Madaffald eller Madspild?

Madaffald og madspild - to ord der minder om hinanden. Men madaffald er mere end madspild.

Madaffald eller Madspild?

Madspild er mad, der kunne være spist. Fx også middagsrester og madpakker. Det er mad, der hører til i maven.

Madaffald inkluderer også de dele af planter og kød, vi ikke kan spise. Det er fx avokadosten, skræller fra bananer og vandmeloner eller ben fra kylling og koteletter.

Når mad bliver for gammelt, bliver det uspiseligt. Fx ved forkert eller for lang opbevaring. Så bliver det til madaffald, der skal pakkes i en pose og lægges i beholderen med Madaffald.

I Odsherred kan du bruge en almindelig affaldspose, da de er nemmere at frasortere madaffaldet end poser af bioplast.

Madspild

Madspild findes både i landbruget, i produktionsvirksomheder, i butikker, i restauranter og i hjemmet.

Iflg. FNs verdensmål 12 om bæredygtigt forbrug og produktion, skal vi stræbe efter at halvere det globale madspild per person inden 2030.

Den danske organisation ONE/THIRD opgør de danske husholdningers madspild til 235.000 tons om året. Det er altså mad, der kunne være spist.

I kroner og ører svarer det til, at de danske husstande smider ca. 6 milliarder kroner ud om året - og belaster klimaet unødigt med, hvad der svarer til ca. 3,4 % af Danmarks samlede udledning af klimagasser.

Biogas kan bl.a. bruges i lastbiler og busser

Madaffald

Madaffald er alt det mad der smides ud. Både mad der kunne være spist - og de dele, vi ikke kan spise, fx skræller, kerner, majskolber og lignende.

Vær særlig opmærksom på Madaffald, der ender i Restaffald

Der er stadig alt for meget madaffald, der ender i Restaffald. Det er især mad, der er pakket ind, der ender der. Men madpakker og pålæg kan sagtens blive til biogas, selv om det har ligget 10 timer i tasken eller for længe i køleskabet.

Restaffald brændes, og dermed kan vi ikke udnytte de værdifulde næringsstoffer, som vi kan fra produktionen af biogas.

Biogas er en vigtig del af den grønne omstilling

Når vi laver biogas kan vi bruge restproduktet - kompost - som gødning i landbruget. Det overholder også kvalitetsstandarderne for gødning til økologisk landbrug.

Samtidig er produktionen af biogas med til at understøtte, at Danmark bliver mere selvforsynende og mindre afhængig af udenlandsk gas.

Tre hurtige tips til mindre madspild

Selv om madaffaldet bliver til biogas, skal vi holde mængden af mad, der kune være spist nede. Så her er tre hurtige tips til at nedbringe dit madaffald:

  1. Indfør overskudsonsdag
    Lad onsdag være en dag, hvor du både får brugt din overskudsmad - samtidig med at du får økonomisk og mentalt overskud til andre ting.
    Lav evt. en OverskudsOnsdag-hylde i køleskabet med de ting, der skal spises først.
    Du kan selvfølgelig holde restedag enhver anden dag på ugen - eller flere gange om ugen. Det er helt op til dig.

  2. Slut med at skrælle
    Rodfrugter fra supermarkederne er allerede vasket grundigt, inden de pakkes i emballagen. Derfor kan de sagtens spises rå eller tilberedte. Giv dem blot en tur under vandhanen og skær evt. enderne af.

  3. Husk "ofte god efter"
    Hold øje med holdbarheden på dine madvarer. Mange varer er mærket med "ofte god efter". Det betyder, at de ofte kan holde sig længere end den minimumsgaranti producenten oplyser.
    Pak maden rigtigt ind - og brug dine sanser til at se, lugte og smage om varen fortsat er spiselig i stedet for kun at fokusere på dato.