03.05.2024

Odsherred Læser modtager 75.000 kr. fra Nordea-fonden

Generøs støtte til Odsherred Kommunes litteratur- og læsefestival, Odsherred Læser. Festivalen modtager 75.000 kr. fra Nordea-fonden til gennemførelse af nye tiltag.

Vicefilialdirektør Marie Vallentin Hansen fra Nordea Holbæk overrækker check på 75.000 kr. til festivalleder Anne-Marie Donslund foran Nykøbing Bibliotek.

Smilet er stort, for Odsherred Læser er SÅ glad for pengene, fortæller Anne-Marie Donslund. Nordea-Fondens donation gør nemlig festivalen i stand til at udgive en billedbog og gennemføre en stor børneudstilling sammen med illustrator Tove Krebs Lange, gode frivillige - og tusind børn fra Odsherreds børnehaver og skoler.

Hvem er Bibber?

Tove Krebs Lange (kendt for tegningerne af Anna og Lotte, Bjørnen Bjørn og Læsefidusen) lavede for år tilbage litteratur- og læsefestivalens logo, der forestiller en blå bamseagtig læsende figur med fjerhår og kondisko. Nu er Tove gået i gang med at undersøge, hvem Bibber egentlig er, og det har hun i første omgang gjort sammen med en 1. klasse fra Nykøbing.

”Bibber er ved at få sin egen bog,” fortæller Tove. ”Og i bogen hører man historien om, hvordan Bibber får en ven, der hedder Bok.”

Navnene er inspireret af Odsherreds Biblioteker og Kulturhuse, der i daglig tale kaldes BOK, mens Bibber er et kælenavn for en bibliotekar, for Bibber elsker nemlig at læse. Børnene har digtet med på, hvordan Bok ser ud, og hvordan Bibber bor, og det kommer alt sammen med i bogen om Bibber der udkommer, når festivalen starter den 4. november 2024.

Udstillingen om Bibber

Alle børnehaver og skoler inviteres til efteråret med til at lave Bibber-udstillingen. Pakhusgalleriet på Nykøbing Bibliotek vil på begge etager blive fyldt helt op med blå tegninger, modeller, figurer og Bibbers blå vasketøj. Der vil være indrettet et hjem med ”typiske” Bibber-ting, og der vil være sjove aktiviteter i udstillingen, som børnene kan prøve.

Forældre og bedsteforældre kan også være med! Festivalens nye strikkefrivillig, Rita Madsen, er i gang med at lave en strikkeopskrift på Bibbers bløde blå krop, og Tove Krebs Lange har forsøgt sig med en model i papmache. Intet af dette var sket uden fondsstøtte.

Bibber i papmache og strik

1 / 0

At gøre en forskel

”Det lyder som en floskel, men det er det ikke. En donation på 75.000 kr. gør virkelig en forskel,” siger den glade festivalleder Anne-Marie Donslund.

Børnekulturformidler Mette Mathiasen fra Odsherreds Biblioteker og Kulturhuse er enig og fortæller, at biblioteket har høje forventninger til besøgstallet i de to uger, udstillingen er åben. ”Alle forældre og bedsteforældre skal jo se den, og det betyder, at de så får en snak med børnene om, hvor fedt det er at læse, og det er jo hele meningen med festivalen.”

Det er Marie Vallentin Hansen fra Nordea glad for at høre. ”Idéen med Nordea-Fondens Lokalpulje er at samle lokalbefolkningen omkring gode initiativer som det her. Og vi er rigtig glade for at kunne bidrage til Odsherred Læser.”

Litteratur- og læsefestivalen for børn og unge i Odsherred startede i 2012. Undervejs har festivalen fået navnet Odsherred Læser, som allerede på forhånd var bibliotekets læsesatsningsnavn. I dag er det Danmarks største litteraturfestival for børn og unge i forhold til kommunens størrelse. Cirka 5000 børn og unge deltager i hele festivalen, som løber af stablen den 4.-9. november 2024, mens udstillingen fortsætter frem til den 16. november. Odsherred Kommunes Vækst- og Udviklingsudvalg samt Børn/Unge- og Uddannelsesudvalget bidrager også med midler til festivalen.

Festivalens initiativtager og projektleder Anne-Marie Donslund er børne- og ungdomsbogsforfatter, ansat i Kultur og fritid og har modtaget Blixenprisen, Klods Hans Prisen og Poul Johansens Kulturpris for arbejdet med litteraturfestivalen.

Yderligere kontakt:

Kulturkonsulent og festivalleder, Anne-Marie Donslund, Kultur og Fritid i Odsherred, anmdo@odsherred.dk, +45 61 15 36 76