Giv din mening til kende om Odsherred Kommunes nye naturpolitik, som er i høring til og med den 1. februar 2022.
Med Odsherreds første naturpolitik skabes der væsentlige forbedringer i forhold til mulighederne for at fremme og forbedre kommunens natur og naturkvalitet, at øge biodiversiteten og sikre beskyttelsen af og adgangen til naturværdier på sigt.
Naturpolitikken består af 5 overordnede målsætninger, som er inddelt i hver deres konkrete underpunkter. Læs naturpolitikken på Borgernet Odsherred og send dit høringssvar.
Målsætningen nummer 1, Vi vil arbejde aktivt for at bevare og øge biodiversitet, skal sørge for, at biodiversiteten i kommunen bliver bevaret og øget. Det gælder på de kommunale arealer såvel som de private arealer, at der skal ske et aktivt arbejde for at øge biodiversiteten.
Det betyder, at vi som kommune vil øge biodiversiteten i et hele på kommunens arealer, samt arbejde for at skabe større sammenhængende naturområder.
Derudover er det et stort fokus for kommunen at samarbejde med borgere, sommerhusejere, ejere af fritidsgrunde, virksomheder, landbruget og andre interessenter om at skabe øget biodiversitet på private arealer, gennem frivillige Projekter og aftaler.
Målsætningen nummer 2, Vi vil søge og afsætte ressourcer til aktiv naturindsats, sætter herefter rammerne for, at der skal afsættes ressourcer til aktiv naturindsats.
Det betyder, at der med naturpolitikken skal afsættes midler til naturforbedrende projekter i kommunens budget samt, at der aktivt skal søges ekstern finansiering til projekter og midler til naturpleje gennem fonde. På den måde kan vi sikre os, at der er øremærkede midler til naturindsatsen i kommunen, og at vi kan opnå støtte eller ekstern finansiering, til flere naturforbedrende projekter.
Målsætningen nummer 3, Vi vil inkorporere naturhensyn ved planlægning og oparbejde mere viden, handler om måden, vi planlægger på i kommunen. Målsætningen er, at tage mere hensyn til naturen i al planlægning og at oparbejde mere viden om natur.
Naturhensyn skal på den måde indgå som et vægtigt hensyn i planlægningen samtidigt med, at beskyttelse og benyttelse af naturen skal indgå i politikker og planer. Målsætningen kan eksempelvis opfyldes ved, at det tydeligt fremgår af lokal-, ramme- og tema-lokalplanlægning, at der indgår naturhensyn. Dertil er det vigtigt, at der oparbejdes ny viden om naturbiodiversitet til gavn for den fremtidige planlægning og drift, så vi altid har et konkret billede af naturen, som vi planlægger for eller omkring.
Målsætningen nummer 4, Vi vil øge og støtte op om formidling af natur og biodiversitet, handler om formidling af natur og biodiversitet og det er kommunens ønske i højere grad, at formidle budskabet om vigtigheden af at passe på naturen og styrke samarbejdet med og mellem de grønne organisationer, UNESCO Geopark Odsherred og andre interessenter om formidlingen af netop natur og biodiversitet.
Ved at støtte op om og formidle om natur biodiversitet er det også muligt, at få skabt nogle nye netværk til at formidle natur og biodiversitet igennem. Det er vigtigt at kommunens borgere, ejere af sommerhus- og fritidsgrunde m.fl. føler sig oplyst omkring natur og biodiversitet, for at de kan planlægge nye grønne projekter.
Målsætningen nummer 5, Vi vil oprette nye naturområder og sikre borgerne adgang til den omkringlæggende natur, handler om, at vi i kommunen vil oprette nye naturområder og sikre borgere adgang til den omkringliggende natur. Det er vigtigt for kommunen at skabe ny natur eksempelvis via naturgenopretning, lavbundsjorde, vådområdeprojekter, skov eller andet. Derudover er det vigtigt at sikre borgere og andre adgang til både den nye, men også den eksisterende natur i kommunen. Kommunen lægger op til at der indgås frivillige aftaler med lodsejere med tilskud fra relevante støtteordninger eller anden ekstern finansiering. På den måde kan vi i samarbejde skabe grobund for mere natur i kommunen.