Lægdommer Karina Jäger fra Asnæs har været indkaldt som domsmand ved flere straffesager ved retten i Holbæk. Hun finder hvervet spændende og interessant.
Det var en annonce på kommunens hjemmeside for cirka fire år siden, som fik social- og sundhedshjælper Karina Jäger fra Asnæs til at søge hvervet som lægdommer.
Hun blev optaget på grundlisten og har de sidste tre år været indkaldt som domsmand fire-fem gange om året ved straffesager ved retten i Holbæk.
- Jeg synes, det er et meget spændende og interessant hverv. Jeg vil gerne fortsætte som lægdommer. Det giver et rigtig godt indblik i retsplejen, retssystemet og en dybere forståelse for, hvordan og hvorfor der bliver afsagt de domme og med den straf, der gør, siger Karina Jäger, der er 42 år og i gang med at læse videre til social- og sundhedsassistent i dagtimerne på SOSU Sjælland i Holbæk sideløbende med sit arbejde i hjemmeplejen i Odsherred Kommune i aftentimerne.
Får et nyt syn på sagen
- Jeg kan varmt anbefale andre at søge om at blive optaget på grundlisten og virke som lægdommer. Det kræver ingen særlige forudsætninger, men du lærer hen ad vejen at få en større forståelse for både politiets, anklagemyndighedens og forsvarsadvokaternes arbejdsområder, og du kan få et nyt syn på, hvad der rent faktisk foregår i en retssag, siger Karina Jäger, som har været indkaldt som domsmand ved straffesager og nu er indkaldt til sin første nævningesag.
- Man får ikke nogen viden om indholdet af sagerne, før man møder op, og det er godt, det er sådan.
- På samme måde har vi tavshedspligt om sagerne. Jeg synes, man som lægdommer kan være med til at gøre en forskel ved at være med til at afgøre, om en person, der er tiltalt, er skyldig og skal dømmes og ud fra paragrafferne være med til at fastsætte straffen, eller om vedkommende i stedet skal frifindes, siger Karina Jäger.
Brug for 120 borgere
Grundlisteudvalget i Odsherred Kommune har besluttet at annoncere for at få den bredest og mest repræsentative sammensætning af den næste grundliste, som træder i funktion fra 1. januar 2020 og fire år frem til udgangen af 2023. I alt 120 personer skal godkendes og optages på denne liste, og de skal være mellem 18 og 80 år, være ustraffet og bosiddende i Odsherred Kommune. Grundlisteudvalget indstiller en grundliste for Odsherred Kommune til Østre Landsrets præsident, som så sammensætter den endelige liste over lægdommerne, som bliver indkaldt til at deltage i straffesager som domsmænd eller nævninge ved by- og landsretten.
Vil du læse mere, så gå ind på www.odsherred.dk/grundliste