Et konsortium bestående af pengeinstitut, entreprenører, ejendomsmægler, brugsen og privat realiserede på rekordtid salg af over hundrede nye boliger i hjertet af Odsherred.
Skepsis var der nok af, for hvem troede realistisk på, at over hundrede boliger vil kunne opføres på markerne bag Vig Bio? Og så ovenikøbet på den grund, der havde ligget klar i over en snes år, og hvor den hidtil gældende lokalplan fra 2007 aldrig var blevet realiseret. Men et konsortium af lokale entreprenører, brugsen i Vig, formanden for Vig Familieby og Sparekassen Sjælland-Fyn trådte sammen i 2018 for at tage hul på området. En ny lokalplan blev hurtigt udarbejdet og ekspederet, så den kunne godkendes i begyndelsen af 2019 i Odsherred Byråd, og 1. marts samme år blev første spadestik taget for bebyggelsen, som ved to års dagen for konsortiets stiftelse 1. september 2020 kunne melde ”alt udsolgt”.
Hvilke overvejelser lå bagved, og hvad mener en af konsortiets deltagere om det?
Vi har talt med direktør og indehaver Mogens Jensen, Jord, Beton og Anlæg A/S.
-Hvordan startede din interesse for Vig Bakke-projektet?
- Vig Bakke har jo spøgt i mange år og været et muligt boligområde i mange år, men der har ikke rigtig været nogen, der har taget initiativ til det. Men så var der et par stykker her fra Vig, blandt andet René Svendsen fra Holm & Svendsen, som kontaktede blandt andet mig, om det var noget, jeg kunne tænke mig at være interesseret i at være med til og få taget hul på.
- Jeg er jo iværksætter og entreprenør, så jeg synes, det var en virkelig god idé. Derefter fik vi sat et konsortium sammen, som består af SuperBrugsen i Vig, Schou Birkendorf Arkitekter ApS, Holbæk, Murer- og Tømrermesterforretning Holm og Svendsen, Vig, Finn Hallberg, Vig Familieby, som privat investor, og mig selv og med ejendomsmægler Mikkel Henriksen, Nybolig Odsherred som medvirkende til at få projektet igang.
Vig by bliver 11-12 procent større
I området er i alt plads til 103 boliger, og alle grunde er solgt på rekordtid. De første 28 andelsboliger er ved at være færdigbygget, og de første beboere flytter ind 15. september 2020, lige godt to år efter konsortiet blev stiftet og kun godt halvandet år efter første spadestik 1. marts 2019. Der er tale om et helt nyt boligområde med 12 individuelle parcelhusgrunde, hvoraf de tre første huse er ved at skyde op og kun en grund er tilbage, andelsboliger og almene lejeboliger i flere etaper. Området, der også vil rumme et overløbsbassin, stier og grønt område, ligger attraktivt tæt på skole, hal, forsamlingshus, Vig Bio og kulturhus og byens forretningsliv, omfartsvej og rute 21. Boligområdet udvider Vig By med cirka 12 procent.
”Alt udsolgt” på to års dagen
- Vi har netop i forbindelse med to års fødselsdagen for konsortiet kunnet sætte skiltet med ”alt udsolgt” op. De almene boliger er solgt til at boligselskab, og anden etape af andelsboligerne er også udsolgt. Af de 12 rækkehuse, som skal være neden for, har jeg som investor købt de seks af dem, og Holm og Svendsen har købt grunden til de andre seks, og de bliver opført, når vi får tid og mulighed for det. Vi vil enten sælge dem videre eller beholde dem som lejeboliger, der er nemlig stor efterspørgsel på lejeboliger. 150 nye parkeringspladser blev etableret for Brugsen i Vig som noget af det første.
Kan godt lide at få ting til at ske
- Men hvad fik dig egentlig til at gå med?
- Jeg kan godt lide at få ting til at ske, og jeg kan også godt lide det her område, som jeg er født og opvokset i, og så er man også nødt til at tage nogle risici og nogle chancer en gang imellem. Og nu har man gået rundt om det her i mange år, der er 102 boliger, som nu bliver realiseret på to år, og det beviser også, at der har været et behov. Jeg synes også, det er fantastisk for Vig, at byen dermed bliver udvidet med op mod 20 procent flere boliger. Så er det også meget tilfredsstillende, at vi kan være med til at skabe nogle lokale arbejdspladser med det her byggeri. Der er selvfølgelig lavet et budget for projektet, men der er ikke nogen, der er gået med i konsortiet med det formål, at det skulle være et guldrandet papir. Vi har gjort det for at være med til at udvikle byen og skabe noget. Så håber vi da på, at der bliver en bundlinje til sidst, men vi er ikke gået direkte efter det.
Fantastisk at have pengeinstitut med på byggepladsen
- Hvordan har samarbejdet været i det her konsortium?
- Det, der er nyt i det her konsortium er jo, at Sparekassen Sjælland-Fyn er gået direkte med efter de har ansat Søren Kjærsgaard, Holbæks tidligere borgmester, som erhvervsudviklingschef. Det har været en fantastisk oplevelse, at vi her har haft pengeinstituttet med helt ude på byggepladsen endda. Her har vi haft en mand med til at se, de aftaler, vi har indgået og kikke ind i aftalerne, det synes jeg har været et rigtig godt initiativ fra Sparekassen. Det er også rigtig rart, at den lokale Brugs har været med og har set, at nu kommer der hundrede nye boliger og i hvert fald 200 nye borgere, og det betyder også noget for den lokale handel. Det er flot, at man viser interesse i at være med til at udvikle byen på denne måde.
- Det har været et meget godt sammensat konsortium, der har da selvfølgelig været nogle knaster undervejs, for det er ikke altid, seks parter er enige om tingene, sådan skal det være, vi er seks parter, men alle har arbejdet godt sammen og haft et rigtig godt samarbejde, og ellers var vi heller ikke nået så langt, som vi er på to år.
- Er modellen for jeres konsortium noget, du kan anbefale andre at lade sig inspirere af?
- Ja, det synes jeg bestemt. Jeg ved, at Sparekassen, som dækker det meste af Sjælland, allerede er med i andre boligprojekter i andre byer på lignende måde. Det er bestemt også en model, man kan anvende ved andre boligprojekter andre steder her i Odsherred.
- Hvordan var dine forventninger til realiseringen af boligerne på Vig Bakke i starten?
- Mine forventninger i starten var nok, at det her ville være en fire-fem års plan. At realisere 100 boliger i by, det er en stor mundfuld i forhold til byens størrelse. Og havde vi bare været i mål efter de fire-fem år, så havde det også været et godt projekt. Der var da også dem, der fra starten mente, at det nærmest aldrig ville kunne lade sig gøre at bygge 100 nye boliger i Vig – men det kommer der altså til.
Byggeriet er formentlig den hidtil største samlede bebyggelse på så kort tid i Odsherred Kommune nogen sinde. Byggeriet har ikke været påvirket af Covid-19, fordi det er foregået uden dørs, så alle håndværkere har kunnet arbejde hele tiden.
ud over en meget regnvåd sommer 2019, som betød drilleri med lerjorden i området, som dog blev løst og efterfølgende flyttet til et mere område med blød bund neden for de første boliger, har der ikke været nogle overraskelser, forsinkelser eller uforudsete begivenheder under byggefasen af de nu første 28 andelsboliger. Der er etableret adgangsvej, asfalteret, opsat vejbelysning og om kort tid også fortove i bebyggelsen.
Solgt til både lokale og folk ude fra
- Hvem har vist interesse i andelsboligerne?
- Den første etape, som nu står næsten færdig, er overvejende solgt til Vig-borgere, som så har sat deres gammel hus til salg, hvorefter det er lykkes at gensælge dem til folk udefra. Den næste etape har fået en stor efterspørgsel fra borgere ude fra, blandt andet nogle af de borgere, der har boet i deres sommerhuse gennem nogle år, men som nu ønsker at flytte ind til byen
Kommunen har været en god samspiller
- Hvordan har samarbejdet været med Odsherred Kommune, som konsortiet købte jorden af?
- Kommunen har været en fantastisk samspiller på det her projekt. I forhold til lokalplanen og hele det forberedende arbejde har der været et rigtig godt samspil, og der har været en meget hurtig sagsbehandlingstid. Det har været en rigtig god oplevelse at arbejde sammen med kommunen.
Mogens Jensen er langt fra færdig med at bygge boliger i Odsherred. Om tre uger indkalder han til et borgermøde om 29 andelsboliger ned til de to søer bag rådhuset i Højby. Området, som førhen var en grusgrav, har Mogens Jensen ejet siden 2006, men bl.a. på grund af byggekrisen dengang var det svært at få taget hul på området. Men det sker nu. Og forventningen er, at de første boliger skyder op i 2021, og at nye borgere flytter ind. Samtidig har Mogens Jensen planer om at opføre 60 almene lejeboliger på Højbygårdsvej ved regnvandsbassinet ud for plejecentret Solvognen mod Ellingevej.
- Jo, mit næste skridt er at udvikle Højby med flere boliger, siger entreprenøren.
Stabsleder Thomas Winther, Køb, Salg og Ejendomsudvikling, der forestår ejendomsudvikling i kommunen, ser meget positivt på det tværgående samarbejde, som konsortiet bag Vig Bakke er et udtryk for:
- Netop konsortiet og projektet i Vig bakke er kendetegnet ved, at forskellighed er en styrke. Rådgiver, entreprenør, finansiering, kommunen og mægler. Ved samskabelsen blev der vist mod til at turde nye løsninger. Samarbejdet mellem investorer, konsortier og andre samarbejdsparter giver anledning til en udvikling, hvor forskellighed er en styrke.
Odsherred Kommune prioriterer bosætning og ejendomsudvikling, da kommunen tror på, at de bedste løsninger skabes i et fællesskab. Derfor vil kommunen også styrke, samarbejde med og støtte op om fællesskaberne og de stærke og initiativrige lokalsamfund.
- Flere borgere giver tillige flere penge i kommunekassen, hvilket er med til at finansiere yderligere udvikling i kommunen, som netop ses i det vedtaget budgetforlig for 2021.
- Samtidigt har kommunen et samfundsmæssigt ansvar for, at skabe udvikling og imødekomme den efterspørgsel der modtages i kommunen, siger Thomas Winther.
Udviklingsdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn, Søren Kjærsgaard, fortæller her om erfaringerne fra samarbejdet om Vig Bakke og perspektiverne for andre tilsvarende boligudviklingsprojekter.
- Hvordan ser du/Sparekassen Sjælland-Fyn på mulighederne for at indgå lokale konsortier bestående af investorer, entreprenører, arkitekt, evt. lokale håndværkere mv. sådan som det er sket i Vig Bakke-projektet?
- Vi gør det gerne igen. Erfaringerne fra Vig er rigtig gode. Det afgørende for os er, at vi skaber projekter sammen med gode lokale kræfter. Der skal være et lokalt ønske om at få rejst projektet og lokale kræfter, der ønsker at medvirke til at få det til at ske. Det har der været i Vig – rigtig gode kræfter - og det vil vi gerne gøre igen andre steder.
- Er det en idé, man med fordel kan forfølge andre steder ved boligudviklingsprojekter?
- Faktisk er vi allerede i gang i Tølløse med et lignende konsortium. Der er det en gammel industriejendom midt i byen, som vi sammen med lokale kræfter har kastet os over. En mindre del omdannes, mens resten er revet ned og grunden er blevet ryddet med henblik på at bygge nye boliger. Så ja, den ide kan man sagtens forfølge andre steder. Jo flere lokale og stærke kræfter man kan mobilisere lokalt, jo stærkere står man med sine ideer og projekter.
- Hvad har din/Sparekassens primære rolle og opgave været i forhold til projektet på Vig Bakke, og hvordan arbejder du og sparekassen på eventuelle engagementer i andre og nye boligudviklingsprojekter?
- Vi har indgået som sparringspartner på lige fod med de øvrige parter omkring hele projektet. Særligt har vi brugt tid på udviklingsplanerne, drøftelserne med kommunen, boligkoncepter og finansiering. Og så er der en masse praktik forbundet med sådan et projekt, som vi har været meget involveret i.
- Der er ikke én model for, hvordan vi arbejder med denne type projekter. Det afhænger af de mennesker, vi skal arbejde sammen med og det projekt, som vi skal have løst. Det afgørende hver gang er, at vi kan finde de lokale kræfter, der kan og vil gøre noget for deres lokalområde.
- Er der nogle særlige forhold, man bør være opmærksom på som investor eller skal man bare springe ud i det?
- Man skal ikke bare springe ud i det. Man skal gøre sit forarbejde, være seriøs omkring det, som ethvert andet professionelt projekt eller opgave, man skal løse. Har man det og tror på sit projekt, er der til gengæld rigtig mange gode grunde til at gøre det.
- Hvordan har det været at samarbejde med kommunen og hvordan ser i generelt på konstellationen mellem privat/offentlig?
- Vi har haft et glimrende samarbejde med Odsherred Kommune, der har været lydhør, behjælpelig og samarbejdsvillig. I den konstellation, som vi har haft her, har det fungeret. Så det ser vi åbent på andre steder også, hvor andre kommuner også er klar til at møde os og de lokale, som gerne vil skabe udvikling i deres lokalområde.