Idrætsbørnehuset i Asnæs har i november måned fokus på stimulering af børnenes grundmotorik, samt grundlege og børnenes egen fantasi. Derfor er legetøjet gemt af vejen i november.
Langt de fleste børn accepterede det uden videre, da de fik at vide, at resten af november ville være uden legetøj i daginstitutionen SpilOp’en i Asnæs, og flere af dem var med til selv at pakke legetøjet ned i plastikposer. Forældrene er blevet orienteret og har også fuldt ud accepteret en vuggestue og børnehave uden legeredskaber, men måske nok spurgt en smule til, hvad der så skulle ske…
SpilOp’en har fokus på bevægelse og børns motoriske udvikling, og de fire motorikvejledere har i mapper givet det øvrige personale ideer til, hvordan de kan stimulere børnenes labyrintsans og taktilsans på forskellig vis.
Fri fantasi
- Vi oplever, at børnenes egen fantasi får frit spil, og at de selv opfinder lege, fortæller dagtilbudsleder Charlotte Hultquist Larsen, og man skal ikke opholde sig mange minutter i SpilOp’en, før man kan se hendes ord blive til virkelighed.
I motorikrummet er et par af drengene i gang med at gynge, mens andre børn kravler rundt på borde og stole og leger en slags ”jorden er giftig”. Ved siden af har børnene mulighed for at få og give hinanden massage med små redskaber, de kan rulle på ryggen af hinanden.
Ved massage får børnene stimuleret deres følesans (taktilsans), som har betydning for balance, kropsfornemmelse, kontakt til andre mennesker og for præcisionen i bevægelser. Den stimuleres når barnet bliver rørt ved og når barnet selv undersøger ting med huden på fx håndflader og fodsåler. Problemer med følesansen giver ofte ulyst til at røre ved ting og manglende kropsfornemmelse.
I vuggestueafdelingen med 20 børn er to af dagtilbuddets fire uddannede motorikvejledere, Heidi Fredslund og Rie Rasmussen i gang med at løfte rundt på flere af børnene, blandt andet Nora og Oliver, som begge ser ud til at kunne de lide det. Ved faktisk at vende børnene på hovedet, stimuleres labyrintorganet i øret. Det er det organ, som registrerer hovedets retning horisontalt, vertikalt og frontalt og har betydning for evnen til bevægelse og balance, koncentration og aktivitetsniveau. Labyrintsansen fortæller hjernen om hoveds bevægelser i forhold til kroppen og tyngdekraften. Den stimuleres ved alle slags bevægelser af hovedet i alle retninger: trille, snurre, hoppe, gynge, vugge, danse, slå kolbøtter mv. Problemer med labyrintsansen viser sig ved svimmelhed og ulyst til at gynge, snurre mv.
- Gennem denne motoriktræning vil børn, der kan have svært ved at være i sig selv og fx sidde stille på en stol, få trænet deres sanser og få mere ro på sig selv, forklarer Rie Rasmussen.
Finder på nye lege
Og det viser sig, at børnene slet ikke keder sig eller savner alt legetøjet, selvom der er et lille hjørne, hvor et trætog og -skinner er sat op. Børnene må også stadig gerne gynge og kravle uden for, men cyklerne er sat væk resten af måneden.
Børnene finder på nye lege og tænker andre tanker, end de plejer. Et sted har de sat en masse kegler og og lagt nogle puder på gulvet, og så er det blevet til en form for rumstation med regler om, at man ikke må røre keglerne. En af pigerne er dog ikke helt tilfreds, for hun må nemlig ikke være med i denne drengeleg…
SpilOp’en arbejder både med idræt og motorik og har opsat et ”motoriktræ”, der viser grundmotorikken, som udgør rødderne og rodnettet, grundlegene udgør stammen og færdighederne danner kronen af træet. Gennem novembers træning er det grundmotorikken, som er i fokus, det at kunne sidde, gå, kravle, trille, gribe om og meget andet, som er forudsætningen for også at kunne lege med bold, klatre og senere kunne læse, cykle, skrive, spille på instrument og andre færdigheder, som gavner barnets udvikling både nu og senere i livet.
Læs mere om SpilOp’en på https://spilopen.odsherred.dk/