Stokkebjerg Skov Skovlingesagaerne
23.05.2023

Åbning af Skovlingesagaerne

Fredag den 26. maj 2023 åbner Skovlingesagaerne i Stokkebjerg Skov i Odsherred. Borgmester Karina Vincentz og 1. klasse fra Nykøbing Sj åbner ruten kl. 9.30 sammen med sagaernes forfatter, den kendte børnebogsforfatter Bodil El Jørgensen.

Hvem er skovlingerne?

Dybt inde i de Midt- og Vestsjællandske skove bor Skovlingerne, et lille gnomlignende folk, som lever i tæt forbindelse med naturen. Da de skifter udseende efter årstiderne på samme måde som løvtræerne, kan de være svære at få øje på, selv for det opmærksomme øje...

Det er præmissen for Skovlingesagaerne, skrevet af den kendte børnebogsforfatter Bodil El Jørgensen i samarbejde med Natureventyr.

”Det her er det sjoveste, jeg længe har lavet,” fortæller Bodil El Jørgensen, som ellers har lavet mange sjove ting som gadeteater og prisbelønnede børnebøger. ”Jeg elsker at gå på opdagelse i naturen, og jeg elsker at finde på sjove historier.”

Trolden Gumle og læselysten

”Trolden Gumle og prutteurten” hedder eventyret som Nykøbings børn skal ud og gå på fredag sammen med borgmester Karina Vincentz. Og hun glæder sig:

”Jeg elsker, når børn, natur og gode historier smelter sammen til en højere enhed. Jeg tror oprigtigt, at det kommer til at styrke læselysten hos vores børn.”

Og læselyst er der brug for i en tid hvor læseevnerne er markant faldende blandt børn og unge.
Skovlingesagaerne er blevet til som led i den litterære satsning i Kulturregion Midt- og Vestsjællands kulturaftale med Kulturministeriet. De andre aktiviteter i satsningen er Forfatterskolen for unge og FGK, samt bibliotekernes projekt VestLÆSland – Ællebælle Maj Fortællefestival for de yngste.

Når Skovlingesagaerne henvender sig til børnefamilier er det med et ønske om, at eventyrerne kan få familierne ud i skoven og ind i litteraturen.

”Det er vigtigt for os i Midt- og Vestsjælland at styrke børnefamiliernes forhold til både litteraturen og naturen,” fortæller formand i Kulturregion Midt- og Vestsjælland, Hans Munk, (Kalundborg).

Natureventyr på App

De seks eventyr kan downloades på appen Natureventyr. Eventyrerne er indtalt af forfatteren, Bodil El Jørgensen, men forældrene kan også vælge at læse historierne højt selv.

Skovlingesagaerne kan opleves uafhængigt af hinanden, men det er håbet, at familierne vil tage på ture til andre skove i nabokommunerne for at udforske stederne og opleve nye skove og eventyr om skovlingerne

Premiere med forfatteren

Skovlingesagaerne får premiere i perioden 22. maj-1. juni, hvor en klasse i hver kommune bliver inviteret til indvielse sammen med forfatteren, Natureventyr og borgmester eller kulturudvalgsformand i hver kommune.

Forud for premieren har Bodil El Jørgensen besøgt klasserne til fortælleværksted. Her har børnene dramatiseret og tegnet skovlinge i små bøger, de har fået med hjem.

Hæfte og diplom

Efter hver indvielse og gåtur får børnene et diplom og et hæfte med alle seks natureventyr. Hæfterne kan fremover fås i alle seks kommuners biblioteker og turistkontorer.

Stokkebjerg Skov i Odsherred Kommune fredag den 26. maj 2023 kl. 9-11

Adresse: (P-plads ved Lommestenen), Skovvej 18, 4500 Nykøbing Sj

Åbningstale: Borgmester Karina Vincentz

Stokkebjerg Skov Skovlingesagaerne Kulturregion Midt- og Vestsjælland
Stokkebjerg Skov Skovlingesagaerne Kulturregion Midt- og Vestsjælland
1 / 0