Odsherred Kommune og Odsherred Lærerkreds har indgået en ny arbejdstidsaftale, der fokuserer på medbestemmelse og samarbejde med det formål at udvikle et attraktivt og fælles skolevæsen.
Odsherreds folkeskoler skal være endnu mere attraktive for både forældre, elever og lærere, og sidstnævnte personalegruppe har netop indgået en ny lokal arbejdstidsaftale med Odsherred Kommune med vægt på dialog, åbenhed, gensidigt forpligtende samarbejde og medbestemmelse.
Forpligtende samarbejde er fundamentet for aftalen, som har afsæt i den aftale, Kommunernes Landsforening og Lærernes Centralorganisation i august 2020 præsenterede om lærernes arbejdstid. Aftalen skaber forpligtende rammer for det lokale samarbejde med henblik på at give lærerne indsigt i- og indflydelse på den måde, kommunerne og skolerne prioriterer lærernes arbejdstid på.
Ved overenskomstforhandlingerne i 2018 nåede parterne ikke til enighed om en ny arbejdstidsaftale for lærerne. Parterne valgte derfor at nedsætte Lærerkommissionen og aftalte at mødes til periodeforhandlinger. Det er resultatet af disse forhandlinger, der har resulteret i den nye rammeaftale.
Et fælles ansvar
Borgmester Thomas Adelskov udtrykker glæde og tilfredshed med den nye lokale aftale:
- Aftalen er et godt grundlag for den løbende indsats for at sikre et højt fagligt niveau og den bedste kvalitet i undervisningen på vores lokale kommunale folkeskoler, fordi den viser de mål
og pejlemærker, skolerne skal arbejde henimod og understreger aftalens ord om det fælles ansvar for at nå målene, siger borgmester Thomas Adelskov.
Konstruktiv proces
- Det har været et konstruktiv proces i et positivt samarbejde, hvor vi har nået et resultat, der afspejler det fælles ansvar omkring undervisningen af vores børn og unge og med gensidig respekt for hinandens roller, siger centerchef Ane Stallknecht, Center for Børn, Familie og Unge. Centerchefen fremhæver også, hvordan aftalen har fået indsat en særlig mentorordning for bedre modtagelse af nyuddannede lærere på skolerne.
Kredsformand Christina Even, Odsherreds Lærerkreds, udtaler om aftalen:
- I 2020 lykkedes det omsider at nå til enighed om en central overenskomst mellem KL og DLF. Det skete bl.a. på baggrund af Lærerkommissionens rapport. En kommission, der blev nedsat som resultatet af OK18. Selvom det siden 2013 har været en lov, der har ligget til grund for lærernes arbejdstid, har vi heldigvis i Odsherred haft en lokal aftale siden skoleåret 2015/16, hvor vi var en af de første kommuner, der lavede en lokal aftale. Den er løbende blevet justeret og forbedret, og nu har vi så smeltet vores seneste lokale aftale sammen med A20.
Gode rammer for nyuddannede
- Vi er i Odsherred Lærerkreds meget enige i, at det har været en god proces, vi har haft undervejs i forhandlingerne. Vi synes, at der i denne aftale er rigtig mange gode elementer, som vi håber, at lærerne vil kunne mærke i deres dagligdag. Specielt er vi glade for, at der er kommet nogle præcise rammer omkring de nyuddannedes vilkår, så det måske vil være lettere at rekruttere og fastholde flere af dem. Nu glæder vi os til, at den kommer ud og virke på skolerne. Gode rammer omkring lærernes arbejdstid skal jo medvirke til, at det lykkes med at få eleverne godt igennem deres skoletid, siger Christina Even.
Formålet med arbejdstidsaftalen, der også omfatter børnehaveklasselederne, er ønsket om at udvikle et attraktivt og fælles skolevæsen i Odsherred Kommune, hvor alle ansatte har ens grundvilkår, og hvor alle arbejder for dialog, åbenhed og i et gensidigt forpligtende samarbejde.
Kvalitet i kerneopgaven
Formålet er også at sikre kvaliteten i kerneopgaven ved at skabe gode undervisningsmiljøer med høj faglighed for eleverne og et godt arbejdsmiljø for lærere. Der skal sikres tid til forberedelse af alle undervisningstimer, herunder sikring til undervisningsdifferentiering.
At der arbejdes forpligtende med rekruttering og fastholdelse af nye dygtige lærere i Odsherred Kommune, kommunalt og lokalt på den enkelte skole samt at fastholde de dygtige lærere, der allerede er ansat i kommunen, herunder fokus på seniorer.
Forhandlingsgruppen har bestået af Anders Christensen og Christina Even fra Odsherred Lærerkreds og direktør Rikke Blom, centerchef Ane Stallknecht, skolekonsulent Anna-Louise Hestbek, HR-konsulent Parnûna Johanne Damsbjerg, skoleleder Jørgen Schandorff og skoleleder Sigurd Brønnum
Yderligere oplysninger: Centerchef Ane Stallknecht, Børn, Familie og Unge, 21 66 54 17 og Formand for Odsherreds Lærerkreds, Christina Even, 93 30 51 51
Foto: formand for Odsherreds Lærerkreds, Cristina Even og centerchef Ane Stallknecht, Center for Børn, Familie og Unge underskriver aftalen.
Panoramafoto af Nykøbing Skole, A. Ladingsvej