23.04.2024

Odsherred ligger i top-5 som erhvervskommune i Region Sjælland

Årlig rapport placerer Odsherred flot inde for iværksætteri og vækstvirksomheder samt eksport.

Den årlige rapport fra IRISGroup, som samler statistik over landets kommuners lokale erhvervspræstationer både nationalt og regionalt, placerer Odsherred Kommune som nr. 4 ud af 17 kommuner i Region Sjælland på to områder: ”iværksætteri og vækstvirksomheder” samt ”eksport”.

Samlet set er Odsherred på landsplan gået tilbage, hvilket skyldes udfordringer i den sidste kategori, ”arbejdspladser, indkomst og produktivitet,” der blandt andet afspejler udviklingen i arbejdsstyrkens størrelse samt indkomster.

Sidste års placeringer

Inden for ”eksport” placerer Odsherred sig flot både nationalt og regionalt. Nationalt har Odsherred rykket sig 25 pladser frem i forhold til sidste års placering, og kommunen er på dette område også i top-5 blandt kommunerne i Region Sjælland.

Inde for ”iværksætteri og vækstvirksomheder” er Odsherred Kommune på landsplan placeret som nr. 31 nationalt, men hvis der sammenlignes med resten af Region Sjælland, placerer Odsherred sig desuden to år i træk flot i top-5.

Hvad kan rapporten bruges til?

Placeringerne kan give et fingerpeg om, hvor Odsherred Kommune befinder sig i forhold til kommunens vision.

Her hænger præstationerne i tråd med et af fokuspunkterne i visionen, som handler om at arbejde for at skabe gode rammer for erhvervslivet, som også er en forudsætning for velfærden i kommunen.

”Det er meget positivt, at vi regionalt ligger i top-5 inde for både ”iværksætteri og vækstvirksomheder” og ”eksport”.

Vision om flere arbejdspladser i Odsherred

Derudover viser rapporten også, at vi er i top-10 i Region Sjælland, når det handler om privat jobskabelse målt i antal årsværk pr. indbyggere. På det område vil vi gerne blive endnu bedre. Vi ønsker at skabe mere end 2000 nye arbejdspladser i Odsherred frem mod 2035,” siger Karina Vincentz.

En tendens som Borgmester Karina Vincentz er glad for, men som der fortsat skal arbejdes på.

”Det vil vi blandt gøre ved at skabe de bedste løsninger i fællesskab med erhvervslivet i Odsherred. Vi vil passe på de virksomheder, som vi allerede har og hjælpe med at udvikle og skabe vækst for nye virksomheder. Vi vil være mere synlige ude hos virksomhederne, og er allerede i gang med at styrke vores dialog og samarbejde med virksomhederne,” siger Karina Vincentz.

Nye tiltag på erhvervsområdet 

Nogle af de nye tiltag på erhvervsområdet i Odsherred Kommune er den nye erhvervsstrategi, etableringen af de to nye lokale dialogfora ”sammen om erhvervsudviklingen” og ”sammen om turismen” samt ansættelsen 1. okt. 2023 af den nye erhvervschef Tina Charlotte Frederiksen, som har over 20 års erfaring med erhvervsudvikling og med at skabe gode lokale vækstvilkår for virksomhederne.

Alt sammen noget som skal styrke samarbejdet med virksomhederne og som signalerer et nyt kapitel på erhvervsområdet i Odsherred Kommune.

”Vi vil være mere synlige ude hos virksomhederne. Jeg og Karina er for eksempel lige nu løbende ude og besøge de lokale erhvervsdrivende her i Odsherred. Åbenhed, dialog og samarbejde er rigtig vigtigt, hvis vi sammen skal udvikle og skabe vækst i vores lokale område,” siger Tina Charlotte Frederiksen.