Odsherred Kommunes demensindsats har indgået partnerskab med Alzheimerforeningen om demensinstruktørkursus for at få flere til borgere til at blive demensvenner
- I skal huske på de tre grundbudskaber, som er, at demens ikke er en naturlig del af alderdommen, men skyldes sygdom i hjernen. At mennesker med demens mister andet end hukommelsen samt, at det er muligt at leve et godt liv med demens…
Det er demensven-instruktør Jannie Sternberg fra Alzheimerforeningen, der er i gang med at uddanne 18 demensven-instruktører i Odsherred Kommune, som kommunen gennem Demensindsatsen og i samarbejde med Alzheimerforeningen har taget initiativ til.
Mere demensvenlig kommune
Formålet er at klæde helt almindelige borgere på til at udbrede basisviden om demens og dermed skaffe flere demensvenner som et led i målet om at gøre Odsherred Kommune til en demensvenlig kommune i overensstemmelse med den nationale målsætning for alle landets 98 kommuner. Dermed mindskes risikoen for, at borgere med demens bliver stigmatiseret, mødt af tabuer og fordomme eller lever i isolation og ensomhed.
Deltagerne er dels rekrutteret gennem foreningen Livsgnisten, hvor bestyrelsens syv medlemmer alle har tilmeldt sig det gratis kursus. Herudover har plejecentrenes frivillighedskoordinator, Dorthe Friis Jensen, meldt sig til og fået flere andre frivillige med. Ligeledes har nogle af de frivillige hjælpere ved kommunens motionshold for borgere med demenssygdomme, meldt sig til. Også deltagere i Gamle Scene ved Odsherred Teater har meldt sig.
Roser til kurset
- Det er et rigtig godt kursus, som giver en god basisviden, jeg vil tage med mig og udbrede, lyder det fra en af deltagerne.
Formålet er at få flere demensvenner, som vil række hånden frem, når de møder et menneske med demens, uanset om det er på gaden, i en butik, på villavejen eller arbejdspladsen ved at have sat sig ind i, hvad demens er og gøre livet lidt lettere for mennesker med demens.
- Vi er glade for interessen i dag og ser gerne, at vore nyuddannede instruktører kan være med til at gøre mange flere borgere i Odsherred til demensvenner, siger teamleder Christel Götz fra kommunens Demensteam.
Sammenligning med en bogreol med erindringer
Jannie Sternberg sammenligner en person med en demens med en bogreol, hvor der på øverste hylde ligger bøger med minder fra i går og nederst minderne tilbage fra barndommen.
- Forestil jer nu, at denne bogreol er sådan en letbenet stigereol, og at den får et skub. Hvad sker der så? Ja, så falder de øverste bøger først ned, og det er præcist, hvad der sker ved demenssygdomme – det er korttidshukommelsen, som svigter en person med demens først, forklarer Jannie Sternberg og fortæller, at følelserne til gengæld ikke ændrer sig. Hun fortæller også om de forskellige former for hukommelse – den episodiske, som husker begivenheder fra livet, den semantiske, som består af leksikalsk almen viden og færdigheder, som er indlært som faste vaner og procedurer livet igennem, fx at binde snørebånd, cykle, lave kaffe.
Tal med mennesket
- I skal snakke med mennesket og ikke sygdommen, I skal tale med Børge, og han er ikke dement, men han har en demenssygdom, og I skal skabe gode rammer og stunder her og nu og fokusere på det, personen kan og ikke det, personen ikke kan, lyder det fra demensven-instruktøren, som også får afklaret deltagernes generelle viden om demens og Alzheimer, hvor de skal op og stå og blive stående, hvis de er enig i et udsagn og ellers sætte sig ned.
- I er bare gode og skarpe, så I må gerne klappe af jer selv, siger Jannie Sternberg ved siden af sit job som demenskoordinator i hovedstaden. Deltagerne får også til opgave sammen to og to at beskrive de enkelte faser i det at lave en kop kaffe og se de udfordringer, der kan være for en person med demens, der skal huske, hvor kaffen og koppen er, kunne erindre, når kaffen er færdigbrygget – for at få en forståelse for, at en person med demens kan gå ud i køkkenet og ikke huske, hvorfor hun eller han har gjort det…
Der er i dag cirka 700 borgere i Odsherred Kommune med en diagnose for en demenssygdom. Antallet vurderes her som på landsplan at blive fordoblet frem mod år 2040.
Der er nu 76.713 demensvenner i Danmark. Alzheimerforeningen har en målsætning om at nå op på 100.000 demensvenner. Læs mere på https://demensven.dk/
Hvis du kunne tænke dig at blive demensven, er du velkommen til at skrive til kommunens frivilligheds-koordinator, Dorthe Friis, på: dfje@odsherred.dk eller teamleder for demensindsatsen Christel Götz: chreg@odsherred.dk