Thomas Ruhoff foran Højbygård
03.03.2023

Højbygård solgt – med respekt for historien og omgivelserne

Læs mere om planerne for Højbygård, der skal styrke udviklingen i Højby, med respekt for omgivelserne

Glæden, stoltheden og forundringen er tydelig hos Thomas Ruhoff, som han betragter det velvoksne abetræ i inder gården på Højbygård.

”Det er jo et helt fantastisk sted det her. Der er så meget sjæl. Man kommer ind her i gården, og så står der – nærmest ud af det blå – et enormt abetræ. Det er den slags, vi skal bevare. Det særlige ved stedet, den charme og det liv, som gør at man har lyst til at bo og leve her i Højby”.

Ja, Thomas Ruhoff er åbenlyst begejstret for Højbygård, både bygningerne og de omkringliggende arealer. Det er også derfor, han er så glad for, at han har købt ejendommen, hvor der efter planen skal stå 22 eller 23 lejeboliger klar til indflytning i slutningen af 2024. Målet er at skabe et attraktivt boligområde med lejeboliger, der appellerer til forskellige målgrupper. 8 eller 9 skal være i den nuværende hovedbygning af Højbygård.

”Jeg ønsker jo helt grundlæggende, at det nye Højbygårdområde bliver et sted, hvor jeg selv ville have lyst til at bo – i alle faser af livet, både som børnefamilie og som ældre. Og det er helt unikt, det her område. Prøv at se jer omkring. Bygningerne trænger til en kærlig hånd, men er jo grundlæggende unikke. Selve grunden er smuk. Vi har skole, idrætsfaciliteter og liv tæt på. Vi har søen og naturen i baghaven. Man kan leve det gode liv her. Og det er det, jeg ønsker med de nye boligområde,” siger Thomas Ruhoff.

Relation til Odsherred

Thomas Ruhoff er oprindeligt uddannet forstkandidat, og har ernæret sig som erhvervsejendomsmægler og nu ejendomsudvikler. Han er bosiddende i København og har haft sommerhus ved Klint siden 2017. Forkærligheden for Odsherred er tydelig, når han fortæller om baggrunden for at han har købt Højbygård:

”Altså, jeg ved jo godt, hvad mange intuitivt tænker, når de hører ordet ’ejendomsudvikler’. At her kommer der én, der vil fræse de gamle bygninger ned, smide foreningerne ud af aktivitetshuset og opføre masser af tætbebyggede ejendomme uden at tage hensyn til hverken naboer eller området rundt om. Men intet kunne være mere forkert. Jeg ønsker at bevare hovedbygningen. Jeg har en relation til Odsherred og jeg ønsker at de her boliger kommer til at blive en naturlig del af Højby. Det skal hænge naturligt sammen med det omkringliggende kulturområde,” fortæller Thomas Ruhoff.

Fællesskab i Aktivitetshuset

Lokalt i Højby har der i forbindelse med salgsprocessen været tvivl og debat om, hvad der skal ske med de foreninger, der i dag har deres gang i Aktivitetshuset ved Højbygård. Thomas Ruhoff har deltaget i et dialogmøde med foreningsrepræsentanter og kommunen om den fremtidige brug af aktivitetshuset. Han oplevede en god dialog og ønsker at fremtidens Aktivitetshus bliver et sted, hvor både foreninger og beboere i Højbygård mødes.

”Jeg er selv gammel kollegianer, og jeg har en forkærlighed for, at man som beboer har et fælles sted, hvor man kan mødes på tværs af baggrunde og interesser. Vi havde en virkelig god dialog på mødet med de nuværende brugere af Aktivitetshuset, og selvom et ejendomsbyggeprojekt naturligvis vil medføre forandringer og andre fysiske rammer end i dag, så vil jeg strække mig meget langt for, at alle fortsat kan være her – og blive en del af fællesskabet i Højby,” siger Thomas Ruhoff.

Odsherred Kommune ser frem til udvikling i Højby

I Odsherred Kommune er man glad for at have fundet en køber, der ønsker at udvikle Højbygård og det omkringliggende område på en naturlig måde og i respekt for kulturmiljøet i Højby.

”Vi har fået et vældig godt indtryk af Thomas i de dialoger, vi har haft med ham. Hans visioner flugter med vores ønsker om at styrke bosætningen og skabe attraktive lejeboliger. Det bliver godt for Højby, at der nu efter en årrække kommer en tiltrængt udvikling af lokalområdet. Og så er vi glade for Thomas’ tanker om, hvordan han vil bevare en god helhedsvirkning til området omkring Højbygård, Højby Hovedgade og Højby Skole,” siger Björn Emil Härtel Jensen, der er centerchef for Erhverv, Plan og Byg i Odsherred Kommune.

Projektet er betinget af en ny lokalplan for området og et påkrævet kommuneplan-tillæg, som Odsherred Kommunes Planafdeling i øjeblikket behandler en anmodning om at udarbejde.