Torsdag formiddag den 19. maj 2022 var lektor Tenna Christoffersen og flere studerende fra Professionshøjskolen Absalon på plejecenter Solvognen i Højby for at præsentere et nyt spændende forskningsprojekt. Sammen med plejecentrene i Odsherred og Madservice skal de udvikle måltidsløsninger, der passer til den enkelte ældres behov – samt øger livskvaliteten og funktionsevnen.
Traditionelt set har vi på danske plejecentre haft fokus på de småtspisende ældre. Det er der god grund til, for underernæring er med til at give et kortere og svækket liv som ældre. Derfor er kosten på plejecentrene rundt om i landet ofte meget energirig, og møntet på at smage godt og undgå vægttab hos beboerne.
Men faktisk er der i dag langt flere overvægtige og svært overvægtige ældre, der flytter ind på danske plejecentre. 6,5% af de ældre er undervægtige, mens 55% er overvægtige – og 23% er svært overvægtige. Mange i gruppen har også type 2-diabetes.
Den situation rejser en række helt praktiske dilemmaer i hverdagen, som Odsherred Kommunes plejecentre og Madservice nu indgår i at løse gennem et nyt forskningsprojekt om sammen med Professionshøjskolen Absalon. Målet er at udvikle måltidsløsninger, der passer præcis til den enkeltes smag, helbredstilstand og ernæringsbehov.
Første trin er videnindsamling
Det er Lektor og Ph-d-studerende Tenna Christoffersen, der projektleder på forskningsprojektet. I sin præsentation for beboere, medarbejdere, ledere i ældreplejen og medlemmer af Ældrerådet betonede hun, at målet er at opretholde en god livskvalitet og at bevare funktionsevnen længst muligt:
“Første del af projektet handler om at indsamle viden om kropsammensætning, muskelstyrke, kostindtag og livskvalitet og den fysiske tilstand blandt alle beboere på plejecentrene. I den anden del udvikler vi indsatser med udgangspunkt i beboernes egne ønsker og behov og i samarbejde med plejepersonale og de pårørende. Det handler ikke om slankekure, mad uden smag eller forbud mod kage. Det handler om at få kortlagt forholdene, undersøgt hvordan mad skaber livsglæde og styrker funktionsevnen -og om sammen med at beboerne og medarbejderne at udvikle god ernæringsrigtig mad og glædeskabende måltider,” siger Tenna Christoffersen
Medarbejderne på plejecentrene og i Madservice er helt centrale
Medarbejderne på plejecentrene er helt afgørende deltagere i projektet. Ikke mindst fordi en situation med flere svært overvægtige beboere kan give arbejdsmiljømæssige udfordringer:
“Når man er svært overvægtig og får serveret den gode og energirige mad på ens plejecenter, så har det betydning for ens vægt og muligheder for at have et aktivt og selvstændigt liv. Muskelmassen kan blive nedbrudt og man får sværere ved at røre sig. Samtidig kan det blive vanskeligere for medarbejderne at give den hjælp og pleje, der er brug for i dagligdagen. Der bliver flere svære løft og dårlige arbejdsstillinger,“ fortæller Tenna Christoffersen.
Studerende fik god oplevelse og fået godt indtryk af arbejdet i plejen
Tre af de deltagende studerende fra Professionshøjskolen Absalon i Slagelse fortalte om de undersøgelser, de allerede har medvirket til på Odsherreds plejecentre. Theis, Steffen og Albert læser alle til Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed, og bliver uddannet i at udvikle måltider, der passer præcis til den enkeltes behov.
”Vi er blevet taget rigtig godt imod af de ældre. De har syntes det var sjovt at medvirke og viser stor interesse i at være med til at se på maden. For os har det også været en god oplevelse at arbejde i plejen. Der er mange ernærings- og sundhedsproblemstillinger på både plejecentrene og i hjemmeplejen. Det er jo lige netop den slags ting, vi bliver uddannet i at medvirke til at løse – og det har været spændende at være med i,” fortæller Theis.
Læring skal bruges i køkkenerne
Der er forsket overraskende lidt i sammenhængen mellem ernæring og plejecenterbeboeres livskvalitet. Diskussioner om mad, ældre og plejecentre kredser derfor gerne om følelser og at ‘man jo skal have det godt i de sidste år’. Imidlertid er det kun sparsomt undersøgt, hvad de ældre rent faktisk ønsker at spise - og om man i de kommunale køkkener kan servere mad, der passer til beboerne ernæringsmæssige behov.
Leder af Madservice i Odsherred Kommune Lonni Kristensen ser meget frem til at deltage i projektet:
“Det her er et virkelig spændende projekt for os, da vi kan bruge det til at lave og servere lige netop den mad, som beboerne på plejecentrene har glæde af og brug for. Vi får en masse konkret og forskningsbaseret viden gennem projektet, og det vil vi selvfølgelig bruge, når vi udvikler kostkoncepter og laver vores mad til beboerne. Og så er vi selvfølgelig glade og stolte over, at vi som kommune er med til at gå forrest på det her område,” siger Lonni Kristensen.
Målet er at den opnåede viden og madløsninger skal komme i spil, ikke blot i Odsherred, men på plejecentre rundt om i hele landet. Projektet modtager støtte fra Innovationsfonden og Steno Diabetes Center Sjælland.