Ændret skiltning, nye strandkort og en nyudviklet app skal gøre det lettere for både gæster og fastboende i Odsherred at vælge den helt rigtige strand. Samtidig lancerer kommunen sit eget flag for kyster og strande, der garanterer fint badevand og lokale oplevelser.
Odsherred har fået sit eget flag. Det viser i naturens egne farver, at kommunen har masser af badestrande med rent vand og natur til oplevelser og aktiviteter.
Det nye flag stryger for første gang til tops på de seks største strande i kommunen den 10. juni. Ud over at signalere rent badevand skal flaget også sende et signal om, at den enkelte strand rummer en masse muligheder for aktiviteter både i vandet og ved kysten - også uden for højsæsonen. Flaget suppleres med en nyudviklet app, nye skilte og bedre kort, så både turister og lokale lettere kan finde den strand eller kyst, der rummer præcis de aktiviteter og muligheder, som familien er på udkig efter.
- Vi har oplevet, at Blå Flag lidt for snævert kun fortalte om badevandet, og vi har derfor trukket os ud af ordningen. Vi mener, at vores strande og kyster rummer så mange andre spændende tilbud, som vi også gerne vil fortælle vores gæster og borgere om. Derfor har vi skabt vores eget flag, der både skal signalere rent badevand og naturoplevelser i det aktuelle område. Hvor det blå flag var meget koncentreret om højsæsonen, vil vi med vores nye tiltag fortælle, at vi også resten af året har noget unikt at byde på, fortæller Paw Pedersen, DF, der er formand Miljø- og Klimaudvalget i Odsherred Kommune.
App fortæller om strandenes egenskaber
Odsherred Kommune har samlet tekst, kort, billeder og video fra de seks strande, og materialet bliver lagt ind på VisitOdsherreds hjemmeside og en ny app, hvor gæsterne kan søge strande og aktiviteter efter særlige kriterier – det kan fx være toiletforhold, børnevenlighed, vandsport, kiosk, handicapvenlighed og en række andre faciliteter.
App’en vil desuden fortælle om bundforhold og vandkvalitet, og man vil altid vide, hvilken strand, man er tættest på. Herudover vil der på hver strand blive sat et fysisk kort over lokalområdet op.
”Det handler om, at vi vil være bedre til at guide folk til den strand eller kyst og de oplevelser, de er på jagt efter. Vi lægger ud med de seks strande, som hidtil har haft Blå Flag, men i løbet af et par år er det målet, at flere strande og kyststrækninger bliver en del af ordningen og er til at finde på app’en, hvor de får eget kortmateriale”, forklarer Kirsten Agerholm Gyalokay, der er centerchef for miljø og teknik i Odsherred Kommune.
Øger kontrollen af badevand
Både kommunen og den lokale turistorganisation VisitOdsherred er meget opmærksomme, at mange forbinder Blå Flag med garanti for rent badevand, og derfor vil Odsherred Kommune fremover holde samme niveau for vandkontrol som under Blå Flag-ordningen. I dag får de seks Blå Flag-strande foretaget 20 prøver i sæsonen, mens en stribe andre strande får målt vandet mellem fire og ti gange. Fremover bliver det mere ligeligt fordelt.
Udvalgsformand Paw Pedersen erkender, at det koster penge at indføre det nye flag, app, kort og markedsføringen for den nye ordning. Men målt over to-tre år er pengene tjent ind, fordi Odsherred har betalt en forholdsvis højt kontingent for at Blå Flag, ligesom det har krævet en del kommunale ressourcer at administrere ordningen.