
Plejebolig og ældrebolig
Det er en god idé at læse vores kvalitetsstandarder for tildeling af både plejebolig og ældrebolig, inden du kontakter Visitationsteamet
Plejebolig
En plejebolig er en selvstændig ældrebolig med serviceareal og tilknyttet personale.
I en plejebolig er der tilknyttet personale døgnet rundt, som kan støtte dig i forhold til dine behov. Desuden har du mulighed for at være en del af et fællesskab og deltage i daglige aktiviteter fx omkring måltiderne.
Du skal godkendes for at få en plejebolig.
Læse mere om kommunens plejecentre
Du kan søge om en plejebolig, hvis du har et omfattende behov for hjælp eller af anden årsag har brug for tryghed og pleje.
I en plejebolig er der tilknyttet personale døgnet rundt, som kan støtte dig i forhold til dine behov. Desuden har du mulighed for at være en del af et fællesskab og deltage i daglige aktiviteter fx omkring måltiderne.
Du skal godkendes for at få en plejebolig. Du kan læse i kvalitetsstandarden for tildeling af plejebolig, hvilke kriterier der gælder for at få en plejebolig.
Ønsker du at søge om en plejebolig, kan du kontakte Visitationsteamet og aftale en dato for et møde hjemme hos dig.
På mødet vil en visitator vurdere dit funktionsniveau.
Når din ansøgning er blevet behandlet, får du besked på, om du er godkendt eller ej.
Du skal forvente der kan være ventetid på visitationsbesøg
Du kan se de aktuelle sagsbehandlingstider her.
Du kan læse om kriterierne for at få en bolig i kommunens kvalitetsstandard for tildeling af plejebolig.
Bliver du godkendt til en plejebolig, kommer du på venteliste. Du vil få et brev, om at du er godkendt på ventelisten.
Ventelisten er prioriteret. Det betyder, at det er den borger med det største behov, der vil blive tilbudt en plejebolig først. Det er altså ikke den, der først er optaget, der modtager et boligtilbud først.
Du skal være klar til at sige ja tak til en plejebolig med meget kort varsel. Der kan i nogle tilfælde være tale om, at du skal flytte ind allerede to uger efter du har modtaget tilbuddet.
Der er regler om, hvor længe du må stå på venteliste.
- Hvis du søger en plejebolig i hele kommunen, må du højest vente i otte uger (kaldes plejeboliggarantien). Det gælder kun, hvis du ikke siger nej tak til en tilbudt plejebolig inden for denne periode
- Søger du en plejebolig på et udvalgt plejecenter, kan du godt vente i mere end to måneder
- Hvis du siger "nej tak" 3 gange til en plejebolig, vil der blive foretaget en revurdering af din ansøgning med henblik på, om du fortsat opfylder kriterierne til en plejebolig
- Hvis du er på aflastningsplads og ikke kan komme hjem i ventetiden på en plejebolig, skal du tage imod førstkommende ledige plejebolig, da aflastningsplads ikke kan anvendes i ventetiden på en specifik plejebolig. Du har stadig mulighed for t bibeholde ansøgningen til plejebolig på den lokalitet, du har som første ønske, og flytte når denne bliver ledig.
Hvis du ønsker at bo i en plejebolig i en anden kommune, skal du opfylde betingelserne for at komme på venteliste både i Odsherred Kommune og i din tilflytningskommune. Kriterierne kan være forskellige fra kommune til kommune.
Du skal altid godkendes i din egen kommune, før du kan blive godkendt i en anden kommune, derfor skal du kontakte Visitationsteamet
Hvis du vil læse mere om Odsherred Kommunes tilbud om madservice?
Ældrebolig
En ældrebolig er til dig, som har brug for lidt hjælp i hverdagen, som har et handicap eller andre fysiske svagheder som gør at det uhensigtsmæssigt at bo i en almindelig bolig.
Samtidig vil du måske have gavn af et tættere socialt miljø og kontakt med andre i samme situation.
Boligen er en almindelig lejebolig, som er indrettet handicapvenligt, men der er ikke tilknyttet fast døgn personale til boligerne.
Det er muligt at få hjemmehjælp efter samme kriterier, som i din nuværende bolig.
Du finder oversigten over Odsherred Kommunes ældreboliger i "Kvalitetsstandarden hjemmepleje, ældre- og plejebolig, daghjem og træning"
Ønsker du at søge om en ældrebolig, kan du kontakte Visitationsteamet og aftale en dato for et møde hjemme hos dig.
Du skal forvente, at der kan være ventetid på visitationsbesøget. På mødet vil en visitator vurdere dit funktionsniveau.
Når din ansøgning er blevet behandlet, får du besked på, om du er godkendt eller ej.
Det er en samlet vurdering af mange forhold, der afgør, om du kan få en ældrebolig. Du kan ikke komme på venteliste til en bolig "for en sikkerheds skyld".
Du kan læse om kvalitetsstandarden for tildeling af ældrebolig her.
Bliver du godkendt til en ældrebolig, kommer du på venteliste. Ventelisten er prioriteret. Det betyder, at det er den borger med det største behov, der vil blive tilbudt en bolig først. Det er altså ikke den, der først er optaget, der modtager et boligtilbud først.
Du skal være klar til at sige ja tak til en bolig med meget kort varsel. Der kan i nogle tilfælde være tale om, at du skal flytte ind allerede 2 uger efter du har modtaget tilbuddet.
Siger du nej tak til dine boligtilbud tre gange, vil der blive foretaget en revurdering af din ansøgning med henblik på, om du fortsat opfylder kriterierne for tildeling af en ældrebolig.
Har du ønske om en pleje- eller ældrebolig i en anden kommune, skal du først visiteres til boligen i Odsherred Kommune. Ansøgning sendes til den kommune, du vil bo i. Den nye kommune behandler herefter din ansøgning med henblik på om, du opfylder kriterierne for tildeling af en ældrebolig.
Din hjælp til praktiske gøremål og personlig pleje er på samme vilkår som i din nuværende bolig. Der kan selvfølgelig være forhold i din nuværende bolig, der har givet dig behov for lidt ekstra hjælp, som du så ikke kan beholde.
Du finder oversigten over Odsherred Kommunes ældreboliger i "Kvalitetsstandarden hjemmepleje, ældre- og plejebolig, daghjem og træning"