Cykler parkeret foran hovedindgangen af rådhuset
03.05.2023

Rådhuscyklen: Fra Affald til Medarbejdergode

En historie om, hvordan tingene kan op i en højere enhed: Et par udsmidte cykler fra genbrugsstationen i Nykøbing er blevet til 'rådhuscykler', der på forsøgsvis supplerer - eller måske ligefrem erstatter - brugen af kommunens bilpark til møder indenfor cykelafstand. Det er direkte genbrug når det er bedst

Maj er ”Vi Cykler Til Arbejde”-måned i hele Danmark. Odsherred Kommune deltager igen i år og har et par nye tiltag. Et af dem er Rådhuscyklen.

Odsherreds Genbrugsstationer og Cirkelhuset har fundet et par udsmidte cykler på Nykøbing Genbrugsstation. En lokal cykelhandler har malet og renoveret dem og kommunikationsteamet har lavet folietryk, så de har samme grafiske profil som kommunens biler.

”Det er tanken at medarbejderne på rådhuset i Højby kan tage en cykel i stedet for en bil, hvis de har ærinder eller møder der ligger indenfor cykelafstand. Men det kan jo være meget individuelt hvad der er cykelafstand”, siger Nichlas van Weezel, som er leder af Odsherreds Affaldsteam.

Anders Poulsen er Køretøjsansvarlig i kommunen og han hæfter sig ved at ordningen er et forsøg. ”Vi ved ikke hvor meget det vil blive brugt. Vi har set andre cykelforsøg som er blevet brugt alt for lidt, så det er spændende at se om dette vil lykkes. Men for hver tur som cyklerne kører, sparer vi på vore biler og deres brændstof, samtidig med at vore kolleger får motion og frisk luft i arbejdstiden.”

Men forsøget er let at skalere op hvis der bliver brug for flere cykler, eller hvis Nykøbing-afdelingen også ønsker cykler. ”For der kommer konstant brugbare cykler ind på genbrugsstationerne uden at de er meldt stjålne. Genbrugsvejlederne har samlet cykler til dette lille projekt og de havde ret hurtigt så mange, at vi kunne forære en masse til en loppeforening”, siger Jacob Antvorskov fra Cirkelhuset.
Cirkelhuset arbejder på at hjælpe Odsherreds borgere til mere direkte genbrug og en cirkulær økonomi, der bruger færre jomfruelige ressourcer. ”Når lokal arbejdskraft kan gøre folks udsmidte cykler til en ressource som kan erstatte noget CO2-udledende bil-kørsel, så kan det forhåbentlig inspirere andre til at gøre det samme”, siger han.

Også politikerne er glade for idéen: ”En cykelordning til medarbejderne passer fint med vores ambitioner om mere cykeltransport og bedre cykelstier i kommunen. Man kan mene at det kun vil blive brugt til småture, men nu hvor det er blevet nemt og gratis at tage cykler med Lokaltoget, så er det også muligt at tage cyklen til Hørve eller Asnæs uden at komme svedig og forsinket frem. Det er et godt signal hvis medarbejdere indimellem cykler til ærinder og møder. Det kan faktisk være at jeg vil prøve at bruge dem selv”, siger Claus Starup, som er formand for Klima og Miljøudvalget.

Vi Cykler Til Arbejde afholdes hvert år i maj for at sætte fokus på cykelkultur, sundhed, motion og bæredygtig transport. Det er nødvendigt fordi danskerne cykler mindre og mindre. I 2020 regnede Transport- og Boligministeriet ud, at samfundet sparer 8 kroner hver gang en borger cykler en kilometer. Det høje tal skyldes især de positive sundhedsmæssige effekter.