Forbrugerejede selskaber kan være et bud på udvikling
Forbrugerejede selskaber kan være et bud på udvikling
Odsherred Kommune, SeTilSiden og Landdistrikternes Fællesråd inviterer til en konference om fremtidens landdistriktsudvikling lørdag den 21. september 2019 kl. 9.30-15.00 på Den Rytmiske Højskole, Jyderupvej 18, 4560 Vig.
Kan en ny form for andelsbevægelse være nøglen til udviklingen af landdistrikterne? Hvordan kan man gå sammen om at skabe liv i de tomme bygninger i mange landsbyer og lokalsamfund?
Det vil Odsherred Kommune i samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd og konsulentfirmaet SeTilSiden gerne give nogle bud på gennem en inspirerende konference for alle interesserede lørdag den 21. september 2019 på Den Rytmiske Højskole i Jyderup ved Vig.
På konferencen vil du også få tips og inspiration fra konkrete cases i hele Danmark om jura, økonomi og forretningsudvikling til fællesejede virksomheder.
Konferencen undersøger, hvordan den viden, vi har fra en over 100 år gammel bevægelse, kan byde på nutidige løsninger af landdistrikternes udfordringer med at skabe liv i tomme bygninger.
For hvad sker der, når vi kombinerer arvesølvet fra andelsbevægelsen med vores moderne samfunds vilkår og udfordringer?
- Vi har en befolkning, der meget gerne lægger timer i frivilligt arbejde, men vi kan måske kanalisere noget af den fællesskabsfølelse og lyst til at arbejde for udviklingen af ens lokalsamfund over i fællesskabsejede virksomheder, siger borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov.
Han peger på den virksomhed, der er skabt gennem Levedygtige Landsbyer i Hørve, som viser, at der er et potentiale i at fællesskabet selv kan være med til at løfte nogle af de største udfordringer i de små samfund: at folk fraflytter, at husene står tomme, og at der ikke er lokale arbejdspladser.
- Ved at tage sagen i egen hånd – og faktisk bruge en af vores største ressourcer vi har i Odsherred, nemlig fællesskabet – kan vi måske sætte retningen for en hel ny udvikling af vores landdistrikter, siger borgmesteren.
- Vi er meget interesseret i at se, hvor langt vi kan nå med den her virksomhedsform. Vi ser den også anvendt på Vig Bakke, hvor vi netop har lavet et helt nyt boligområde. Derfor sætter vi det lange lys foran med denne konference, hvor vi både håber at inspirere andre, men hvor vi så sandelig også håber at få en masse igen, så vi kan skabe endnu mere bæredygtig udvikling i vores lokalsamfund, siger borgmester Thomas Adelskov.
I konferencen vil være en paneldebat med tre personer med erfaring, viden om og holdninger til udvikling af landdistrikter. De tre er direktør i Tænketanken Demokratisk Erhverv Magnus Skovrind Pedersen, næstformand i Gilleleje Brugsforening Kim Bach og fhv. folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted.
Brugs driver kulturhus
Den ene paneldeltager er Kim Bach, der er næstformand i Gilleleje Brugsforening, som drives som et andelsselskab og har stået for opførelsen og driften af Kulturhavn Gilleleje med boliger, butikker, bibliotek m.v. for at understøtte fortsat liv i et lokalsamfund.
Efter syv års arbejde og en finanskrise samt grundige diskussioner med byråd og borgere samt mange erfaringer klogere blev den første etape af byggeriet indviet i 2015. Og i december 2016 kunne Kulturhavn Gilleleje åbne dørene til et topmoderne kulturhus, hvor cirka 200 frivillige gennem Fonden Kulturhavn Gilleleje sørger for at fylde huset med kulturarrangementer inden for film, musik, kunstudstillinger, debatter og arrangementer for børn hele året rundt.
De to brugsforeninger i Gilleleje og Hornbæk er i dag solide forretninger, og foreningen fortsætter med at vokse. Omsætningen i butikkerne er på godt 300 millioner, og medlemstallet er cirka 17.000. Gilleleje Brugsforening er fortsat en central aktør i det lokale forretningsliv og en aktiv deltager i udviklingen af byen blandt andet gennem selskabet Kulturhavn Gilleleje, der et økologisk onlinesupermarked Økovejen.dk og webshoppen Klubvin.dk. Brugsen er også med til at drive Brugsen i Ølsted og Sorø.
Det offentlige bør forpligte sig
Demokratisk Erhverv har udarbejdet en rapport, der ser nærmere på de fællesejede virksomheder. Nogle af konklusionerne i rapporten er, at demokratiske erhvervsvirksomheder i højere grad har deres aktiver placeret i anlæg end i omsættelige aktiver såsom værdipapirer. Det er altså aktiver, der skaber erhverv og værdi i Danmark frem for at hive pengene ud af landet i kapitalfonde eller udenlandsk ejerskaber.
En anden pointe i rapporten er, at fællesejede virksomheder står for en højere produktivitet end virksomheder med andre ejerformer målt på resultat pr. årsværk og investerer mere end øvrige selskaber, ifølge rapporten.
Direktør i Tænketanken Demokratisk Erhverv, Magnus Rind Pedersen, siger:
- Den tidligere regering satte gang i udflytningen af statslige arbejdspladser for at skabe nye job i provinsen, men det er et spørgsmål, hvor meget det betyder på den lange bane for udviklingen af landdistrikterne. Jeg vil hellere foreslå, at offentlige institutioner, det kan være en hel kommune eller en skole eller en statslig myndighed, arbejder på at indgå i alliancer om køb og levering af varer og serviceydelser fra lokalt baserede lokaldemokratisk ejede virksomheder. Det viser sig nemlig, at den type virksomheder er stabile og klarer sig bedre gennem kriser og fastholder ejerskabet frem for store udenlandske koncerner, siger Magnus Skovrind Pedersen. Det vil imidlertid formentlig kræve en ændring af udbudsloven eller i hvert fald en vægtning af lokale indkøb ved udbud.
Han henviser til erfaringer fra Storbritannien og andre angelsaksiske lande, hvor der er indgået sådanne lokale aftaler, fx om levering af fødevarer og catering eller tøjindkøb mellem offentlige institutioner og lokalt fællesejede virksomheder.
Inspiration fra andelstanken
Tredje paneldeltager er Pelle Dragsted, der er fhv. folketingsmedlem for Enhedslisten, finder det oplagt at hente inspiration i andelstanken.
- Andelstanken handler om almindelige mennesker, der slår sig sammen for at skabe bedre vilkår for sig selv ved at eje virksomhederne i fællesskab, sagde Pelle Dragsted til Danske Vandværkers medlemsblad Vandposten i juni 2019.
Konferencen er afslutningen på forsøgsprojektet ”Levedygtige landsbyer – hele livet” støttet af Trafik-, By- og Boligstyrelsen. Her har to lokalsamfund, Unnerud ved Egebjerg og Hørve i det sydlige Odsherred, etableret fællesejede initiativer, henholdsvis en istandsat nedlagt købmandshandel, som nu skal være midlertidig værksted og bolig for nyuddannede kunsthåndværkere, og udlejning af tre lejemål ejendommen Nørregade 19 A.
Her har andelsselskabet etableret en studielejlighed til den unge under uddannelse, der samtidig fungerer som husets vicevært og klipper hækken om foråret og skovler sneen om vinteren.
Ved siden af den unge, kommer der en lejlighed som er forberedt til en handicappet beboer, det kan være det ældre ægtepar, hvor den ene måske har fået et handicap og derfor har brug for mere plads til hjælpemidler. Lejlighedens køkken og badeværelse vil derfor være større end normalt, der vil være niveaufri adgang til lejligheden, som ligge i stuen.
På første salen kommer familielejligheden. Den vil være større end de andre og være rettet imod børnefamilien, der har brug for en lejlighed i en overgangsperiode, fx den nyligt fraskilte forældre, der har brug for en overgangsbolig, mens han eller hun finder et nyt sted at bo.
Du kan tilmelde dig konferencen lørdag den 21. september 2019 på https://odsherredkommune.billetexpressen.dk/ [1]
Det koster 95 kr. at deltage inklusive forplejning fra Højskolens køkken, som er økologimærket.
Udeblivelse efter tilmelding koster 500 kr.
Yderligere oplysninger
Chefkonsulent Paya Hauch Fenger, pahfe@odsherred.dk [2], 59 66 68 29, Kultur og Fritid.
Foto
Mød Magnus Skovrind Pedersen fra Demokratiske Erhverv, fhv. MF Pelle Dragsted, Enhedslisten og næstformand i Gilleleje Brugsforening, Kim Bach, til spændende oplæg om demokratisk fællesejede erhvervsvirksomheder på konferencen om Andelsbevægelsen 2.0
Ved konferencen om fremtidens landdistriktsudvikling, ”Andelsbevægelsen 2.0” på Den Rytmiske Højskole i Jyderup ved Vig lørdag den 21. september 2019, vil tre oplægsholdere komme med deres bud på ”Andelsbevægelsen som landdistrikternes samfundsudvikler?”.