
TAK FOR MAD
Sidens indhold
Vi skal bringe madspildet ned
Her kommer der nogle fakta om madspild i Danmark, EU-mål og FNs verdensmål.
Derefter lidt introduktion til kampagnen.
Kan det vafles?
INTRO
Ja, det kan det! Bring vaffeljernet frem i lyset og bekæmp madspild.
Vafler kan både bruges i det søde og det salte køkken – og de er eminente til restemad, og kan spises både morgen, middag og aften.
Tilføj fx rester kogte grønsager, en smule bacon i tern eller lidt kogt skinke, og brug dem på en Overskudsonsdag eller i madpakken.
Alle opskrifter giver ca. 4 hjertevafler eller ca. 8 belgiske vafler.
Mælk kan erstattes med plantebaserede alternativer, eller surmælksprodukter, hvis du har rester, der skal bruges.
Surmælksprodukter er fx A38, ymer, yoghurt naturel, skyr, creme fraiche, fromage frais og lignende. Kan også være hytteret. Brug det du har og prøv dig frem
Mel kan erstattes med grød, så tilpasser du blot mængden af vand eller mælk efter det.
Prøv også at bruge kartoffelmos, kogte ris eller hakket kogt pasta i opskrifterne i stedet for mel og grød.
I stedet for mel kan du også bruge havregryn, hirseflager, ærtemel og andre alternativer. En del af melet kan også erstattes med loppefrøskaller. Det giver ikke det samme resultat, men bare prøv dig frem, med det du har i skabene.
Grønsager i opskrifterne kan være kogte eller stegte kartofler, rodfrugter (selleri, pastinak, persillerødder, rødbeder, gulerødder), kål, fennikel, porrer, løg, squash (pres evt. lidt af væden fra den revne squash)
Vaffeljernet. Har du ikke et vaffeljern, kan du sikkert finde et brugt ved at spørge familie, kolleger eller venner. Eller søg på sider for brugte ting.
De fleste opskrifter også laves som klatkager på en stegepande, der vendes halvvejs.
Vafler i det søde køkken
Søde vafler kan laves af både mel og grød. De kan bruges i madpakken eller som eftermiddagssnacks. Server dem som kager med syltetøj, sukker, rysteribs eller rabarberkompot. Eller måske med en rest is?
Brug evt. rester af slik og chokolade, nødder eller tørret frugt. Spis dem med frisk frugt og bær fra haven, når de er i sæson.
De kan også lægges i lag og bruges som lagkagebunde med fx creme, flødeskum eller bær.
Vafler i det salte køkken
Vafler kan også bruges i det salte køkken. Madvafler kan også spises i madpakken, som eftermiddagsmad eller bruges som madbrød til en varm ret.
Giv dem gerne en sjat bacon i tern eller lidt skinkerester.
Madvafler i hjerteform kan også foldes og bruges som hotdog brød eller som sandwich med fx salat, røget laks og flødeost. Eller top dem med fx pesto, hummus, flødeost, avokado, lidt skinke eller spegepølse.
De kan også dyppes i alt fra soyasauce, sur-sød chilisauce og ketchup til HP-sauce eller andet du har på lager.
Kun fantasien sætter grænser.
- 5 æggeblommer
- 5 spsk lunkent vand (eller evt. en rest te eller kaffe fra termokanden)
- 100 g sukker
- Lidt reven eller hakket skal af usprøjtede citrusfrugter
- 150 g mel
- 1/2 tsk bagepulver
- 5 stiftpiskede æggehvider
Pisk æggeblommer, vand, sukker og citronskal til det skummer. Tilsæt bagepulver, mel og til sidst de stiftpiskede æggehvider. Bag vaflerne med det samme.