Skilt som fortæller at badning frarådes på grund af mulig forurening
16.04.2024

Badning frarådes på mindre område ved Lumsås

På grund af risiko for forurening er der opsat to skilte med teksten ’Badning frarådes’ ved nordkysten ud for Nordre Strandvej ved Lumsås.

Odsherred Kommune har besluttet at sætte to skilte med teksten ’Badning frarådes’ op ved nordkysten ud for Nordre Strandvej ved Lumsås.
Skiltene opsættes, fordi Miljøstyrelsen og H. Lundbeck A/S har foretaget undersøgelser af overfladevandet i et naturområde, der ligger mellem kysten og fabrikken. Vandet i naturområdet har et højt indhold af PFAS-stoffer, og kommunen kan ikke udelukke at forurening spredes med vandet via dræn, som løber fra naturområdet ud i havet.
Skiltene opsættes derfor ud fra et forsigtighedsprincip på baggrund af den viden der, er kommet kommunen i hænde. Vi har ikke en tidshorisont på, hvornår skiltene vil blive taget ned igen.

Badevandet undersøgt for PFAS-stoffer ved den nærmeste strand

Den 29. februar 2024 tog Odsherred Kommune en prøve af badevandet ved den nærmeste badestrand, Sonnerup Skov. Stranden ligger 900 meter fra drænudløbet på kysten ved Lumsås. Prøven blev analyseret for 22 PFAS-stoffer, og ingen af disse blev påvist.
Odsherred Kommune henviser eventuelle badegæster fra det berørte område til at bade fra stranden ved Sonnerup Skov eller et andet offentligt badevandsområde. Du kan se hvor det er på dette kort.
Læs mere om badestrande her

Her er der risiko for forurening

Skilt som fortæller at badning frarådes på grund af mulig forurening
1 / 0

Indtagelse af PFAS

PFAS er svære at nedbryde i miljøet, og de ophobes igennem fødekæden. Det vil sige, at stofferne kan være svære at komme af med igen, når de først findes i miljøet. Fødevarestyrelsens vigtigste kostråd er, at du bør spise varieret. I forhold til PFAS er det afgørende, at du ikke har et højt indtag af PFAS igennem længere tid. Det er nemlig ikke det e​enkelte måltid, der betyder noget, men derimod indtag over længere tid.