Borgere og foreninger kan komme med konkrete forslag til løft af købstaden inden for byfornyelsesprogrammet. Borgermøde torsdag den 19. januar 2017 i Odsherred Teater, Nykøbing.
Flere bænke og mere grønt miljø? Gavlmalerier eller graffiti? Vandmiljø og skulpturer? Går du med en idé, måske et helt lille projekt, som kan falde i tråd med den byfornyelsesplan for Nykøbing, som er udarbejdet, så kom med til borgermøde hos Odsherred Teater, Nykøbing, torsdag den 19. januar 2016 kl. 19.00-21.00.
Her vil kommunens planafdeling præsentere processen og tidsplanen for det, der hedder ”de små, hurtige succeser” ved byfornyelsen, og du kan høre, hvordan du kan ansøge om støtte til realisering af netop din idé. De små hurtige succeser er realisering af projektideer, som er borgerinitierede, og hvor ansøgeren selv er aktiv i realiseringen, og som hurtigt kan gennemføres og giver synlighed i bybilledet.
Første ansøgningsfrist er fastsat til fredag den 10. februar 2017, og på et møde den 20. februar beslutter Styregruppen for byfornyelsen, hvilke ansøgninger, der kan imødekommes. Støtten vil udgøre op til 50.000 kr. pr. projektidé, mens projekter over 50.000 kr. ikke betragtes som små, hurtige succeser. Projekter på op til kr. 15.000 kan godkendes administrativ uden Styregruppen, og der kan søge til disse løbende gennem projektet.
Der er i områdefornyelsesprojektet afsat 545.000 kr. til en pulje kaldet ’Små hurtige succeser’. Disse er fordelt over årene med 250.000 kr. i 2017, kr. 200.000 i 2018 og kr. 95.000 i 2019.
Formålet med puljen er at kunne sætte små projekter med stor effekt i gang. Puljen skal give mulighed for, at igangsætte nye projekter, hvilket kan være med til at styrke processen, ejerskabet og borgerinddragelsen, samt understøtte de planlagte projekter, der er beskrevet i byfornyelsesprogrammet.
Skal økonomisk hvile i sig selv
Generelt gælder det, at projekter skal hvile i sig selv. Der er ikke afsat driftsmidler til projekterne. Da Hørve by havde byfornyelse for nogle år siden, var der også støtte til de små, hurtige succeser. Her blev bl.a. givet tilskud til start af en borgerforening, et skilt ved krolfbane, blomsterkummer foran Medborgerhuset, planter til blomsterkummer i Parken Bøgelunden, Sommersjov i Bøgelunden, Up-lights på træerne ved hjørnet Nørregade ved XL og Lykkeberg, Juleudsmykning, facadedekorering med graffiti m.m.
Ansøgninger sendes til plan@odsherred.dk, og i emnefeltet skal det fremgår at det er til: Områdefornyelse Nykøbing Sj - små hurtige succeser – samt projektets navn.
10,8 mio. kr. over fire år
Byfornyelsesprogrammet for Nykøbing er fireårigt og med et budget på 10,8 mio. kr., heraf hovedparten, de 7,2 mio. kr. fra Byrådet, mens staten giver 3,6 mio. kr. Bykernen med gågaden Algade er omdrejningspunkt, derudover stationsområdet og boligkarréerne omkring gågaden fra Strandstræde i øst, Holsts Have i syd, Savværksvej mod vest og Holtets Plads og Madvigs Plads mod nord.
Forskønne, forbedre og skabe aktivitet
Seks områder er i særlig fokus: Algade, Torvet, passagerne, Kultur- og Klimastrengen, trafik og parkering samt unge.
De projekter der ansøges om midler til i puljen, skal:
- Skabe forbedring, forskønnelse og aktivitet i bymidten.
- Understøtte fællesskabet, forenings- og kulturlivet i Nykøbing Sj.
- Skabe indbydende forhold i det offentlige rum for besøgende i Nykøbing Sj.
Tildeling af støtte kan kun ske på baggrund af en fyldig beskrivelse af projektet, hvor der skal redegøres for en række punkter, herunder også eventuelle afledte driftsudgifter.
Beskriv dit projekt
Når der søges i puljen af ”små hurtige succeser”, så skal følgende punkter beskrives; Beskriv ideen og send gerne skitser, kort, inspirationsbilleder o.a. Har projektet en målgruppe (Børn, voksne, ældre, andre grupper?), Hvornår forventes projektet realiseret?, Hvornår er projektet en succes?, Hvad er projektets omkostninger+ (indsend eventuelt et budget eller finansieringsplan), Hvordan skal projektet vedligeholdes? (ansvar for vedligeholdelse, omkostninger m.v.) Anvendes der anden medfinansiering?, Hvem deltager i projektet eller forventes at blive inviteret med til at deltage?, Hvem er ansvarlig for projektet?
Styregruppen vurderer, om ansøgningen kan godkendes. Styregruppen kan vælge at give et foreløbigt tilsagn med krav om, at der skal foretages yderligere undersøgelser/afsøgninger. Styregruppen kan lægge op til, at disse undersøgelser skal foregå i samråd med kommunale fagpersoner.
Udbetaling af støtte
I tilsagnet vil fremgå deadline for realisering af projektet og dokumentation samt information om afregning. Fakturaer skal som udgangspunkt sendes elektronisk direkte til kommunen via projektets EAN-nummer og indeholde oplysninger som oplyses i tilsagnet. Aftale om udbetalingsform skal ligge ved støttetilsagnet.
Behandling af ansøgninger
Der vil to gange årligt være mulighed for at ansøge om tilskud til nye projekter. Den præcise dato vil blive udmeldt efter sidste ansøgningsfrist. Ansøgningsfrister og kriterier udmeldes på hjemmesiden og Facebook.
Områdefornyelsen gennemføres af Odsherred Kommune med støtte fra Ministeriet for Trafik, Bygge og Boligstyrelsen. For flere oplysninger eller hjælp til ansøgningen, så kontakt Områdefornyelse ansvarlig byplanlægger Titti Donsted, Plan og Byggeri, tlf. 59666774, tidon@odsherred.dk