Nykøbing Svømmehal
10.01.2023

Nykøbing Sj svømmehal lukker indtil videre

Vandprøver taget lige før jul 2022 og modtaget i dag den 10. januar 2023 viste forhøjede værdier af Legionella i brusehovederne i omklædningen i Nykøbing Sj svømmehal. Svømmehallen bliver lukket for offentligheden i indtil videre mindst en måned, indtil at alle vandprøver er fri for Legionella.

Der er konstateret Legionella-bakterier i Nykøbing Sj svømmehal. Vandanalyser viser at der er forhøjede værdier af Legionella-bakterien i brusehovederne i omklædningen, mens ingen af bassinerne er påvirket.

Den afledte sygdom af Legionella - ’Legionærsyge’ – er alvorlig, og de forhøjede værdier i brusehovederne vurderes derfor at udgøre en sundhedsrisiko. Analyserne af vandet blev lavet efter at en gæst i svømmehallen er testet positiv for Legionærsyge. Svømmehallen har været holdt åbent indtil nu efter konkret rådgivning fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kilden til hvor bakterierne er opstået er endnu ukendt, men da bakterierne kun er konstateret i brugsvandet, har det ikke noget at gøre med den sænkning af badevandstemperaturen, som blev indført i oktober 2022.

Svømmehallen går nu sammen med eksperter fra Teknologisk Institut hele anlægget igennem. Svømmehallen lukker derfor med øjeblikkeligt varsel og i den tid analyse- og udbedringsarbejdet foregår. Svømmehallen genåbner når der ikke længere kan konstateres forhøjede værdier af Legionella. Indtil videre forventer vi at det vil tage mindst en måned.

”Vi er selvfølgelig ærgerlige over at måtte lukke svømmehallen i en periode, da det vil påvirke alt lige fra gæster, til foreninger og skoler. Men vi ønsker ikke flere tilfælde af legionærsyge. Når det handler om en sundhedsrisiko, så går vi med livrem og seler. Lige nu kan vi ikke sige noget præcist om, hvor lang tid lukningen vil vare, men den her slags undersøgelser tager desværre ret lang tid at gennemføre. Vi melder en dato ud, så snart vi ved mere,” siger Preben Nielsen, ansvarlig for haller og svømmehaller i Odsherred Kommune.