03.01.2023

ForeningsBiblioteket – ny viden til foreningslivet i Odsherred

ForeningsBiblioteket er et helt nyt tiltag og tilbud, der er opstået i forbindelse med Byrådets og Folkeoplysningsudvalgets fokus på genstart af foreningslivet i Odsherred Kommune. I et samarbejde med Odsherred Bibliotek kan Odsherreds mange foreninger låne bøger på biblioteket fra den 5. januar. Litteratur, der har relevans for foreningslivet.

En ny idé i støbeskeen

ForeningsBiblioteket er et blandt flere tiltag, som skal understøtte foreningerne og deres udvikling. Tiltag som puljer, konference, kurser, udannelser og ForeningsBiblioteket skal styrke Odsherreds foreninger, så Odsherreds forsat kan have nogle attraktive foreninger samt et rigt foreningsliv.

Gennem det nye ForeningsBibliotek kan foreningerne finde og låne en lang række litteratur, som kan bidrage til udviklingen og nytænkning af den enkelte forening. Foreningsbiblioteket er etableret i et samarbejde med BOK, hvorigennem foreningerne fra starten af januar kan låne relevant litteratur.

Foreningskonsulent Rune Sørensen fortæller at idéen opstod, da byrådet afsatte midler til at genstarte foreningslivet efter en periode med nedlukninger under coronapandemien.
”Løbende modtager jeg materiale fra fx DGI eller andre organisationer, som tit indeholder relevant litteratur til foreningslivet. Herved søgte jeg efter forskelligt foreningslitteratur på biblioteks hjemmeside, men kunne ikke finde noget relevant materiale” fortæller foreningskonsulenten.

Efterfølgende blev der sammen med biblioteket udformet en liste med foreningslitteratur, samt indkøbt bøger der omhandler foreninger, foreningsområdet og foreningslivet. Foreningerne kan fra den 5. januar benytte sig af det helt nye ForeningsBibliotek. Samtidig er der fra den 5.-19. januar en udstilling med foreningslitteratur på biblioteket i Nykøbing, hvorefter udstillingen flytter til Asnæs bibliotek fra den 20.-30. januar. Udstillingen vil forhåbentlig være til inspiration for foreningerne.

Listen over den tilgængelige bogsamling kan findes på biblioteks hjemmeside. Her kan man gå på opdagelse, og blive fristet til at låne bøger om alt fra ’forandringer i en forening’ til ’den attraktive forening’. Udvalget spænder bredt og henvender sig til alle slags foreninger, både de kulturelle og idrætslige, de store og små. Det er samtidig muligt, at låne aktivitetsspecifikt litteratur. Herunder bøger, der giver ideer til en bedre badmintontræning eller hvordan man optimere sit skakspil.

Når ForeningsBiblioteket træder i kraft, har foreningerne mulighed for at komme med ønsker og input til ny faglitteratur, som alle kan få glæde af.

Foreningskonsulent

Rune Sørensen