Overskudsmad fra hele verden
Fra Norden kender vi biksemad - men næsten alle kulturer har traditionelle retter baseret på rester.


Alle lande har traditioner for at bruge rester på nye måder.
I Norden har vi fx brasekartofler og biksemad - på svensk pyttipanna, på norsk Pytt i panne og på finsk pyttipannu. Biksemad er verdens nemmeste måde at tømme køleskabet på - for næsten alt kan bruges.
Men hvordan kan man ellers bruge sine rester?
Reste-retter fra hele verden
Ordet menes at stamme fra "plukkekød" og være noget, man lavede på skibene. Biksemad laves traditionelt med kødrester, løg og kartofler, der steges på en pande og spises med spejlæg, syltede rødbeder og ketchup eller HP Sauce.
Men som med så meget andet, kan man selv lave variationer over retten.
Brug dine rester:
- Kødet kan være bacon, flæsk, rester af flæskesteg eller koteletter, rester af lam, oksesteg eller bøf - eller hvad du har i overskud.
- Løg og kartofler kan suppleres af andre kogte grønsager, fx porrer eller kogte rodfrugter. Fx hvis du har kogt grønsagssuppe. Er de udkogte, så giv dem en tur med stavblenderen og spis mosen som tilbehør til biksemaden.
- Tilsæt snittet eller hakket kål
- Peberfrugter
- Tomater
- Squash eller aubergine.
Mange forbinder mousakka med Grækenland, men retten findes i forskellige udgaver på hele Balkan, i Egypten og i Mellemøsten. I Tyrkiet kaldes retten mussaka, i Egypten mesaga’ah og i Saudi Arabien muṣagga‘a.
Hvor italienerne bruger pastaplader til lasagne, består lagene i mousakka af tynde aubergineplader. Mellem pladerne laves en tomatsauce med eller uden hakket kød og en tynd mælkesauce, der enten kan være jævnet med æg eller med mel (bechamelsauce).
Brug dine rester:
I Grækenland laves Mousakka også i forskellige veganske varianter, som typisk spises på ortodokse fastedage. I Rumænien erstattes kød i lagene fx ofte af svampe eller sauterede løg og ris.
Andre steder i Middelhavsområdet og Mellemøsten spises mousakka med forskellige tomatsaucer krydret efter lokale traditioner. Den spises enten varm eller kold, men alle steder er der lag af auberginer og hvid mælkesauce.
Du kan fx variere opskriften med linser eller andre bælgfrugter eller tilsætte peberfrugter, løg, kål eller squash i tern.
Find dine rester frem – så kan de helt sikkert bruges til din egen bedste version af mousakka.
Yakimeshi – stegte ris fra Japan
Yakimeshi betyder stegte ris på japansk og er en perfekt måde at bruge kogte ris og rester af grønsager, skaldyr, fisk og kød.
I en kinesisk variation tilsættes æggene før risene, og kinesere og japanere bruger forskellige typer ris - men du bruger bare de ris, du har i overskud.
En grundopskrift består af:
Hvidløg
Kogte ris
Sesamolie
Forårsløg
Æg
Det hele svitses i en wok ved høj varme. Når den er næsten færdig, skubbes risene til side, og der tilsættes to eller flere piskede æg, som røres rundt som røræg og efterfølgende blandes med resten af retten.
Brug resterne:
I Japan bruger man, hvad man har. Fx:
Svampe
Løg, porrer, purløg, karse
Fintsnittede gulerødder, salat og andre grønsager. En rest blandet salat med tomat og agurk kan fint bruges.
Kød, fisk, skaldyr - brug hvad du har.
Smages til med "det du har i skabet": Fx soja sauce, ingefær, bouillon, chili, fiskesauce, krydderurter, salt og peber.
Stegte ris - Thailand og Sydøstasien
Alle steder i Asien bruger man rester af ris i nye retter. Du kan også fint bruge en rest nudler eller pasta, hvis du har.
Brug dine rester:
I Thailand bruges kogte ris ofte sammen med wokgrønsager (fx tyndtskårne gulerødder, broccoli, løg, grønne bønner, squash) og kød, fisk eller skaldyr.
I det thailandske køkken bruger de ofte kokosmælk og tomater som basis og smager til med chili, kaffirlime blade, citrongræs, limefrugter, fiskesauce og grøn og rød karry - og bruger friske krydderurter, peanuts eller nødder ved servering.
Hvis du laver thaisuppe, kan du også altid komme et par skefulde kogte ris i suppen.
Det mexicanske køkken byder på chili, chokolade, spidskommen og andre varme krydderier.
Desuden bruger de gerne majs, tomater, avokado, ris og bønner i deres madlavning.
Tortillas spises til nærmest alle måltider og er sammen med taco fantastisk gode at bruge til mange af de små rester af kød, bønner og grønsager. Brug fx majs, peberfrugter, kartofler, søde kartofler, tomater og agurker i.
Ofte blander de kød og grønsager med tomatsauce eller gratinerer tortillas eller nachos med rester af ost.
Tortillas og tacos kan også spises med guacamole og creme fraiche eller andre surmælksprodukter.
Mexicansk mad er oplagt på en OverskudsOnsdag, hvor du kan servere de små rester i skåle som buffet, og selv lade familiemedlemmerne bestemme indholdet i deres tortillas.
Brug dine rester:
- Tacoskaller eller tortillas - evt. nachos. De kan undværes, så spiser man bare retterne på en tallerken.
- Rester af oksekød, svinekød eller kylling. Gerne tilberedt med sauce af forskellig slags.
Mest mexicansk er chili con carne, men en rest bolognese, frikadeller eller karrysauce kan sagtens bruges. - Kogte eller stegte kartofler - eller sød kartoffel
- Kogte ris
- Kogte bønner eller kikærter, evt. fra dåse
- Revet ost
- Majs
- Ærter
- Peberfrugter
- Agurker
- Tomater.
Evt. finthakkede med løg og krydderurter eller kogt som tomatsauce - Avocado.
Evt. som guacamole: Mos avokadoen og smag til med løg, lime/citron, salt, hvidløg, chili, peber og spidskommen og stødte koriander efter smag. - Dressing lavet af creme fraiche eller andet surmælksprodukt.
Smag til med hvidløg, friske krydderurter, chili, spidskommen eller stødte koriander efter smag.
Du behøver selvfølgelig ikke det hele. Tilpas ugens udvalg efter hvilke rester du har, og hvad familien kan lide.
Mellemamerika
Længere sydpå i Nicaragua og Costa Rica, er gallo pinto nationalret, der spises både morgen, middag og aften - oftest med tortillas til.
Navnet betyder rød hane.
Brug dine rester:
Gallo pinto meget simpel at lave. Det er en blanding af kogte ris og bønner (du kan bruge kidney bønner fra dåse), der steges på en pande.
Tilsæt evt. løg, oregano, hvidløg og spidskommen.
Retten kan spises med ketchup - det er dog ikke noget, man gør i Mellemamerika, med mindre man er udlænding...