Kommuneplanen fastlægger de overordnede mål for den fremtidige udvikling og arealanvendelse i Odsherred Kommune. Kommuneplanen omfatter planlægning i såvel byerne som det åbne land.
Kommuneplanen er bindeleddet mellem på den ene side landsplanlægningen og den regionale udviklingsplan, og på den anden side den mere detaljerede lokalplanlægning. Kommuneplanen reguleres gennem planloven.
Kommuneplan 2021-2031
Indkaldelse af ideer og forslag til kommuneplan 2021-2033
Byrådet skal hvert 4 år revidere kommuneplanen. Gennem beslutningen om at udsende Planstrategien i høring er vejen banet for at påbegynde denne revision.
Revisionen indledes med en idefase, hvor borgere og interessenter får mulighed for at komme med ideer og forslag til kommuneplanen.
Idefasen manifesteres med et debatoplæg, dialog på Borgernet Odsherred og et digitalt borgermøde. Information om adgang til borgernet og det digitale borgermøde kommer først i januar.
Den offentlige høring og indkaldelse af ideer og forslag til kommuneplanen varer 8 uger – fra den 4. januar og til den 1. marts
Høringssvar til planstrategien og ideer, forslag eller kommentarer til revisionen af kommuneplanen skal derfor sendes til Odsherred kommune på:
plan@odsherred.dk eller Odsherred Kommune; Center for Miljø og Teknik, Planteamet; Nyvej 22; 4573 Højby, - senest den 1. marts 2021.
I emnefeltet på din mail skal du skrive ”Høringssvar på planstrategi 2020” eller "ideer og forslag til kommuneplan 2021-2033"
Byrådet vil efterfølgende tage stilling til indkomne høringssvar, ideer, kommentarer og forslag. Planstrategi 2020 vil på den baggrund blive sendt til endelig vedtagelse i byrådet, og de vil indgå i det videre arbejde med Kommuneplan 2021-2033.
Kommuneplan 2017-2029
Kommuneplanen 2017-2029 blev vedtaget i Byrådet den 31. oktober 2017.
Forslag til Kommuneplan 2017-2029 var i offentlig høring i perioden fra d. 25 april 2017 til den 20. juli 2017. Byrådet modtog i høringsperioden 20 høringssvar. Behandlingen af alle høringssvar kan ses i Hvidbogen. De ændringer, der er foretaget på baggrund af de indkomne høringssvar er beskrevet beskrevet i rettelseslisten.
Nogle høringssvar har afstedkommet ændringer til kommuneplanforslaget. Andre høringssvar rummer gode idéer som har stor relevans for den måde kommunen arbejder på i det daglige. Høringssvarene er et udtryk for entusiasme, gå-på-mod og vilje til en positiv forandring og udvikling af Odsherred. Byrådet siger stor tak for de mange engagerede høringssvar, som vi har modtaget undervejs ved tilblivelsen af både planstrategien og kommuneplanen. Vi vil sammen arbejde for at styrke Odsherreds unikke kvaliteter og position gennem nytænkning, fremsynethed og vilje til forandring.
I forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplanen er lavet en ny detailhandelsanalyse for kommunen og et kulturmiljøatlas.
Kommuneplanen består af tre dele; Hovedstruktur-Redegørelse, Hovedstruktur-Retningslinjer og Rammer for lokalplanlægning. Du finder den gældende kommuneplan, hvidbogen, miljøvurderingen samt andre tilhørende bilag i pdf-form øverst på denne side.
Du kan desuden finde kommuneplanens udpegninger på kort på netkort.odsherred.dk .
Retsvirkninger
Ifølge planlovens § 12 skal kommunen virke for kommuneplanens gennemførsel, og kommunen er dermed bundet af kommuneplanens retningslinjer og rammer ved sin administration.
Med den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2017-2029 kan kommunen,
- i byzonen, udstede forbud mod udstykning og bebyggelse i strid med rækkefølgebestemmelserne, jf. planlovens § 12, stk. 2, og
- i byzoner og sommerhusområder, udstede forbud mod bebyggelse eller ændret anvendelse i strid med rammebestemmelserne, jf. planlovens § 12, stk. 3.
- skabe nye muligheder for erhverv, boliger mv. i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer og rammer f.eks. gennem lokalplaner og landzonetilladelser.
Kommuneplanen har derimod ingen direkte retsvirkning overfor den enkelte borger eller virksomhed. Den giver i sig selv ikke tilladelse til bestemte ting. Kommuneplanen udgør grundlaget for den mere detaljerede planlægning, og den konkrete sagsbehandling, som derimod har direkte retsvirkning for den enkelte.
Klagevejledning
Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet ifølge planlovens § 58, nr. 3. Du kan kun klage over retlige spørgsmål. Klageberettigede er enhver med retlig interesse i sagens udfald samt foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelse af væsentlige brugerinteresser indenfor arealanvendelsen.
Klagen skal indsendes via Klageportalen, som findes på
www.borger.dk og
www.virk.dk. Klagen skal være modtaget senest den 28. november 2017.
Når klagen er indgivet via Klageportalen, vurderer Odsherred Kommune om klagen giver anledning til at ændre afgørelsen. Hvis Odsherred Kommune fastholder afgørelsen, sender vi relevante oplysninger i sagen videre til Planklagenævnet.
Det er en forudsætning for at få behandlet klagen, at der indbetales et gebyr på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder og organisationer til Planklagenævnet via Klageportalen. Hvis klageren får helt eller delvist medhold, refunderer Planklagenævnet gebyret.
Hvis du mener, du er berettiget til at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du kontakte Odsherred Kommune. Om du fritages, er Planklagenævnets afgørelse.
Ifølge Bek. nr. 130 af 28. januar 2017 § 6 har en klage over denne afgørelse ikke opsættende virkning, medmindre klagenævnet bestemmer andet.
Søgsmålsfrist
Ønskes afgørelsen afgjort ved domstolene, skal retssagen være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt.