Kulturminister Marianne Jelved åbnede ”Poesi i byen” i Skippinge, som er en af de fem læselandsbyer i Odsherred Kommune, der er blandt de 12 kommuner i Kulturministeriets læsekampagne Danmark Læser.
”Der er ingen vej til fred. Fred er vejen”. Med dette citat af Gandhi har en af de 60 beboere i Odsherreds sydvestligste landsby, Skippinge, valgt at deltage i projektet ”Poesi i byen” som en af de fem læselandsbyer i Odsherred Kommune, der vil fremme læsning og læselyst for alle som led i Kulturministeriets læsekampagne ”Danmark Læser”. Kulturminister Marianne Jelved klippede fredag den 20. februar 2015 den røde snor foran Landsbyhuset midt i landsbyen i nærvær af borgmester Thomas Adelskov, arkitekt Stig Løcke fra Skippinge Bylaug og et halvt hundrede inviterede gæster og beboere i Skippinge, inden turen i slud og sne gik rundt for at se nærmere på de laminerede digte ved hver husstand.
Læsning gør os til et folk
- Jeg er selv vokset op her og har sommerhus i Odsherred, og jeg er dybt imponeret af alt det, I har gang i her langs vandet og har ofte brugt jeres slogan ”mere kant end udkant” i forskellige sammenhænge. Læsning med indhold kan gøre os glade og berøre os, kan give os identitet og noget at være fælles om, fordi man får lyst til at dele oplevelser og viden med andre. Bøger og læsning bygger på menneskelige relationer og er en kilde til at forstå sig selv bedre. Bøger kan provokere, lægge op til debat og flytte os, de er en vigtig del af os, og fantastisk vigtig for børn og unge at vokse op med læsning og litteratur, fordi det giver gode minder for resten af livet. Jeg håber, at læsning må være en fast del af alles dagligdag og være en del af det, der gør os til et folk, sagde Marianne Jelved, inden hun indviede udstillingen i byen. Ministeren fortalte, at Odsherreds tidligere initiativ med fremme af læselysten havde inspireret hende til initiativet med kampagnen ligesom et besøg i Kennedy Centret i Washington, hvor man havde taget initiativ til en læsekampagne.
Odsherred i front
Forinden havde borgmester Thomas Adelskov fortalt om baggrunden for Odsherred Læser, som er udsprunget på Odsherred Bibliotek for nogle år tilbage som et fremstød for bøger og læsning. Da Kulturministeriet tog initiativ til en landsdækkende læsekampagne med gode ideer til, hvordan man i alle landets kommuner kan fremme læselysten, meldte Odsherred sig på banen og blev en af de 12 kommuner i forsøget, som fik en halv mio. kr. til fremme af forskellige projekter.
Fem byer i kommunen har meldt sig med særlige initiativer og hver modtaget 10.000 kr. i støtte. På Sjællands Odde har man beskæftiget sig med krigshistorie og læst 11.000 bøger siden september 2014, i Hørve har man sat sig for at læse ”jorden rundt på 80 dage” gennem et udvalgt af 1001 bøger, som man bør læse, inden man dør, og som er udstillet på biblioteksfilialen her, ligesom det nyåbnede bageri også udlåner og sælger bøger. Egebjerg har haft skattejagt, læsesalon for mænd, foredrag, oplæsning og meget mere og den virtuelle landsby er en gruppe borgere fra forskellige steder i kommunen, som samles om læsning med udvikling som tema.
- Tak til kulturministeren, som vil komme her i dag og indvie udstillingen her i Skippinge, hjertelig tillykke til Skippinge med projektet og tillykke til hele Odsherred, sagde borgmesteren i sin velkomsttale.
Landsby fra vikingetiden
Stig Løcke fra bylavet fortalte, at Skippinge har rødder tilbage fra vikingetiden og engang var en fiskerby og skibslandingssted med en lille havn ned mod Lammefjorden inden udtørringen, og at landsbyen har bevaret sin oprindelige form og har tre gårde i byen bevaret efter udskiftningen og sin gamle landsbyforte. Landsbyens logo viser i øvrigt et vikingeskib.
- Før i tiden var her et leben af dyr og mennesker på grusveje i landsbyens midte, i dag er der mange biler, som kører gennem byen, men alle er med og bakker op om landsbylæseprojektet, hvor formålet er at inspirere alle til at læse mere, sagde Stig Løcke. Hver enkelt beboer har selv udvalgt sig digte til opsætning ud for husstanden, i visse tilfælde har beboerne selv skrevet poesien. Landsbyen vil nu søge Landsby Makeover-puljen for at få beskåret og forskønnet gadekæret og her lave en lille poesi-park med de 60 digte rundt om fra byen på et senere tidspunkt.
Efter rundturen i landsbyen samledes deltagerne igen i Landsbyhuset, hvor Kathrine, Maja og Laura fra 7. a på Sydskolen afdeling Fårevejle læste digte op af Benny Andersen, Tove Ditlevsen og Halfdan Rasmussen, mens deltagerne fik en forfriskning, kringle, småkage og kransekage som afslutning på ferniseringen af læselandsbyprojektet.
Yderligere oplysninger: www.odsherredlæser.dk
Ordforklaring - forte: I fortebyen ligger gårdene omkring en åben plads midt i landsbyen, forten. På forten fandtes ofte landsbyens gadekær og gadestævne, hvor landsbyens kvæg blev samlet, inden at det blev drevet ud til græsning på overdrevet. Undertiden kan forten være delvist bebygget med smedie, skole og lignende, hvorved fortebyen videreudvikles til en forteklyngeby (kilde: Wikipedia)