Hygiejne og opbevaring

Her får du Fødevarestyrelsens tips til køkkenhygiejne og opbevaring af din mad, så den holder længst muligt.

Fødevarestyrelsens fem vigtigste råd om køkkenhygiejne

  1. Vask hænder
  2. Hold råt kød adskilt fra spiseklar mad som salat og brød
  3. Skyl frugt og grønt
  4. Varm mad ordentligt op
  5. Køl mad hurtigt ned

Det meste mad kan holde sig i mange dage, når den behandles og opbevares rigtigt.

Køkkenhygiejne er vigtigt, både for madens holdbarhed, og for at vi ikke bliver syge. Hænder, spækbrædder og køkkenredskaber har betydning for spredning af bakterier. Hvis de er rene er risikoen for sygdomme lav og når maden ikke smittes med bakterier, kan den holde sig længere.

Gryderetter og andre varme retter kan opvarmes flere gange uden risiko for sygdom, så længe de kommer højt nok op i temperaturer - og køles hurtigt ned igen.

Sørg for at komme rester på køl eller frys i beholdere, der er egnet til dette. Fx i beholdere med låg, i fryseposer eller stanniol. Mad uden låg eller indpakning er mere udsat for svampesporer og bakterier, og det kan også tørre ud i køleskabet.

Tørvarer har ofte en meget længere holdbarhed end der står på etiketten, så længe de ikke udsættes for fugt. De opbevares bedst i lukkede beholdere, hvor der ikke er adgang for fugt eller skadedyr.

Få styr på datomærkning og holdbarhed