Renovationsmedarbejdere giver high five
23.04.2024

Statusrapport: Så meget nytter det at genbruge

Statusrapporten for 2023 viser, at Odsherred Kommune hev 615 tons affald ud af affaldsstrømmen og gjorde det til direkte genbrug.

Hvor meget nytter kommunens initiativer inden for genbrug?

Statusrapporten for 2023 viser, at Odsherred Kommunes satsning på genbrug har givet en CO2-besparelse på 1832 ton. Det svarer til 107 danskeres årlige CO2-udledning.

Hvis man skulle opnå den samme CO2-besparelse ved at skifte sin benzinbil ud med en elbil, så skulle man køre 18,3 mio. kilometer, før man var i mål.

22 projekter

Dette er resultat af kommunens 22 små og store projekter i Cirkelhuset, som er navnet på kommunens genbrugssatsning. For eksempel er lamper fra en skolerenovering genbrugt og upcyclet. Et skur er bygget af 100% genbrugsmaterialer, og klimateamet og ejendomsteamet deltager i arbejdet med genbrug af byggematerialer.

Cirkelhuset bruger en del kræfter på at formidle projekterne, eksempelvis gennem presse og klimaorganisationer, og håber at formidlingen vil inspirere til nye handlinger, så der er håb om endnu mere genbrug i de kommende år.

Satser på endnu mere genbrug

”Det er virkelig godt at se, at vi er kommet i gang med grøn omstilling på dette vigtige område. Nu har vi nogle tal, vi kan gå ud fra, og så satser vi på at skabe endnu mere genbrug i de kommende år. Med møbeldeling i indkøbsportalen og den nye GenGROstation i Fårevejle, skal det nok kunne lade sig gøre. Især fordi de byggematerialer, vi tog fra sidste år, først tæller med når de bruges i forskellige byggeprojekter i løbet af dette år. I 2024 satser vi også på at få folk til at elske deres haveaffald og spise deres mad”, siger formand for Klima- og miljøudvalget", Claus Starup med et glimt i øjet.

Fakta: Genbrug eller genanvendelse

Genbrug er, når ting bruges som de er uden energikrævende bearbejdning. Genanvendelse er, når materialer forarbejdes til nye formål - for eksempel når plastik granuleres og omsmeltes for derefter at indgå i et nyt produkt.

Se rapporten med mange inspirerende eksempler

Klima- og Miljøudvalget har netop godkendt rapporten med de 22 tiltag fra 2023
Se rapporten

Genbrug i Odsherred

Færdigt skur af 100 procent genbrug
Kvashegn og kompasrose på gengrostationen
Vinduer Højby Skole
Forside Statusrapport Cirkelhuset 2023
1 / 0

Færdigt skur af 100 procent genbrug