Byrådet i Odsherred Kommune besluttede på sit møde den 30. juni 2020 at være medrejser af Danmarks Naturfredningsforenings forslag om fredning af Skamlebæksletten. Samtidig fornys den eksisterende fredning af Veddinge Bakker, og der nedlægges et §34-forbud for arealer indenfor Natura 2000 og fredningsafgrænsningen.
Byrådet i Odsherred Kommune har besluttet at blive medrejser af en fredningssag for Skamlebæksletten, sammen med Danmarks Naturfredningsforening.
Forslaget om fredning af Skamlebæksletten sker for at bevare og forbedre områdets biologiske, geologiske, landskabelige og kulturhistoriske værdier, med særlig vægt på at bevare og udvikle naturværdierne i området og formidle de geologiske værdier. Skamlebæksletten og de nærliggende overdrev er levested for minimum 4 rødlistede arter af dagsommerfugle samt adskillige andre regionalt sjældne arter. Arealet er et af de mest værdifulde naturområder i kommunen. Fredningen vil forbedre offentlighedens adgang til naturen ved at etablere nye stier i området og sikre fri fladefærdsel på Skamlebæksletten.
”Skamlebæksletten er et enestående eksempel på landskabsdannelse under den seneste istid, og rummer enorme geologiske værdier og stor biodiversitet. Vi ser i øjeblikket en bevægelse med statslige planer om flere naturparker og et ønske om mere vild natur, og fredningen passer perfekt ind i det – ligesom det af afgørende betydning for Geopark Odsherred, at området bevares, og at offentlighedens adgang hertil sikres,” siger borgmester Thomas Adelskov.
Samtidig var byrådet enige om en fornyelse af den eksisterende fredning ’Veddinge Bakker’, der er en landskabsfredning fra 1965. En fornyelse af fredningen vil sikre kommunen en naturplejeret på værdifulde Natura 2000-arealer. Den vil danne grundlag for at udvikle ny natur samt bevare og forbedre områdets biologiske, geologiske, landskabelige og kulturhistoriske værdier. Dermed vil fornyelsen af fredningen være et særdeles vigtigt redskab i forhold til at sikre målopfyldelse af den statslige Natura 2000-plan og understøtte interesserne i Geoparken.
Endelig var byrådet enige om at man som medrejser af fredningssagen udsteder et såkaldt § 34 forbud (efter naturbeskyttelseslovens § 34). Forbuddet skal forhindre, at der sker tiltag som opdyrkning, jordbehandling, gødskning eller andet, som strider mod en påtænkt fredning, herunder også offentlighedens adgang til f.eks. Skamlebæksletten hindres. Forbuddet gælder fra offentliggørelsen, og indtil fredningsnævnet har foretaget offentlig bekendtgørelse af et forslag til fredning, dog ikke længere end et år. Umiddelbart efter udstedelsen af et § 34-forbud vil offentligheden kunne inddrages bredt, hvilket vil give de bedste betingelser for det videre arbejde med borgerinddragelse og udarbejdelse af fredningsforslaget.
Den anslåede udgift for den besluttede model for fredningen er 9,6 mio. kr., hvoraf Odsherred Kommunes andel er 2,4 mio. kr. Pengene går bl.a. til fysiske anlæg og stier, der gør området mere offentligt tilgængeligt. En fredningssag tager oftest mellem 5 og 6 år.
Oprydningsarbejdet på Skamlebæksletten og de øvrige arealer, der har været anvendt af radiostationen, har betydet, at master, fundamenter og kobbertråde nu er fjernet. Kommunen har godkendt arbejdet, og betingelserne i påbuddene om oprydning og kravene i dispensationen om beskyttet natur er fulgt og overholdt.