24.03.2023

Fremgang for byggesagsbehandlingen i Odsherred Kommune

Kurven i Odsherred Kommunes byggesagsbehandling er knækket efter en række vanskelige år med stigende sagsbunker og længere sagsbehandlingstider.

Kurven i Odsherred Kommunes byggesagsbehandling er knækket efter en række vanskelige år med stigende sagsbunker og længere sagsbehandlingstider. Antallet af afgørelser er rekordhøjt, og sagsbehandlingstiden for det traditionelle problemområde – enfamilie- og sommerhuse – er faldet fra 13 måneder til 9 måneder. Ventetiden på sagsbehandling af landzonesager er faldet fra 12 måneder til nu omkring 8 måneder for private landzonesager og 6 måneder på erhvervslandzonesager.

Den positive udvikling har flere årsager. Coronanedlukningen gav for mange anledning og tid til forbedringer af sommerhuset, hvilket betød et boom i antallet af byggesagsansøgninger i 2020 og 2021. Da vores hverdag langsomt gik tilbage til normalen i 2022, faldt antallet af byggeansøgninger for særligt de mindre typer byggeri – for Odsherred Kommunes vedkommende faldt antallet af sager med 400 til i alt 3.576 sager. Det er dog stadig ca. 1.100 sager mere end et historisk set mere normalt år som 2019, hvor antallet var på 2.447 sager.

Leder af Byggesagsafdelingen Jørgen Rasmussen peger dog på, at succesen vidner om, at de politiske tiltag og prioriteringer, som Byrådet har gennemført gennem en årrække, nu bærer frugt:
”Det er klart, at det hjælper, at der er færre ansøgninger, så vi kan komme op til overfladen igen. Men lige så vigtigt er det, at vi har fået implementeret mere effektive arbejdsflows og sagsbehandlingsmetoder. Og ikke mindst: at vi nu endelig har kunne rekruttere det hold af dygtige medarbejder, som kan sagsbehandle med høj kvalitet og udføre den nødvendige vejledning. Kravene stiger hele tiden, ikke mindst med det nyeste bygningsreglement (BR18), men vi er kommet langt,” siger Jørgen Rasmussen.

Et vigtigt aspekt er løbende at give ansøgerne den målrettede vejledning og service, så det bliver nemmere at udfylde ansøgningerne rigtigt allerede første gang og dermed øge kvaliteten af ansøgningerne. Derfor har Odsherred Kommune udarbejdet en række guides og vejledninger til den gode byggesagsansøgning, ligesom kommunen arbejder for at endnu flere ansøgere kan blive en del af den såkaldte ’STRAKS-ordning’:

”Vi har gjort en stor indsats for at informere ansøgerne om vores STRAKS-ordning, som med en fuldt oplyst ansøgning kan få sagsbehandlingstiden helt ned på potentielt kun 3 uger. Vi er desuden ved at lave en ny model, som gør processerne endnu mere smidige. Endelig tilbyder kommunens erhvervskonsulenter også målrettede vejledningsforløb, så ansøgerne kan få afklaret de lovgivningsmæssige rammer, inden de søger en myndighedstilladelse. Så den gode udvikling fortsætter,” siger Jørgen Rasmussen.

Lederen af Byggesagsafdelingen opfordrer flere håndværksmestre til at benytte STRAKS-ordningen, som omhandler byggeri for private. Mange professionelle bygningsrådgivere og husfirmaer benytter allerede konceptet.

Stadig ikke i mål – og indsatsen for lavere sagsbehandlingstider fortsætter

På trods af forbedringerne har Odsherred Kommune stadig sagsbehandlingstider, som hverken er tilfredsstillende for kommunen eller for ansøgerne, og som overskrider KL’s servicemål. En del af baggrunden er også, at Odsherred – som landets største sommerhuskommune – med 653 sager i 2022 kun var overgået af Aarhus Kommune (680 sager), når det handler om antallet af byggesagsansøgninger til enfamilie- og sommerhuse.

Kommunen bruger desuden lang tid på byggesager, som ikke er omfattet af servicemålene. Det er blandt andet sager om arrangementer, midlertidig overnatning, aktindsigter, klagesager og lovliggørelsessager.

Per Junge – næstformand i Odsherred Erhvervsforum – glæder sig over udviklingen og det høje ambitionsniveau indenfor byggesagsområdet:

”Virksomhederne i Odsherred er helt afhængig af en effektiv byggesagsbehandling af høj kvalitet og med en rimelig sagsbehandlingstid. Jeg vil gerne kvittere for den store indsats der er gjort og det ambitionsniveau, der ligger bag. Vi er ikke i mål, men vi er på rette vej. Generelt vil jeg gerne rose Odsherred Kommune for den gode dialog og samarbejde vi har sammen om de rammevilkår og vækstbetingelser, erhvervslivet har her i området. Vi har sammen formuleret en ny erhvervsstrategi, som nu skal udmøntes i handlingsplaner. Byggesagsbehandlingen er en vigtig del af erhvervsservicen, og jeg er glad for, at vi er på rette vej,” siger Per Junge.