplan
Det blev et ja til en ny tidsplan for kloakering af sommerhusområderne. Ændringen betyder, at Odsherred Forsyning kloakerer 400 ejendomme om året i stedet for de nuværende 800 om året. Årsagen er, en ændring i Odsherred Forsynings investeringsplaner.
Medlemmer til Rådet for Socialt Udsatte
Social- og Forebyggelsesudvalget skal udpege 3 medlemmer til rådet for Social Udsatte, som skal sidde i valgperioden. De tre medlemmer bliver Per Kragh, Arne Mikkelsen og Lis Ingemann.
Procesplan for skolestrukturen i Odsherred Kommune
- I udvalget er vi enige om en åben og bred dialog med mange interessenter. Det er et vigtigt område, som berører rigtig mange mennesker. Derfor er det også vigtigt, at vi får samlet så meget data som muligt, inden vi nærmer os en struktur, som vi fremadrettet skal have glæde af, sagde Søren With (A) blandt andet om den kommende proces med en ny skolestruktur.
Den nye procesplan for den kommende skolestruktur inddrager blandt andet forældrebestyrelse, afdelingsråd, ansatte og elever.
I april afslutter man indsamlingen af data, og i juni 2018 udvælger Børne- og Uddannelsesudvalget de modeller, som skal sendes i høring. Først i efteråret 2018 behandler Byrådet den endelige løsning.
- Det er ekstremt vigtigt, at vi får skolestrukturen på plads, og jeg tror også det er afgørende, at vi får det grebet rigtigt an. Jeg mener, at vi frem til, at vi sender egentlige modeller i høring, ikke arbejder med modeller, men med idéoplæg. Vi ønsker ikke at gå ud til skolerne og give dem 5 forskellige modeller, for hvis nogen sidder og finder på en anden model, så er de også velkomne. Vi skal derfor præcisere, at det kun er idéer og skitser, og det først i juni er konkrete modeller, sagde Morten Egeskov (V).
Medlemmer til Handicaprådet
Byrådet godkendte udpegningen af de indstillede medlemmer til Handicaprådet fra Danske Handicaporganisationer. Medlemmerne er Lene Danielsen, Landsforeningen Autisme, Eddy Tersløse, Copa, Merete Hornecker, Dansk Fibromyalgi-forening, Dorthe Pedersen, LEV, Uffe Hansen, PTU, suppleant for Lene Danielsen, Lena Nielsen, DHF, suppleant for Eddy Tersløse, Lissa Rejnholdt, Dansk Blindesamfund, suppleant for Merete Hornecker og Søren Rønn Villesen, Scleroseforeningen, suppleant for Dorthe Pedersen.
Byrådet har tilsvarende udpeget 4 byrådsmedlemmer til rådet.
Næste byrådsmøde holdes tirsdag den 27. marts 2018 kl. 18.30 i byrådssalen, Odsherred Rådhus, Nyvej 22, 4573 Højby.
Der er offentlig adgang til møderne, som også kan følges på web-tv på https://www.facebook.com/odsherredkommune og www.odsherred.dk/tv. Hele dagsordenen og referater kan læses på /politik/dagsordener-og-referater